DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. maijā, 2015
Lasīšanai: 5 minūtes

Valsts prezidenta Andra Bērziņa uzruna Austrumu partnerības Biznesa forumā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Valsts prezidenta kanceleja

Ekselences!
Dāmas un Kungi! 

Esiet sveicināti Rīgā Austrumu partnerības samitā! Priecājos jūs redzēt tik kuplā skaitā, pārstāvot lielu uzņēmējdarbības jomu dažādību!

Šis biznesam veltītais forums ir svarīga samita sastāvdaļa, un tas liecina par Austrumu partnerības sadarbības praktisko pusi, kas būtiski papildina Eiropas Savienības un Austrumu partnerības valstu politisko dialogu.

Godājamie klātesošie,

Šajā mēnesī Latvija atzīmēja divdesmit piecu gadu jubileju kopš neatkarības atjaunošanas. Šajā laikā esam pierādījuši, ka, mērķtiecīgi veicot nepieciešamās reformas, var sasniegt daudz. Apliecinājums tam ir ne tikai Eiropas Savienības prezidējošās valsts pienākumi, kurus Latvija godam pilda šajā pusgadā, bet arī Latvijas biznesa attīstītā spēja darboties mainīgos apstākļos, nostiprinoties tradicionālajos tirgos un apgūstot jaunus eksporta virzienus.

Izmantojot dalību Eiropas koptirgū, izdevīgo ģeogrāfisko novietojumu un uzkrāto pieredzi, viens no Latvijas prioritārajiem virzieniem ir sadarbības attīstīšana ar Austrumu Partnerības valstīm. Attiecību padziļināšana ar šīm valstīm jau ilgus gadus ir bijusi mūsu interesēs, tāpēc tā ir viena no Latvijas prioritātēm Prezidentūrā, kā arī tāda tā paliks arī turpmāk.

Latvija ir gatava dalīties savā reformu pieredzē ar tām valstīm, kuras vēlas no tās bagātināties. Mēs piedāvājam arī Eiropas līmeņa izglītību partnervalstu studentiem. Ar gandarījumu varam atzīmēt, ka ārvalstu studentu skaits Latvijā pastāvīgi pieaug, apliecinot, ka tieši izglītība ir viens no galvenajiem Latvijas eksporta produktiem.

Jau tradicionāli Latvija ir nodrošinājusi tirdzniecības sasaisti starp Austrumiem un Rietumiem, starp Dienvidiem un Ziemeļiem. Vēsturiski Latvijai izveidojusies cieša sadarbība ar Baltijas valstīm un ziemeļu kaimiņiem – Somiju, Zviedriju, Norvēģiju – veidojot ekonomiski integrētu un vienotu tirdzniecības un investīciju telpu. Šajā virzienā es redzu būtisku iespēju iet dziļāk Eiropas Savienības ietvaros. Tas Austrumu Partnerības kontekstā dod iespēju attīstīt tirdzniecības un transporta infrastruktūru, savienojot dinamiskos Baltijas jūras un Melnās jūras reģionus.

Uzskatu, ka mums kopīgiem spēkiem jāveido moderni reģionāli transporta koridori, lai iekļautos perspektīvajos Eiropas-Āzijas multimodālajos savienojumos. Šajā jomā saskatu gan iespējas, gan nepieciešamību sadarbībai ar Centrālāzijas valstīm, ar kurām Latvija jau šodien aktīvi veido ciešus un abpusēji izdevīgus kontaktus.

Godātie klātesošie!

Jūsu drosmīgās idejas un iniciatīvas atspoguļojas ne tikai augošos ekonomiskajos rādītajos, bet padara ciešākus kontaktus starp cilvēkiem un veicina valstu sadarbību un tuvināšanos. Esmu pārliecināts, ka jums ir gan idejas, gan padomi tam, lai sadarbība starp Eiropas Savienības un Austrumu Partnerības valstīm kļūtu arvien ciešāka un izdevīgāka visām iesaistītajām pusēm.

Latvija no sirds priecājas par šo milzīgo iespēju – šīs dienas forumu izmantot mūsu kopīgai tālākai attīstībai. Šis ir viens no rādītājiem tam, ka ir ticis novērtēts mūsu ieguldījums jaunu iespēju meklējumos ārpus Eiropas Savienības. Man ir prieks šeit redzēt ļoti augsta līmeņa Eiropas Padomes un Eiropas Komisijas pārstāvjus, Eiropas Investīciju bankas prezidentu. Paldies, Latvijas Darba Devēju konfederācijai par aktīvo iesaisti. Ja mēs katrs no sirds pievienosim savu ieguldījumu, tas būs milzīgs ieguvums visiem mums. Miers ir tur, kur valda attīstība, kur cilvēki redz savu nākotni. Eiropas Savienība diemžēl pēdējos gados un it sevišķi eiro zona ir ieslīgusi stagnācijā. Šī ir ļoti laba iespēja, strādājot kopā austrumu puses zemēs, panākt pieaugumu gan Eiropas Savienībā, gan nodrošināt šo valstu vienmērīgu attīstību neatkarīgi no to pašreizējās situācijas. Šī reālā sadarbība ir vajadzīga, no visiem skatupunktiem raugoties. Lai nodrošinātu šo valstu valūtu stabilitāti, mums ir jādara viss, lai tiešie biznesa kontakti attīstītos. Skatoties uz šo valstu tekošo kontu bilancēm, ir pilnīgi skaidrs, ka, izņemot Azerbaidžānu, tām ir nepieciešamas tiešās investīcijas. Tas ir mūsu rokās, tas ir mūsu interesēs. Darīsim to no sirds! Latvija ir gatava uzņemties iniciatora lomu un arī pārstāvja lomu jebkurā no šīm zemēm.

Novēlu jums veiksmīgu forumu un jaunus, tālejošus sadarbības projektus!

Lai mums visiem kopā izdodas!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI