DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. martā, 2015
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidenta Andra Bērziņa preses paziņojums pēc sarunas ar Norvēģijas Karalistes premjerministri Ernu Solbergu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Cienījamā Premjerministres kundze!
Dāmas un kungi! 

Izmantojot šo gadījumu vēlos publiski pateikties Norvēģijas karalim par ielūgumu apmeklēt jūsu skaisto zemi. 

Tāpat pateicos par Jūsu viesmīlību, ar kādu uzņemat Latvijas delegāciju un ko šīs dienas laikā esam izjutuši, tiekoties ar Norvēģijas valsts vadītājiem un atklājot ļoti plaši apmeklēto biznesa forumu.

Tikko notikušajā sarunā ar premjerministres kundzi apspriedām mūsu valstu divpusējās attiecības gan politiskās, gan ekonomiskās sadarbības jomā, gan arī visos būtiskajos starptautiskajos jautājumos.

Esam vienisprātis, ka divpusējās attiecības ir lieliskas. Tās balstās ciešā sadarbībā un savstarpējā uzticībā.

Latvijas un Norvēģijas ekonomisko attiecību dinamika liecina, ka to attīstība ir pozitīva un augoša. Norvēģija ir 3.lielākais Latvijas investors pēc ieguldījumu apjoma pamatkapitālā.

Norvēģu uzņēmēji nav baidījušies investēt līdzekļus Latvijas ekonomikā jau no tās atjaunotās neatkarības pirmsākumiem, tādejādi sniedzot Latvijas partneriem tik nepieciešamās prasmes un zināšanas par Rietumu tirgu funkcionēšanu. Šobrīd Latvijā darbojas 339 uzņēmumi ar norvēģu kapitālu.

Šajā vizītē mani pavada viena no plašākajām uzņēmēju delegācijām, kas līdz šim piedalījušās šāda mēroga notikumos. Oslo ieradušies 58 Latvijas uzņēmēji. Norvēģijas maksātspējīgais tirgus ir interesants mūsu uzņēmējiem, par ko liecina tas, ka Latvijas eksports pārsniedz importu vairāk nekā 4 reizes.

Šī gada pirmajā pusē Latvija ir uzņēmusies Eiropas Savienības Padomes prezidējošo lomu. Mūsu valsts prezidentūra ir laikā, kad Eiropa saskaras ar jauniem drošības izaicinājumiem un draudiem. Kara darbība Eiropas austrumos ietekmē visas Eiropas stabilitāti.

Krimas aneksija un bēdīgi slavenā Krimas referenduma gadadiena, kas par šo faktu atgādināja pavisam nesen - 16.martā, apdraudējums, kas saistīts ar hibrīdkara vešanu, terorisms. Tā ir jauna realitāte, kurā dzīvojam un kura jāņem vērā, domājot par mūsu valstu, Eiropas un pasaules nākotni.

Latvija un Norvēģija var patiesi lepoties ar ciešo sadarbību drošības un aizsardzības jomā. Martā beigās atzīmēsim 11.gadadienu, kopš esam uzticami sabiedrotie NATO ietvaros. Mūsu karavīri plecu pie pleca ir aizvadījuši misiju Afganistānā.

Ar premjerministres kundzi apspriedām NATO Velsas samita lēmumu ieviešanas gaitu, lai stiprinātu NATO kolektīvo aizsardzību un to pielāgotu mainīgajiem drošības apstākļiem.

Norvēģija reālās darbībās ir apliecinājusi savu ieguldījumu kolektīvajā aizsardzībā, veicot regulāru dalību Baltijas gaisa telpas patrulēšanā, Norvēģijas karavīriem piedaloties militārajās mācībās Latvijā, atbalstot Latvijas Bruņotos spēkus ar nepieciešamo ekipējumu.

Latvija un Norvēģija cieši sadarbojas Eiropas Ekonomiskās zonas ietvaros. Mūsu valstij ļoti nozīmīgs ir Norvēģijas sniegtais atbalsts Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta ietvaros.

Tas ir ļāvis veikt nozīmīgas reformas Latvijas tieslietu jomā, veselības aizsardzībā, saglabāt vidi un kultūras mantojumu.

Latvija augstu vērtē Ziemeļvalstu un Baltijas valstu – tā saukto NB8 sadarbības formātu, kas apliecina mūsu viedokļu un rīcības līdzību.

Nobeigumā, vēlreiz vēlos uzsvērt, ka šī vizīte un mūsu valstu sadarbības vēsture ir paraugs lieliskām valstu divpusējām attiecībām, kas sakņojas savstarpējā uzticībā un cieņā. Pateicos Norvēģijas pusei par šo pilnvērtīgo vizīti, kas ļauj droši raudzīties nākotnē.
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI