DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. novembrī, 2014
Lasīšanai: 4 minūtes

Valsts prezidenta uzruna militārajā parādē

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Edijs Pālens/ LETA

Karavīri!
Godātie klātesošie!

Sveicu Jūs Latvijas 96.gadadienas militārajā parādē Daugavmalā! Mēs lepojamies ar saviem karavīriem, zemessargiem, policistiem un visiem, kas stāv valsts drošības un kārtības sardzē. 18.novembrī visai Latvijai ir iespēja klātienē un neklātienē redzēt, cik braši, pārliecinoši un profesionāli ir mūsu miera sargi.

Šis 18.novembris ir citādāks nekā iepriekšējie, jo ārējās drošības situācija ir mainījusies, liekot mums pārskatīt daudzas prioritātes valstī un īpaši vēršot uzmanību uz valsts aizsardzības spēju stiprināšanu.

Sākoties Ukrainas krīzei, NATO četrkāršoja mūsu gaisa telpas patruļlidmašīnu skaitu, atsāka jūras pretmīnu kuģu grupas dežūru Baltijas jūrā, kurā pašreiz dežūrē arī mūsu jūrnieki, bet uz sauszemes izvietoja sabiedroto spēkus. Latvijā ieradās arī ASV un Norvēģijas karavīri, šodien viņi kopā ar Latvijas karavīriem stāv parādes ierindā.

Sabiedroto atrašanās mūsu valstī nav tikai NATO pastiprināta klātbūtne, sabiedroto spēki piedalās kopīgās mācībās ar mūsu karavīriem, kurās viņi apgūst jaunas iemaņas, kas būtiskas mūsu aizsardzības spēju stiprināšanai.

Sabiedrotie augsti vērtē mūsu karavīru profesionalitāti un sniegto atbalstu, plecu pie pleca stāvot starptautiskajās operācijās un nereti glābjot sabiedroto karavīru dzīvības. Tagad viņi ir šeit, lai palīdzētu mums.

Mēs apņēmīgi strādājam pie valsts drošības un aizsardzības spēju stiprināšanas, turpinot iesākto darbu pie bruņoto spēku attīstības plāna realizēšanas, piešķirot tam nepieciešamos finanšu līdzekļus. Mēs mērķtiecīgi realizēsim aizsardzības budžeta pieaugumu saskaņā ar šajā gadā pieņemto likumu un nodrošināsim apmācību vidi un atbalstu sabiedroto spēku uzņemšanai visā Latvijas teritorijā.

Valsts iekšējā drošība ir ne mazāk svarīga par ārējo, tādēļ sabiedrības iesaiste šajos procesos ir ļoti nozīmīga. Te noteikti jāmin jaunsargi un zemessargi, kuri apgūstot gan militārās iemaņas, gan stiprinot valsts institūciju saikni ar iedzīvotājiem, ir nozīmīgs iekšējās drošības balsts. Saliedētā sabiedrībā nevar rasties augsne nedz hibrīdkaram, nedz terorismam, nedz kādai citai vardarbības formai, kuru mēs šodien redzam apkārtējā pasaulē.

Bruņotajiem spēkiem un to sabiedrotajiem šis gads ir nozīmīgs ar ilgas un daudzu karavīru dzīvības prasījušas starptautiskās misijas noslēgšanos Afganistānā. Jau nākamgad kaujas operācijas aizstās apmācības, turpinot iesākto Afganistānas drošības spēku stiprināšanu, un šīs apmācības turpinās veikt arī mūsu karavīri.

Latvija atbalsta sabiedrotos dažādās operācijās: mūsu karavīri cīnās pret pirātismu Somālijas piekrastē, apmāca Mali bruņotos spēkus un novērš humanitāro krīzi Centrālāfrikas Republikā.

Latvijas iestāšanās NATO bija vēsturiski nozīmīgs un izšķirošs lēmums, par ko īpaši pārliecināmies šogad. Desmit gados, kopš dalības NATO mēs esam apliecinājuši, ka Latvija ir uzticams un godprātīgs partneris. Uz mums var paļauties. Kopā mēs esam spēks, kas vienojies kopīgam mērķim – drošības un miera sargāšanai!

Dievs svētī Latviju!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI