DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. novembrī, 2014
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde
1
1

Valsts prezidenta paziņojums kopīgajā preses konferencē ar NATO ģenerālsekretāru

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Augsti godātais Stoltenberga kungs!

Vispirms vēlos Jums pateikties par ierašanos Latvijā. Šajā saspringtajā laikā ir nozīmīgi un zīmīgi, ka NATO ģenerālsekretārs kā vienu no pirmajām vizītēm ir izvēlējies visu triju Baltiju apmeklējumu. Mēs to ļoti augsti vērtējam. Apsveicu Jūs ar stāšanos amatā, kas vienlaikus sakrīt ar būtiskiem drošības politikas izaicinājumiem ne tikai Eiropai, bet visā pasaulei.

NATO šis ir ļoti spraigs laiks, aliansei jābūt gatavi ne tikai izpildīt nesenajā NATO samitā pieņemtos lēmumus, bet arī skaidri un nepārprotami apliecināt savu nelokāmo stāju - sargāt mieru un nepieļaut militāru apdraudējumu nevienai no NATO dalībvalstīm, tādējādi pildot galveno organizācijas uzdevumu: nodrošināt kolektīvo aizsardzību.

Mēs augsti vērtējam ģenerālsekretāra kunga personīgo apņemšanos un iesaisti Velsas samita lēmumu īstenošanā. Velsas samitā apstiprinātais NATO Rīcības gatavības plāns ir svarīgs dokuments Baltijas valstu aizsardzībai un tā ieviešana ir visas NATO uzdevums un dalībvalstu solidaritātes apliecinājums. NATO klātbūtne Baltijas valstīs ir ļoti svarīga.

Vēl pirms gada starptautiskajā komunikācijā jēdzieni "aukstais karš" vai "militāra agresija pie NATO valstu robežas" netika pat pieminēti. Diemžēl, šobrīd ir jārunā par ievērojamu globālās un reģionālās drošības situācijas pasliktināšanos, ko ir radījusi gan Krievijas agresīvā rīcība alianses austrumos, gan terorisma izplatīšanās alianses dienvidos.

NATO ir aizsardzības alianse, un tā garantē savu dalībvalstu drošību. NATO savu apņēmību jau ir apliecinājusi ar konkrētiem drošības pasākumiem – paplašinot gaisa telpas patrulēšanu, klātbūtni gan uz zemes, gan jūrā kā arī, intensificējot militārās mācības Latvijā un Baltijas valstīs.

Latvijai ir uzticami sabiedrotie un Latvija ir uzticama saviem sabiedrotajiem. Pagājušajā nedēļā Militārajā padomē, kas notika Liepājā, tika izvērtēts Latvijas paveiktais savas drošības stiprināšanā. Varu viennozīmīgi teikt, ka mēs apņēmīgi strādājam pie valsts drošības un aizsardzības spēju stiprināšanas, turpinot iesākto darbu pie bruņoto spēku attīstības plāna realizēšanas, arī Saeima ir vienbalsīgi lēmusi par finansējuma palielināšanu Latvijas militāro spēju celšanai, iezīmējot paredzēto līdzekļu pieaugumu līdz 2% no iekšzemes kopprodukta. Šis lēmums tiks īstenots.

Vēlreiz pateicos Stoltenberga kungam par Latvijas apmeklējumu, atklāto un produktīvo viedokļu apmaiņu gan mūsu divpusējā, gan delegāciju sarunās. Saskaņota un vienota pieeja ir pamats veiksmīgai NATO rīcībai ikviena uzdevuma risināšanā. Esmu pārliecināts, ka šodienas uzdevumi mums ir pa spēkam, jo solidaritāte ir NATO biedru savstarpējās uzticēšanās stūrakmens!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI