VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
Jānis Reirs
finanšu ministrs
02. jūnijā, 2015
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Komentārs
TĒMA: Drošība

Cigarešu kontrabanda ir drauds visas ES drošībai

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Finanšu ministrija

Kontrabanda, no kuras lielāko īpatsvaru veido tieši cigarešu kontrabanda, ir viens no būtiskākajiem draudu avotiem Latvijas un Eiropas Savienības (ES) drošībai, jo mūsu robeža ar trešajām valstīm vienlaikus ir arī ES ārējā robeža.

Katru gadu tabakas izstrādājumu kontrabanda nodara ES dalībvalstu budžetiem gandrīz 11 miljardus eiro lielus zaudējumus. Taču vēl būtiskāk ir tas, ka cigarešu kontrabandas rezultātā gūtā peļņa tiek izmantota, lai finansētu terorismu, pat vēl vairāk - militārus grupējumus un darbības, kas rada nepārprotamus draudus ES valstīm, demokrātiskām un pilsoniskām vērtībām vispār.

Gan nesenie ES valstu iekšējie, gan pasaules notikumi un izaicinājumi ir likuši pievērst lielāku uzmanību drošības un aizsardzības jautājumiem visplašākajā nozīmē. Tādēļ likumsakarīgi ir tas, ka drošības un sabiedrības aizsardzības nodrošināšanai ir jābūt muitas dienestu prioritātēm. ES institūcijām ir jāapvieno spēki un vēl vairāk nekā jebkad jābūt vienotām un atvērtām sadarbībai, lai aizstāvētu pilsoņus un stiprinātu valsts ārējo un iekšējo drošību. Drošība ir svarīga arī mūsu ekonomikas izaugsmei. Konkurētspējīga ES ir droša ES.

Runājot par cigarešu kontrabandas apmēriem, 2014. gadā Latvijā mazumtirdzniecībai novirzīti 1,86 miljardi cigarešu, par tām valsts budžetā iekasējot gandrīz 161 miljonu eiro (kopā par visiem tabakas izstrādājumiem – 166,2 miljonus eiro). Aprēķini liecina, ka 2014. gadā nelikumīgā tirgus apjoms ir bijis aptuveni 650 miljoni cigarešu, par kurām nesamaksātais akcīzes nodoklis ir apmēram 56 miljoni eiro. Tas ir nopietns drauds mūsu valsts budžetam un līdz ar to spējai uzlabot iedzīvotāju labklājību un sekmēt ekonomisko izaugsmi.

Ņemot vērā esošo situāciju, Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir veicis virkni pasākumu, lai uzlabotu cigarešu kontrabandas apkarošanu. Šobrīd kontrabandas cigarešu īpatsvars Latvijā veido 27,4% un ir zemākais rādītājs pēdējo piecu gadu laikā. Kaut arī kontrabandas cigarešu tirgus beidzot ir zem 30% atzīmes, tas joprojām ir diezgan augsts salīdzinājumā ar pārējām ES dalībvalstīm.

Vairākkārt dzirdēts par VID atklātajiem apjomīgajiem kontrabandas gadījumiem, bet vēlreiz vēlos uzsvērt, ka to atklāšanā ļoti būtiska ir arī starptautiskā sadarbība ar atbildīgajiem dienestiem. Cīņa ar kontrabandu ir cīņa par ES drošību. Tai ir jākļūst par prioritāti ES politikā, lai sekmētu ekonomisko, militāro un sabiedrības drošību. Tas nozīmē, ka dalībvalstīm ir jāvienojas par kopēju, skaidru un konsekventu stratēģiju un darbību kopumu šo jautājumu risināšanai.

Nozīmīgs notikums šādas sadarbības veicināšanai bija maija sākumā Rīgā notikušais seminārs par muitas jautājumiem, kas prezidentūras ietvaros pulcēja augsta līmeņa muitas ekspertus no ES dalībvalstīm un institūcijām. Tā noslēgumā tika pieņemts būtisks dokuments - Rīgas deklarācija par efektīvu ES ārējās robežas pārvaldību un starpinstitūciju sadarbību. Īpaši liela nozīme tai ir laikā, kad ārējā drošība kļūst arvien svarīgāks jautājums.

Pateicoties deklarācijai, esam panākuši vienošanos vēl vairāk veicināt sadarbību informācijas apmaiņas jomā starp visām uz robežas strādājošajām iestādēm. Tāpat esam vienojušies par kopīgu sadarbību operāciju plānošanā un realizēšanā, aprīkojuma izmantošanā un mācību pasākumu īstenošanā. Tikai koordinējot kopēju sadarbību uz ārējas robežas varam sekmēt kontrabandas preču ierobežošanu un līdz ar to arī mūsu iedzīvotāju aizsardzību. Aicinu atbildīgos dienestus arī Latvijā izmantot Rīgas deklarācijā nospraustās apņemšanās izmantot savas kapacitātes un sadarbības stiprināšanai, lai arvien vairāk mazinātu visus kontrabandas izraisītos riskus. 

***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI