DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. maijā, 2015
Lasīšanai: 4 minūtes

Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas teiktais preses konferencē pēc Eiropas Tautas partiju grupu pārstāvošo valstu un valdību vadītāju tikšanās Rīgas Biržā, 21.maijā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Valsts kanceleja

Man ir liels prieks Eiropai un Austrumu partnerības valstīm nozīmīga Rīgas samita priekšvakarā sveikt šodien Eiropas Tautas partiju grupas kolēģus no visām ES dalībvalstīm. Rīt stiprināsim sadarbības tiltus ar Austrumu partnerības valstīm.

Noteikti gribu šodien uzsvērt, ka kopš Viļņas samita ir sasniegts vērā ņemams progress kā divpusējā, tā daudzpusējā jomā.

Parakstīti un pagaidu kārtībā tiek piemēroti Asociācijas līgumi ar 3 partnervalstīm. To rezultātā valstu eksports uz ES pieaudzis – no Gruzijas 12%, no Moldovas 20%.

Attīstīta plaša nozaru sadarbība un cilvēku kontakti, jau sekmīgi darbojas bezvīzu režīms ar vienu no partnervalstīm – Moldovu. Arī Gruzija un Ukraina aktīvi strādā pie prasību izpildes, lai jau gada beigās EK varētu sniegt pozitīvu vērtējumu un tad varētu pieņemt lēmumu par bezvīzu režīmu.

Vienlaikus, kopš Austrumu Partnerības izveides 2009. gadā ir parādījušies jauni izaicinājumi reģionā, kā arī partnervalstis ir skaidrāk apzinājušās savas intereses un ambīciju līmeni sadarbībā ar Eiropas Savienību, tādēļ šī politika jāattīsta atbilstoši partneru vēlmēm un situācijas attīstībai.

Rīgas samits atkārtoti apliecinās, ka Austrumu partnerība ir stratēģiski nozīmīga Eiropas Savienības kopējās ārlietu un drošības politikas un Eiropas kaimiņattiecību politikas daļa un tā turpina attīstīties.

Uzskatu, ka ļoti būtiski būtu Rīgas samitā uzsvērt Eiropas Savienības atbalstu visu Austrumu partnerības valstu teritoriālajai integritātei, neatkarībai un suverenitātei.

Rīt mums jāvienojas par 4 galvenajiem sadarbības virzieniem turpmākajās attiecībās starp ES un partnervalstīm.  Tie būs institūciju un labas pārvaldības stiprināšana, mobilitātes un cilvēku kontaktu veicināšana, ekonomiskās sadarbības un reģionālās infrastruktūras tālāka attīstīšana.

Samits uzsvērs Asociācijas līgumu ar Gruziju, Moldovu un Ukrainu nozīmi šo valstu stiprināšanas nu modernizācijas centienos, un apliecinās ES atbalstu to ieviešanā. Vienlaikus partnervalstis saņems pamudinājumu turpināt reformu procesu, lai sasniegtu šo vērienīgo mērķi.

Samits arī uzsvērs daudzpusējās un nozaru sadarbības nozīmi Austrumu partnerības politikā. Latvijas Prezidentūras ES Padomē laikā jau notikušas divas ministru līmeņa tikšanās, veltītas tieslietu un iekšlietu, tirdzniecības jautājumiem, kā arī tiek plānota ministru līmeņa tikšanās par digitālās ekonomikas jautājumiem, iezīmējot šīs nozares būtisko potenciālu turpmākajā sadarbībā.

Samita ietvaros Rīgā notiek trīs liela mēroga pasākumi, uzsverot pilsoniskās sabiedrības un biznesa sakaru arvien pieaugošo lomu Austrumu partnerības politikas ietvaros un nepieciešamību vairāk iesaistīt pilsonisko sabiedrību.

Vakar Rīgā norisinājās pirmā Austrumu partnerības Mediju konference, kurā diskutēts par izaicinājumiem mediju brīvības jomā un iezīmēti ceļi, lai sekmētu mediju integritāti un mediju vides uzlabošanos Austrumu partnerības reģionā.

Šodien, turpinot jau iedibināto tradīciju, notika trešais Austrumu partnerības Biznesa forums, kura galvenais fokuss būs uzņēmējdarbības kontaktu aktivizēšana starp ES un Austrumu partnerības uzņēmējiem.

Šajās dienās Rīgā uz otro Austrumu partnerības Pilsoniskās sabiedrības konferenci tiekas nevalstiskā sektora pārstāvji, eksperti, politiķi un amatpersonas no ES dalībvalstīm un Austrumu partnerības reģiona, lai runātu par pilsoniskās sabiedrības lomas tālāku stiprināšanu partnervalstīs.

Šajās dienās Rīgā iezīmējas jauns nozīmīgs attiecību līmenis starp Eiropas Savienības un Austrumu partnerības valstīs. Tas ir sadarbības ceļš, kas ved tikai uz priekšu. Paldies.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI