DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. martā, 2015
Lasīšanai: 5 minūtes

Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas uzruna sociālo partneru forumā „Sociālā dialoga loma ekonomiskās izaugsmes un kvalitatīvu darbavietu nodrošināšanā”

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Čīka, LETA

Godājamie kolēģi, dāmas un kungi!

Priecājos Latvijas prezidentūras vārdā atklāt Latvijas sociālo partneru kopīgi organizēto forumu! Gan šis forums, gan jau notikušās darba devēju un arodbiedrību konferences sniedz būtisku ieguldījumu Latvijas prezidentūras darba programmas īstenošanā.

Sociālajam dialogam ir būtiska nozīme Eiropas ekonomiskajā pārvaldībā, iekļaujošas un ilgtspējīgas līdzdalības darba tirgū veicināšanā, kvalitatīvu darbavietu nodrošināšanā un darba aizsardzības veicināšanā.

Prezidentūras ietvaros Latvija ir organizējusi diskusijas un virzījusi pieņemšanai Padomes dokumentus par šiem jautājumiem. Arī nodarbinātības un sociālo lietu ministru (EPSCO) neformālajā sanāksmē, kura labklājības ministra Ulda Auguļa vadībā notiks Rīgā 21.–22.aprīlī, plānotas plašas diskusijas par sociālo dialogu.

Ar vairākiem no Jums, kas šodien piedalāties šajā forumā, mēs tikāmies Briselē 19.martā – Trīspusējā sociālajā samitā. Samitā mums kopīgi ar Eiropas Komisijas un Eiropadomes priekšsēdētājiem, kā arī ar sociālo partneru organizāciju vadītājiem, manuprāt, bija ļoti vērtīga viedokļu apmaiņa. Tajā mēs koncentrējāmies uz investīciju lomu izaugsmē un darbavietu radīšanā, uzsverot sociālo partneru ieguldījumu taisnīgas un konkurētspējīgas Eiropas veidošanā.

Trīspusējā sociālajā samitā dzirdētos viedokļus varētu iedalīt divās grupās.

Pirmkārt, mēs atzinām, ka Eiropas Savienības dalībvalstu ekonomiskā situācija, lai arī lēnām, bet tomēr kopumā uzlabojas. Lai tas notiktu, vienlīdz svarīgi ir trīs aspekti visās un katrā ES dalībvalstī – līdzsvarota budžeta politika, strukturālās reformas un investīcijas.

Latvija savas prezidentūras pirmos mēnešus ir pavadījusi, aktīvi gatavojot nepieciešamo tiesisko regulējumu attiecībā uz priekšlikumu Regulai par Eiropas Stratēģisko investīciju fondu. Priecājos, ka mēs esam panākuši vienošanos Padomē par Fonda izveidi, un šobrīd notiek sarunas ar Eiropas Parlamentu.

Otrkārt, mēs atklāti runājām arī par izaicinājumiem, ar ko pašlaik saskaras Eiropas Savienības dalībvalstis. Cīņa pret nabadzību, nevienlīdzību, sociālo atstumtību, ilgstošo bezdarbu, nepienācīgas kvalitātes un nedrošām darbavietām joprojām ir aktuāls jautājums daudzu dalībvalstu politiskajā darba kārtībā. Mums ir jāstrādā, lai arvien vairāk iedzīvotāju patiešām sajustu ekonomiskās situācijas uzlabošanos. 

Abās šajās jomās – gan Eiropas ekonomikas uzlabošanā un investīciju, jo īpaši privāto, mobilizēšanā, gan joprojām aktuālo izaicinājumu risināšanā – ir svarīga sociālo partneru pilnvērtīga iesaistīšanās politikas veidošanā un īstenošanā nacionālā un Eiropas Savienības līmenī.

Bet pilnvērtīga iesaistīšanās nozīmē arī atbildības uzņemšanos. Un ne tikai par sevis pārstāvēto nozari vai sabiedrības daļu, bet arī par sabiedrības un ekonomikas attīstību kopumā savā valstī un visā Eiropā.

Tam svarīga ir savstarpējā uzticēšanās. Varu visiem Jums apliecināt, ka Latvijas valdība vienmēr ir bijusi un ir gatava konstruktīvai sadarbībai ar sociālajiem partneriem. Ticu, ka arī jūs esat gatavi konstruktīvam darbam – jo mūs visus vieno viens mērķis – labklājība Latvijā un labklājība Eiropas Savienībā, kur visi kopā kopīgu mērķu vārdā varam vienoties par risinājumiem, kas nes pēc iespējas lielāku līdztiesību un labumu dažādām sabiedrības grupām, nevis rada "paradīzi zemes virsū" kādam atsevišķam cilvēkam vai sektoram. 

Aicinu katru no mums vienmēr atcerēties par savu mērķi, par sapni, kuru īstenot sevis pilnveidošanai un kopējai savas valsts un Eiropas attīstībai. Man Eiropa ir mērķis, kuram visu laiku jābūt skaidri redzamam. Man Eiropa ir visas pamatbrīvības un pamattiesības, vienlīdzīgu iespēju un tiesību nodrošināšana visiem iedzīvotājiem.

Man Eiropa ir arī ekonomiskā loģika, sociālie standarti, un vēl tiešāk – tieši līdzsvars, ko ievērojam starp ekonomisko un sociālo jomu. Šie svaru kausi, kuri nedrīkst zaudēt savu līdzsvara pozīciju.

Nobeigumā vēlos pateikties Latvijas sociālajiem partneriem par šī foruma sarīkošanu. Vēlu šodienas debates dalībniekiem interesantas un iedvesmojošas diskusijas, vienojoties par sociālo partneru kopīgiem ieteikumiem sociālā dialoga tālākai pilnveidošanai visos tā līmeņos!

Paldies par uzmanību!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI