DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. aprīlī, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes

Latvijas Valsts prezidenta Andra Bērziņa uzruna Vīnes pilsētas mērijā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Valsts prezidenta kanceleja

Augsti godātais birģermeistara kungs!  Ekselences! Dāmas un kungi!

Esmu pagodināts un patiesi gandarīts par iespēju vizītes ietvaros apmeklēt Vīnes rātsnamu. Tas ir vēl viens draudzības apliecinājums tam, kas vēsturiski pastāv starp mūsu tautām un galvaspilsētām.

Vīne Latvijā ir pazīstama kā pilsēta ar bagātīgu un plašu vēsturi. Vīne ir zināma ar savām kultūras tradīcijām un izsmalcinātiem mākslas pazinējiem. Uz Vīnes skatuvēm uzstājušies pasaulslaveni latviešu solisti - Elīna Garanča un Egīls Siliņš, Kremerata Baltica kamerorķestris, izrādīti Aivja Hermaņa teātra uzvedumi.

Ierasties un būt Vīnē – tā ir liela kultūrvēsturiska pieredze, jo šeit var baudīt pasaules kultūras mantojumu, apmeklēt Vīnes muzejus, klausīties pasaules klases mūziku Vīnes Operā un koncertzālēs. Lai redzētu skaistu arhitektūru, ir jādodas Vīnes ielās, un visur pilsētas viesus sagaida sakārtota vide, īsta kārtība un laipni cilvēki. To visu izdevies panākt ar smagu darbu, ko veic Vīnes mērs un viņa komanda, tāpēc esam gandarīti šodien būt šeit – Jūsu rātsnamā.

Latvijai šis ir īpašs gads, jo mūsu dzimtenē tas ir pasludināts par dzejnieku un pasaules mēroga literātu Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas gadu, kas ir ietverts UNESCO svinamo dienu kalendārā.

Abu dzejnieku devums ir spilgti dzejas un dramaturģijas darbi. Viņu attiecībās svarīgu lomu ieņēma arī vēstules, kuras viņi rakstīja viens otram latviešu, vācu un krievu valodās. Visas šīs vēstules atspoguļo nacionālās kultūras procesus un divu cilvēku mīlestību.

Pārstāvot šo dižgaru dzimteni, šodien vēlos Jums pasniegt dāvanu, kas saistās ar Latviju. Tā ir Aspazijas dzejas un atdzejas izlase "Uguns ledū", kas ir vienīgais izdevums 21. gadsimtā, kurā lasāma Aspazijas dzeja ne tikai latviešu, bet arī vācu, angļu un krievu valodā. Krājums, kurā iekļauti 46 dzejoļi, iepazīstina ar Aspazijas dzeju citās valodās lasošos, radot plašu priekšstatu par Latvijas kultūras vērtībām.

Otra dāvanas daļa ir šobrīd klajā nākušais Raiņa lugas "Zelta Zirgs" tulkojums vācu valodā ar krāsu ilustrācijām pirms katra cēliena, Raiņa portretiem, komentāru par lugu un īsu eseju par Raini - kas tikko sagatavots izdošanai vācu valodā un veltīts Raiņa jubilejai.

Godātais birģermeistara kungs!

Vīne ir arī dinamiska pilsēta, tā ir viens no Eiropas biznesa un inovāciju centriem. Tādēļ esmu pārliecināts, ka visa Latvijas delegācija, kuras sastāvā ir plašs uzņēmēju loks, šeit radīs iedvesmu, jaunas idejas un iespējas kopējiem sadarbības projektiem.

Noslēgumā, novēlu Jums panākumus ikdienas darbā, gandarījumu par paveikto, kā arī pilsētas iedzīvotāju un viesu atzinību par paveikto Vīnes labā!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI