DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Juris Jansons
tiesībsargs
10. februārī, 2015
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Atklātā vēstule
TĒMA: Tieslietas
2
2

J.Jansons aicina tiesībsarga institūcijas statusu un neatkarību nostiprināt Satversmē

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Republikas Saeimas
Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai
Juridiskajai komisijai
 

Par likumprojektu "Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē"

Tiesībsarga institūta sociāli tiesiskās lomas būtisko nozīmīgumu raksturo Eiropas Savienības pirmā ombuda J.Zodermaņa atziņa, ka ombuda institūts ir vissvarīgākais šī gadsimta konstitucionālais jauninājums.

Domu par nepieciešamību tiesībsarga institūcijas statusu nostiprināt Latvijas Republikas Satversmē savulaik izteica bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe Freiberga, kā arī viens no ombuda institūcijas ieviesējiem Latvijā, Kanādas Broka Universitātes profesors Juris Dreifelds.

Pasaules valstu praksē ir redzami dažādi modeļi, tomēr tiek uzskatīts, ka konstitūcijā iekļautas ombuda institūcijas ir stabilākas un mazāk pakļaujas īslaicīgām politiskām kaislībām.

Nostiprinot tiesībsarga institūcijas statusu un neatkarības garantiju konstitūcijā līdzīgi kā daudzās citās demokrātiskās valstīs, ilgtermiņā pastiprinātos sabiedrības uzticība un lojalitāte valstij, mazinātos plaisa starp sabiedrību un valsts varu, kas līdz ar to nostiprinātu demokrātiskas valsts iekārtu. Vienlaikus šāds risinājums nostiprinātu Satversmē ietverto varas dalīšanas principu un izslēgtu jebkādas šaubas par tiesībsarga piederību kādam no valsts varas atzariem.

Tādējādi, ievērojot Tiesībsarga likuma 12.panta 8.punktā noteikto, izsaku priekšlikumu izskatīt pievienoto likumprojektu "Grozījums Latvijas Republikas Satversmē", un virzīt to kā komisijas priekšlikumu izskatīšanai Saeimā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI