DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Jaroslavs Streļčenoks
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītājs
22. aprīlī, 2015
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Atklātā vēstule
TĒMA: Drošība

KNAB atklātā vēstule Valsts Kancelejai par Ministru kabineta sēdi

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts kancelejas direktorei E.Dreimanei
Brīvības bulvārī 36
Rīgā, LV-1050

 Cienījamā Dreimanes kundze
Par dalību sēdē (papildus 21.04.2015 pieteikumam)
 

Ievērojot to, ka 2015.gada 22.aprīlī Ministru kabineta sēdes darba kārtībā steidzamības kārtībā ir iekļauts izskatāmais jautājums - Likumprojekts "Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likums" (TA-802) (turpmāk - Likumprojekts), kā arī to, ka uz sēdi nav uzaicināts Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (turpmāk - KNAB) priekšnieks, kā arī nav lūgts deleģēt KNAB pārstāvi, informējam par turpmāk minēto.

Saskaņā ar Ministru prezidenta 2014. gada 17. janvāra rīkojuma Nr. 12 "Par darba grupu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likuma regulējuma pilnveidošanai" tika izveidota darba grupa, kuras  sastāvā darbojās pārstāvji no KNAB, t.sk. gan KNAB priekšnieks J.Streļčenoks, gan priekšnieka vietniece korupcijas novēršanas jautājumos I.Jurča.

Vēršam uzmanību, ka 2014.gada 2.oktobrī KNAB priekšnieks J.Streļčenoks organizēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja Sabiedriskās konsultatīvās padomes 50.sēdi, kurā KNAB amatpersonas kopā ar nevalstisko organizāciju un sabiedrības pārstāvjiem diskutēja par iespējamo KNAB reorganizāciju un pašreizējo institucionālo pakļautību vai pārraudzības maiņu un izvērtēja Valsts kancelejas direktores vadītās darba grupas sagatavotos grozījumus Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā.

KNAB priekšnieks organizēja kopīgas vēstules ar SKP sagatavošanu Ministru prezidentei 2014.gada 24.novembrī Nr.1/7975, lūdzot nodrošināt KNAB neatkarības un nedalāmības nosargāšanu, kā arī Valsts kancelejas darba grupā izstrādātā likumprojekta "Grozījumi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā" virzību.

Arī publiskajā diskusijā š.g. 23.janvārī, kuru organizēja Valsts kanceleja sadarbībā ar sabiedrību par atklātību "Delna" un biedrību "Providus", atbilstoši Ministru prezidentes uzdevumam, kurā atzinīgi novērtēja Valsts kancelejas vadītās darba grupas izstrādātos priekšlikumus, piedalījās gan KNAB priekšnieks, gan KNAB priekšnieka vietniece I.Jurča.

Darba grupas izstrādātos priekšlikumus minētā likuma grozījumiem š.g.10.februārī skatīja un atzinīgi novērtēja arī Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Korupcijas novēršanas apakškomisijas sēdē, kurā piedalījās KNAB priekšnieks.

Informējam, ka pirmajā Eiropas pretkorupcijas ziņojumā (publicēts 2014.gada 3.februārī) EK ierosina turpināt KNAB sekmīgo darbu, nostiprinot tā neatkarību un aizsargājot to no iespējamās politiskās iejaukšanās.

Savukārt GRECO 66. plenārsēdē (2014.gada decembris) uzsvēra, ka GRECO ceturtās novērtēšanas kārtas ietvaros Latvijai sniegta konkrēta rekomendācija, lai stiprinātu KNAB neatkarību un tas varētu pildīt savas funkcijas neatkarīgā un objektīvā veidā.

Papildus vēršu uzmanību, ka saskaņā ar Ministru kabineta mājas lapā pieejamo informāciju uz sēdi uzaicinātas personas L.Šikore un J.Jurašs, kas nav piedalījušās nevienā darba grupas sanāksmē saistībā ar Likumprojekta izstrādi, kā arī nevienā no iepriekš minētajām sanāksmēm, un arī ne publiskajās šā likumprojekta apspriedēs, turklāt jautājumi, kas saistīti ar šā likumprojekta virzību, nav viņu kompetencē. Tāpat informēju, ka šīm personām nav un nekad nav bijusi saistība ar minētā likumprojekta izstrādi, kā arī minētās personas nav pilnvarotas pārstāvēt KNAB saistībā ar šo likumprojektu. Turklāt J.Jurašs šobrīd tiesājās ar KNAB.

Ievērojot minēto, un to, ka ir saskatāmas pazīmes, kas liecina par iespējamo Likumprojekta virzības vilcināšanu, atkal izvirzot jaunas, iepriekš neizteiktas pretenzijas, tādējādi joprojām nerisinot jautājumus par KNAB darbības tiesiskā regulējuma nepilnībām, lūdzam saskaņā ar  2009.gada 7.aprīļa Ministru kabineta noteikumu Nr.300 "Ministru kabineta kārtības rullis" 172.punktu minētā Likumprojekta izskatīšanā uzaicināt:

  1. KNAB priekšnieku Jaroslavu Streļčenoku,
  2. KNAB priekšnieka vietnieci korupcijas novēršanas jautājumos Ilzi Jurču.

Ar cieņu,
priekšnieks J.Streļčenoks

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI