DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. maijā, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes

Valsts prezidenta Andra Bērziņa uzruna Austrumu partnerības samita delegāciju vadītājiem

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Valsts prezidenta kanceleja

Ekselences,
Dāmas un kungi! 

Latvijai ir gods būt par Eiropas Savienības prezidējošo valsti un šodien - mūsu senajā, skaistajā Rīgā sveikt daudzu rietumu un austrumu valstu politiskos līderus tik kuplā skaitā! Mēs esam pulcējušies, lai diskutētu par sadarbības paplašināšanas ceļiem ar tām Eiropas Savienības Austrumu kaimiņvalstīm, kuras ir skaidri apliecinājušas gatavību spert konkrētus soļus šajā virzienā.

Tuvojoties mūsu Prezidentūras noslēgumam, ar gandarījumu varu teikt, ka Latvija šajā pusgadu ilgajā notikumā ir iesaistījusies ar visaugstāko atbildību, apliecinot uz praktiskiem rezultātiem vērstu attieksmi pret ikvienu politiku vai iniciatīvu, kas tiek virzīta.

Vēlos uzsvērt, ka Latvijai sadarbība ar Partnerības valstīm nav tikai šo sešu mēnešu darba kartības jautājums. Eiropas Savienības attiecību stiprināšanu ar Austrumu partnerības valstīm Latvija veicināja pirms prezidentūras un turpinās to darīt arī nākotnē.

Vairākums šo valstu ir mūsu tiešie kaimiņi, bet vēsturiskās saites ar visām Partnerības valstīm dod mums iespēju veidot jo ciešākus kontaktus starp Eiropas Savienību un mūsu austrumu kaimiņiem.

Laika posms kopš iepriekšējā samita ir bijis smagiem pārbaudījumiem un izaicinājumiem piesātināts. Tas noteicis nepieciešamību Austrumu partnerības politiku virzīt reālā un dinamiskā skatījumā. Mēs nedrīkstam kļūdīties, jo partnerība ir divpusējs process, kuras pamatos jābūt savstarpējai sapratnei un cieņai.

Mūsu sadarbība primāri ir jāveido uz savstarpēji izdevīgiem nosacījumiem. Lai gan visas partnervalstis pieder pie Eiropas Savienības austrumu kaimiņu reģiona, jāņem vērā to sociālās atšķirības un demokrātiski izvēlētais attīstības modelis. Tādēļ Rīgas Samita rezultātiem jāatspoguļo reāls progress Austrumu partnerības valstu un Eiropas Savienības sadarbībā atbilstoši visu iesaistīto pušu interesēm. Ir vairāk nekā svarīgi, lai šis sadarbības process attītās un sniedz arvien lielāku praktisko atdevi.

Šorīt man bija iespēja atklāt un piedalīties 3.Austrumu partnerības Biznesa forumā. Samita ietvaros notiek 2.Pilsoniskās sabiedrības konference un pirmo reizi arī Mediju konference. Tie ir labi piemēri, kas iezīmē šīs politikas konkrētību.

Dāmas un kungi,

Jebkura politika, kas atrodas attīstībā, prasa tās tālāku pilnveidošanu. Turklāt šodienas situāciju ietekmē izmainītie ģeopolitiski faktori, tas vēl vairāk akcentē pārdomātas un gudras politikas nozīmi. Tādēļ novēlu, lai viedokļu apmaiņa šovakar un arī Samita norises laikā būtu maksimāli konstruktīva un rezultatīva, sasniedzot konkrētus un abpusēji gaidītus mērķus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI