VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
21. janvārī, 2011
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: LV portāls jautā
TĒMA: Veselība
7
7

Latvijas skolās – jauna programma "Skolas auglis"

LV portālam: INGRĪDA KAJAKA, Mālpils vidusskolas direktores vietniece, JURIS SKRUPSKIS, Jelgavas 3. pamatskolas direktors, LIDIJA OSTAPCEVA, Rēzeknes 3. vidusskolas direktore, ANDRIS BALDUNČIKS, Viesītes vidusskolas direktors, LAUMA MĪLĪGA, Jaunjelgavas vidusskolas direktore, TEKLA BALODE, Rīgas Pļavnieku sākumskolas direktore
Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Šobrīd ir aizritējusi jau nedēļa, kopš Latvijā ieviesa Eiropas Komisijas (EK) programmu skolu apgādei ar augļiem un dārzeņiem – „Atbalsts augļu un dārzeņu piegādei skolēniem vispārējās izglītības iestādēs” jeb „Skolas auglis”. Programmas „Skolas auglis” mērķis ir palielināt augļu un dārzeņu patēriņu, lai nākotnē samazinātu veselības aprūpes izdevumus aptaukošanās un sirds un asinsvadu slimību ārstēšanai, vienlaikus atbalstot arī lauksaimniecisko ražošanu.

Latvijas skolās – jauna programma „Skolas auglis”

Programmā „Skolas auglis” piedalās visas tās skolas, kas līdz 2010. gada 15. septembrim bija iesniegušas Lauku atbalsta dienestā (LAD) attiecīgu iesniegumu par piedalīšanos. Kopumā dalībai programmā pieteicās 492 skolas. Programmas „Skolas auglis” darbības laikā no 10. janvāra līdz 25. februārim 1.-6. klašu skolēniem ir iespēja bez maksas saņemt svaigus ābolus, bumbierus, lielogu dzērvenes, kāpostus, kolrābjus, burkānus un kāļus. Visiem produktiem ir jābūt jau sagrieztiem un safasētiem pa 100 gramu lielās porcijās. Tas jāveic dārzeņu piegādātājiem, lai skolas darbiniekiem skolēniem atliktu vien izdalīt porcijas.

Tomēr daudzas programmā iesaistītās skolas joprojām ir bez piegādātāja un nespēj nodrošināt savas skolas 1.–6. klases skolēniem programmā paredzēto dienas augļu un dārzeņu porcijas devu. Problēmas atrisināšanā ir jau iesaistīts LAD, atzīst Zemkopības ministrijas Tiešā un tirgus atbalsta departamenta Tirgus kopējās organizācijas nodaļas vadītāja Dace Freimane. LAD palīdz skolām atrast piegādātājus, lai visu programmā pieteikto skolu bērni svaigos dārzeņus un augļus saņemtu.

LV.LV jautā: Vai esat apmierināti ar dalību programmā „Skolas auglis”, un kā tā norit?

Ingrīda Kajaka, Mālpils vidusskolas direktores vietniece:

„Tā kā Mālpilī ir liels bezdarbs, tad ir brīnišķīgi, ka bērniem ir šāda iespēja, tikai ļoti žēl, ka programma norisinās tik īsu laiku – tikai līdz februāra beigām. Bērniem arī veselības mācības stundās tiek mācīts par veselīgu uzturu. Un skolā ir izvietots plakāts.”

Ēdnīcas darbiniece Terēza Bome piebilst: „Augļu sortiments mūsu skolā ir ļoti plašs – šonedēļ bija āboli un burkāni, bet būs arī bumbieri, lielogu dzērvenes, kāposti, kāļi un kolrābji. Bērniem ļoti garšo burkāniņi, kas ir skaisti safasēti. Bērni ir ļoti apmierināti. Burkānus skolai piegādā KS „Mūsmāju dārzeņi”, un par ābolu piegādi rūpējas SIA „Pūres dārzi.””

Juris Skrupskis, Jelgavas 3. pamatskolas direktors:

„Mūsu skolai atveda ābolus, mēs atdevām atpakaļ, nebija ne safasēti – ne kā! Tas ir kāds absurds, ka skolai tiek piegādāti āboli par vairāk nekā latu kilogramā, ja tirgū tie maksā ap 40 santīmiem. Šādās programmās līgumi būtu jāslēdz ar ēdnīcām vai ēdināšanas firmām, nevis ar skolām – skolās ir jāmāca, nevis skolotājiem jāskraida pa klasēm un jādala āboli!”

Lidija Ostapceva, Rēzeknes 3. vidusskolas direktore:

„Mēs bijām pieteikušies programmā „Skolas auglis”, bet diemžēl nācās atteikties. Skolā ir tikai divi ēdnīcas darbinieki, un viņi nevar safasēt visus skolēniem paredzētos augļus. Ja būtu iespēja, ka augļus un dārzeņus mums piegādātu jau sadalītus un safasētus, tad mēs ar prieku piedalītos. Skola bija ļoti ieinteresēta, bet tā, lūk, sanāca, ka vairs nepiedalāmies.”

Andris Baldunčiks, Viesītes vidusskolas direktors:

„Ar augļu un dārzeņu piegādi mūsu skolai nodarbojas ēdināšanas firma, un ar to viss ir kārtībā, piegādā ļoti labi. Lielākoties bērniem patīk. Viņiem tiek piedāvāti āboli, burkāni un vēlāk būs arī ogas (dzērvenes). Āboli bērniem tiek pasniegti nomazgāti, savukārt burkāni – glīti safasēti. Skolā jau pirms programmas sākuma notika pasākumi, kas informēja bērnus par projektu. Plānots ir arī projekta laikā informēt bērnus par to, ka uzturā ir nepieciešams lietot augļus un dārzeņus.”

Lauma Mīlīga, Jaunjelgavas vidusskolas direktore:

„Mūsu skolā dārzeņu un augļu piegāde programmas ietvaros nenotiek – nav, kas to dara, nav, kas piegādā. Šādu programmu ietvaros rīkotājiem būtu jāpārliecinās, vai visām skolām ir vienādas iespējas saņemt programmās paredzēto.”

Tekla Balode, Rīgas Pļavnieku sākumskolas direktore:

„Bērni zināja par šādu programmu, gaidīja un tagad ļoti labprāt ēd augļus un dārzeņus. Klašu audzinātāji bērniem audzināšanas stundās jau pirms programmas sākuma stāstīja par augļu un dārzeņu iekļaušanu ēdienkartē. Mūsu skola ir aktīvi piedalījusies iepriekšējās akcijās un programmās un labprāt piedalītos arī citās, līdzīgās programmās, kas ir domātas skolām.”

Direktores vietnieks saimniecības darbā Sandris Komarovs skaidro: „Pagaidām viss ir normāli, un tāpat kā ar akciju „Skolas piens” – bērniem patīk. Augļu un dārzeņu sortimentā ir āboli un burkāni, kas ir pienācīgi safasēti pa 100 gramu lielām porcijām.”

***
Šajā publikācijā paustais intervētās personas viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
7
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI