DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. jūlijā, 2015
Lasīšanai: 2 minūtes

Valsts prezidenta Andra Bērziņa uzruna Ebreju tautas genocīda upuru piemiņas dienai veltītajā pasākumā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Valsts prezidenta kanceleja

Godātie ebreju tautas genocīda upuru piemiņas brīža dalībnieki! 

Ekselences! Dāmas un kungi! 

Cilvēces vēsturē ir arī melnās lappuses, kas atgādina par smagiem noziegumiem un tautu traģēdijām. Latvijas valsts nepilnus simts gadus garajā vēsturē ir pieredzējusi dažādu varu un režīmu maiņas. Latvijas cilvēki ar savām dzīvībām ir maksājuši par ideoloģiju vārdā pastrādātiem noziegumiem un ierauti karos, kur pat brālis ir karojis pret brāli.

Nacistu okupācijas režīms Latvijā izdarīja noziegumus pret cilvēci un izraisīja neattaisnojamas neiecietības izpausmes. Šo noziegumu rezultātā tika iznīcināta Latvijas ebreju kopiena, kas bija neatņemama Latvijas sabiedrības daļa. Viens no šādiem noziegumiem tika pastrādāts pirms 74 gadiem šeit, kad šajā vietā tika nodedzināta Rīgas Horālā Sinagoga.

Ik gadu, lai pieminētu Otrā pasaules kara šausmīgākā nozieguma - holokausta upurus, šeit pulcējas gan Latvijas valsts amatpersonas, gan diplomātiskais korpuss, gan ebreju sabiedrības pārstāvji un visi, kas šādi vēlas atgādināt par notikušo un aizlūgt par tiem, kas tika nevainīgi nogalināti.

Diemžēl mūsdienu pasaulē atkal un atkal no jauna uzliesmo bruņoti konflikti, kad cilvēku publiska slepkavošana atsevišķos pasaules reģionos kļūst par noziedzīgas ideoloģijas sastāvdaļu. Ir pēdējais brīdis skaidri un nepārprotami rīkoties, lai šis neprāts tiktu apturēts. Tam nav un nevar būt nākotnes, tas ir ceļš pretī iznīcībai.

Tādēļ mēs stingri un nepārprotami iestājamies pret nevainīgu cilvēku iznīcināšanu neatkarīgi no tā, vai tas notiek Ukrainā, Tuvajos Austrumos, Ziemeļāfrikā vai jebkur citus pasaulē. Vainīgajiem par noziegumiem ir jāsaņem sods, bet karš nav un nevar būt konfliktu risinājums. To ir pierādījusi vēsture. Tāda vēsture vairs nedrīkst atkārtoties, un tas ir mūsu visu kopīgs uzdevums!

Lai mūžīgs miers un piemiņa holokausta upuriem!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI