DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. aprīlī, 2015
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidenta Andra Bērziņa preses paziņojums pēc sarunas ar Gruzijas prezidentu Giorgiju Margvelašvili

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Augsti godātais Prezidenta kungs!
Žurnālisti, delegāciju pārstāvji un visi klātesošie!

Tā ir kā aksioma, ka Latvijas - Gruzijas divpusējās attiecības ir lieliskas un noturīgas vēsturiski un nemainīgi. To apliecina ne tikai oficiālās runas, bet arī simpātijas un draudzība starp mūsu tautām. Šodien to vēlreiz apstiprina arī tas, ka ar Gruzijas prezidentu mums ir izveidojusies ciešas un draudzīgas attiecības.

Vēl šodien atceros divas brīnišķīgās dienas, kuru laikā pagājušā gada novembrī tiku viesmīlīgi uzņemts Tbilisi un Batumi. Pirms tam ar Prezidenta kungu esam tikušies arī nozīmīgos starptautiskos formātos, piemēram, NATO samitā Velsā.

Mēs Latvijā saprotam gruzīnu brīvības garu un vēlmi pašiem noteikt savu nākotni. Latvija ir nemainīgi apliecinājusi savu atbalstu Gruzijas suverenitātei un teritoriālajai vienotībai.

Mēs viennozīmīgi atbalstām Gruzijas Eiroatlantisko virzienu un apsveicam Gruzijas apņēmību, kā arī jau panākto šajā ceļā.

Gruzija ir uzticams partneris NATO operācijās. Esam par to pārliecinājušies jau ilgākā laika periodā, Gruzijai sevi apliecinot gan iepriekšējās, gan esošajās starptautiskajās misijās.

Šī gada pirmajos sešos mēnešos Latvija pilda godpilno Eiropas Savienības Padomes prezidējošās valsts lomu. Saišu stiprināšana ar Austrumu Partnerības valstīm ir likta starp mūsu prezidentūras prioritātēm. Vēlos apliecināt, ka Austrumu partnerība, kā arī divpusējās attiecības ar Gruziju mums paliks nozīmīgas arī pēc Latvijas prezidentūras.

Pēc mēneša - maijā - Rīgā notiks Austrumu Partnerības samits. Esam patiesi gandarīti, ka Gruzija šajā formātā turpina darboties mērķtiecīgi un pārliecinoši. Ne velti varam atzīmēt, ka tieši Gruzija ir bijusi viena no vadošajām partnervalstīm nepieciešamo reformu ieviešanā. Šodien galvenā doma, ko izteicu Gruzijas draugiem, bija – sakiet, ko vēl Latvija var darīt līdz Austrumu Partnerības Samitam.

Tiekoties ar saviem Rietumu kolēģiem, vienmēr esmu akcentējis nepieciešamību atbalstīt Gruzijas reformas un eiroatlantiskos centienus.

Latvija bija starp pirmajām valstīm, kas ratificēja Asociācijas līgumu starp Eiropas Savienību un Gruziju. Uzskatu, ka Samita datums būs labs atskaites punkts, lai liela daļa Eiropas Savienības dalībvalstu varētu ziņot par progresu ratifikācijā.

Šobrīd svarīgi ir koncentrēties uz mobilitātes veicināšanu starp Eiropas Savienību un Gruziju, tāpēc Latvija atbalsta pēc iespējas ātrāku vīzu prasības atcelšanu īstermiņa ceļojumiem starp Eiropas Savienības dalībvalstīm un Gruziju.

Ar Prezidenta kungu esam vienisprātis, ka ekonomiskā sadarbība ir mūsu valstu attiecību centrā. Austrumu Partnerības Samita pasākumu ietvaros notiks arī Biznesa forums. Esmu pārliecinājies, ka mūsu valstu uzņēmējiem ir nopietnas intereses paplašināt sadarbību, tāpēc aicinu Gruzija biznesa pārstāvjus aktīvi piedalīties arī šajā forumā, kas Rīgā pulcēs lielu uzņēmēju skaitu. Tāpat šodien vēlreiz akcentējām tirdzniecības ceļu un koridoru nozīmi ciešāk savienojot Austrumu Partnerības valstu tirgus un Baltijas un Melnās jūras reģionus.

Šodien sarunās mums bija iespēja apspriest plašu jautājumu loku: pārrunāt gan reģionu un Eiropas drošības jautājumus, gan starptautiskos procesus, gan divpusējās attiecības. Man prieks, ka šajā sarunā piedalījās četri Gruzijas ministri.

Vēlos atzīmēt arī vienu no centrālajiem sadarbības jautājumiem – izglītību. Tās ir ne tikai zināšanas, bet arī prasmes tās pielietot, kas ir pamatu pamats valsts pastāvēšanā un izaugsmē. Lai gan Eiropas mērogā ģeogrāfiski atrodamies visai tālu, Latvijas un Gruzijas sadarbība ir patiesi daudzveidīga. Šo attiecību pamatā ir vēlme savstarpēji bagātināties un mūsu gatavība dalīties uzkrātajā reformu pieredzē.  

Mēs vienmēr laipni gaidīsim Latvijā Gruzijas studentus, māksliniekus, uzņēmējus, tūristus un vienkārši – mūsu draugus no Gruzijas.

Vēlreiz paldies, Prezidenta kungs, par Jūsu viesošanos Latvijā!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI