DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. oktobrī, 2014
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Valsts prezidenta uzruna Ziemeļvalstu un Baltijas valstu un valdību vadītāju tikšanās laikā ar Japāna premjerministru

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Valsts prezidenta kanceleja

Augsti godātais premjerministra Šinzo Abes kungs!
Godātie kolēģi! 

Es vēlos paust savu atbalstu iniciatīvai organizēt pirmo Ziemeļvalstu un Baltijas valstu (NB8) tikšanos kopā ar Japānu. Es sirsnīgi sveicu Japānu līdzīgi domājošo Ziemeļvalstu un Baltijas valstu saimē.

Mans šodienas uzdevums ir uzsākt diskusiju par situāciju Ukrainā. Šis jautājums ir patiesi svarīgs un attiecas ne tikai uz reģionālo drošību, bet arī starptautisko stabilitāti un pasaules mieru.

Ukraina atrodas ļoti sarežģītā stāvoklī. Tās robežas ir pārkāptas, tās teritoriālā nedalāmība nav ievērota, ekonomika ir lejupslīdē, un valsts pārvaldes sistēma ir dezorganizēta. Strauji tuvojas ziema, un sociālā situācija var dramatiski pasliktināties.

Šodien es vēlos runāt par to, ko starptautiskā sabiedrība var darīt Ukrainas labā.

Pirmkārt, Austrumukrainā ir jānodrošina ilgstošs pamiers. Šis priekšnosacījums prasa starptautiskās sabiedrības nedalītu uzmanību. Es vēlētos izmantot šo iespēju un izteikt atzinību Japānai par tās solidaritāti ar Eiropas Savienību un Lielā septiņnieka valstīm šajā jautājumā.

Otrkārt, galvenais īstermiņa uzdevums ir atrisināt humanitāro krīzi Ukrainā. Mums ir jāmobilizē savi centieni, lai nodrošinātu nepieciešamo palīdzību visaktuālāko vajadzību risināšanai, jo sevišķi Ukrainas austrumos.

Treškārt, vidējā un ilgtermiņā Ukrainai ir jāveic nopietns reformu process, lai stabilizētu savu finansiālo situāciju, nostādītu savu ekonomiku uz ilgtspējīgas atveseļošanās ceļa, cīnītos pret korupciju, izveidotu uz likuma varas balstītu sistēmu un būvētu brīvu un demokrātisku pilsonisko sabiedrību. Mums ir jāpalīdz Ukrainai šo mērķu sasniegšanā! 

Šajā sakarā gan ES - Ukrainas reformu īstenošanas programma, gan Ukrainas reformu stratēģija līdz 2020.gadam piedāvā labu pamatu modernizācijas procesam Ukrainā.

Asociācijas līguma noslēgšana ievērojami uzlabo tirdzniecības un īpaši eksporta izredzes ar iespējamu ekonomiku stabilizējošu efektu. Starptautiskā Valūtas fonda atbalsts ir ļoti svarīgs arī turpmāk.

Latvija ir viena no tām valstīm, kas pieredzējušas fundamentālas reformas pēdējo 25 gadu laikā, un mēs esam gatavi turpināt dalīties savā reformu pieredzē ar mūsu ukraiņu draugiem.

Mēs zinām par Japānas vērtīgo ieguldījumu Ukrainas ekonomikas pārstrukturēšanā. Stimulējoši, ka šodien mēs varam attīstīt lielāku sinerģiju starp mūsu līdzīgi domājošajām valstīm, lai risinātu krīzi Ukrainā.

Noslēgumā vēlos minēt, ka Latvija ir bagāta savā etniskajā dažādībā. Ukraiņi veido trešo lielāko Latvijā dzīvojošo etnisko kopienu, kas nodrošina tiešu personisko saikni ar Ukrainu. Šādos apstākļos ir tikai dabiski, ka Latvija turpinās sadarboties ar Ukrainu un atbalstīs Ukrainas apņemšanos veidot labāku nākotni savai tautai.

Paldies par uzmanību!

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI