DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. novembrī, 2014
Lasīšanai: 4 minūtes

Valsts prezidenta uzruna Latvijas vēsturnieku ikgadējā konferencē

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Valsts prezidenta kanceleja

Godātie starptautiskās konferences dalībnieki!
Godātie mūsu valsts viesi! 

Sveicu Jūs Latvijas galvaspilsētā Rīgā mūsu valstij nozīmīgā un vienlaikus zīmīgā laikā, kas aizsākās ar kritušo varoņu piemiņu 11.novembrī un noslēgsies ar valstiskās neatkarības proklamēšanas dienas svinībām 18.novembrī.

Nav nejaušība, ka konference "Pirmais pasaules karš un tā sekas Baltijā", kurā šodien piedalās daudzi ar dziļām zināšanām un praktisko dzīves pieredzi apveltīti akadēmiski prāti, risinās tieši šajā laikā - Latvijas Republikas nacionālo svētku nedēļā. Mūsu valsts vēsture ir pavērsieniem bagāta, mūsu salīdzinoši nelielā zeme pie Baltijas jūras visos laikos ir atradusies vēstures notikumu krustpunktā. Apbrīnojamā kārtā mūsu tauta vienmēr ir saglabājusi ticību un pārliecību par brīvu un neatkarīgu Latviju. Arī pēc piecdesmit okupācijas gadiem mēs to spējām, jo neviens mūsos nevar iznīdēt gribu celt pašiem savu valsti – Latviju, lepoties ar to un vienmēr būt gataviem aizstāvēt to!

11.novembrī, kad mēs pieminam savus varoņus, kas par brīvu un neatkarīgu Latviju krituši dažādos laikos un karos, Eiropā un citur pasaulē ar klusuma brīdi piemin Pamiera dienu. 1918.gada 11.novembrī Kompjenā tika parakstīts pamiers starp Antantes sabiedrotajiem un Vāciju, noslēdzot vienu no asiņainākajiem kariem cilvēces vēsture – Pirmo pasaules karu.

Šogad visā pasaulē tiek pieminēti 100 gadi kopš kara sākuma, kurš plosījās arī Latvijā. Latvijas vēsturē esam vairākkārt piedzīvojuši brīžus, kas atstājuši dziļas un neizdzēšamas brūces ne tikai katrā Latvijas ģimenē, viensētā un pilsētā, bet visā Latvijas tautā.

Pirmais pasaules karš patiešām ienāca visās Latvijas mājās, ietekmējot daudzu ģimeņu likteņus – simtiem tūkstoši cilvēku zaudēja savas dzimtās mājas un iedzīvi, tika šķirtas ģimenes, tuvinieki pazuda, devās svešumā, un liela daļa pēc kara tā arī neatgriezās dzimtenē. Tā bija milzu traģēdija pasaules un arī Latvijas vēsturē, kas smagi skāra gan mūsu valsts teritoriju, gan tās iedzīvotājus, viņu dzīvi un arī pasaules uzskatus.

Pirmais pasaules karš un tam sekojošie notikumi bija nozīmīgs pavērsiens 20.gadsimta vēsturē, kad sākās grandiozas pārmaiņas pasaules valstu savstarpējās attiecībās. Sabrūkot impērijām, daudzām tautām pavērās valstiskuma atjaunošanas un pašnoteikšanās iespējas. Tā bija labvēlīga situācija, lai Latvijas tauta realizētu brīvības alkas un nodibinātu neatkarīgu Latvijas valsti.

Godātie konferences dalībnieki!

Pasaule šajos 100 gados ir atkal nonākusi tādā situācijā, ka mēs varam gaidīt lielas izmaiņas. Tas diemžēl ir jāatzīst. Cik tās ļoti ietekmēs mūsu dzīvi? Man ir visciešākā pārliecība, ka mēs esam sasnieguši tādu savas valsts stiprumu, ka mēs varam un spējam ietekmēt notikumus, būt aktīvi dalībnieki šajās izmaiņās, saglabājot savu vietu, saglabājot valsti un attīstību.

Ceru, ka jūsu darbs konferences gaitā un gūtās atziņas dos stingru pamatu Latvijas Republikas dibināšanas 100 gadu jubileju sagaidīt ar daudz plašākām zināšanām par tā laika vēsturiskajiem notikumiem. Mūsu vēsture ir mūsu spēks un pamats, jo, tikai balstoties uz to, mēs šodien esam neatkarīga valsts Eiropā!

Lai jums veiksmīga un saistoša konference!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI