VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
20. oktobrī, 2010
Lasīšanai: 13 minūtes
RUBRIKA: Intervija
TĒMA: Kreditēšana
2
19
2
19

Fiziskās personas vēlmei pieteikt maksātnespēju jāatbilst likuma prasībām

LV portālam: MĀRIS GULBIS, sertificēts maksātnespējas procesa administrators
Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Māris Gulbis: „Fiziskās personas maksātnespējas process sastāv no divām daļām - no bankrota procedūras un saistību dzēšanas procedūras.”

FOTO: no personiskā arhīva

LV.LV saņēmis vairākus ieinteresēto personu jautājumus par to, kas jādara, lai varētu pieteikt fiziskās personas maksātnespēju saskaņā ar jauno likumu, kas stāsies spēkā 1. novembrī. Bieži vien problēmas ar saistību izpildi ir tiem cilvēkiem, kas ņēmuši ne tikai hipotekāro kredītu, bet vēl arī citus. Jaunā Maksātnespējas likuma aizstāvju argumentos bija arī uzskats, ka desmitiem tūkstošiem cilvēku ir problēmas ar hipotekārajiem kredītiem, un arī fiziskās personas ir aizņēmušās simtiem tūkstošu latu un pat miljonus, tāpēc jāpalīdz daudzajiem grūtībās nonākušajiem tikt galā ar vairs nepanesamo parādu nastu. Kas ir jāņem vērā fiziskai personai, kura cer atrisināt savas finanšu saistību problēmas, pamatojoties uz likumu, intervijā skaidro sertificēts maksātnespējas procesa administrators MĀRIS GULBIS.

Jaunā Maksātnespējas likuma skaidrojumos tiek pieminētas dažādas procedūras, termiņi, naudas summas, bet cilvēkus interesē pirmais solis. Ja kāds vēlas pieteikt maksātnespēju, kas viņam ir jādara?

Lai pieteiktu fiziskās personas maksātnespējas procesu, fiziskā persona iesniedz tiesā fiziskās personas maksātnespējas procesa pieteikumu. Taču pirms šāda pieteikuma iesniegšanas jāpārliecinās, vai uz šo personu attiecas kāda no Maksātnespējas likumā noteiktajām maksātnespējas procesa pazīmēm (viena no tām: personai nav iespēju nokārtot parādsaistības, kurām iestājies izpildes termiņš, un parādsaistības kopā pārsniedz 5000 latu) un vai uz šo personu neattiecas maksātnespējas procesa piemērošanas ierobežojumi (vismaz 30 procentus no piešķirtā kredīta persona izlietojusi līgumā neparedzētiem mērķiem u.c.). Mans ieteikums gan būtu sākt ar konsultāciju pie speciālista, proti, jurista–administratora.

Kādi dokumenti ir nepieciešami tiesai? Es taču nevaru uzrakstīt uz rūtiņu burtnīcas lapas iesniegumu: vēlos, lai tiesa mani atzīst par maksātnespējīgu, un gaidīt, ka viss notiks.

Fiziskās personas maksātnespējas procesa pieteikums iesniedzams tiesai Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā. Fiziskās personas maksātnespējas procesa pieteikuma iesniegšana tiesā ir primārais solis, lai šāds process tiktu sākts. Iesniedzot maksātnespējas procesa pieteikumu, ir jāsamaksā valsts nodeva un jāpievieno pieteikumā norādītās ziņas pamatojošie dokumenti. Ja pieteikumam būs kādi trūkumi, tad tiesa vai nu to nepieņems, vai atstās bez virzības.

Kādi ir galvenie un sekundārie nosacījumi, lai varētu pieteikt maksātnespēju?

Galvenie fiziskās personas maksātnespējas procesa priekšnoteikumi ir maksātnespējas procesa pazīmes esamība un pietiekami līdzekļi, lai segtu administratora vienreizējo atlīdzību divu minimālo mēnešalgu apmērā. Likumā ir noteikti fiziskās personas maksātnespējas procesa piemērošanas ierobežojumi. Tātad, lai varētu pasludināt maksātnespējas procesu, uz fizisko personu nedrīkst attiekties minētie ierobežojumi.

Kad tiesa varētu neatbalstīt lūgumu par maksātnespēju?

Tiesa neatbalstīs fiziskās personas maksātnespējas procesa pieteikumu, ja tiks konstatēts, ka fiziskajai personai nav maksātnespējas procesa pazīme, tā nevar izpildīt maksātnespējas procesa piemērošanas priekšnoteikumus, kā arī noteikti tādā gadījumā, ja tiks konstatēti maksātnespējas procesa piemērošanas ierobežojumi.

Ja tiesa apstiprina fiziskās personas maksātnespēju, kas notiek tālāk?

Ja tiesa pasludina fiziskās personas maksātnespējas procesu, tiek uzsākta bankrota procedūra. Parādnieks zaudē tiesības rīkoties ar mantu, un uz parādnieku tiek attiecināti citi likumā noteiktie tiesību ierobežojumi. Tiesības rīkoties ar mantu iegūst administrators. Tātad pēc maksātnespējas procesa pasludināšanas tiek uzsākta parādnieka bankrota procedūra, proti, parādnieka mantas pārdošana, lai pēc iespējas pilnīgāk apmierinātu kreditoru prasījumus.

"Fiziskās personas maksātnespējas procesa pieteikuma iesniegšana tiesā ir primārais solis, lai šāds process sāktos."

Pēc tam kad būs pabeigta bankrota procedūra, parādniekam būs jāiziet procesa otra daļa – saistību dzēšanas procedūra. Saistību dzēšanas procedūru pasludinās tiesa, ja tam par šķērsli nebūs likumā noteiktie ierobežojumi. Šīs procedūras laikā parādnieks iegūs tiesības pats rīkoties ar savu mantu, parādniekam būs jāpilda saistību dzēšanas plāns, proti, jānovirza savi ienākumi saistību dzēšanas plāna izpildei.

Vai ziņas par fiziskās personas maksātnespēju ir publiski pieejama informācija?

Jā, ziņas par fiziskās personas maksātnespējas procesu ir publiski pieejama informācija. Atbildīgā iestāde patlaban ir Uzņēmumu reģistrs, kas kārto Maksātnespējas reģistru, kurā tiek ierakstītas ziņas par maksātnespējas procesa administratoru un procesa norisi. Turklāt Maksātnespējas reģistrs ir pieejams visiem un tā ierakstiem ir publiska ticamība.

Fiziskas personas maksātnespējas procesā būs aizliegts slēgt noteiktus darījumus vai veikt darbības, kas nodara zaudējumus kreditoriem. Kādi darījumi tie varētu būt?

Šādu darījumu saraksts tieši nav noteikts. Bet uz šiem darījumiem noteikti ir attiecināmi tādi darījumi kā parādnieka mantas atsavināšana, arī dāvināšana, mantas apgrūtināšana, respektīvi, jebkurš darījums, kura rezultātā samazinās parādnieka manta, tās vērtība un no tās iegūstamo līdzekļu apmērs.

Šķiet, pats par sevi saprotams, ka cilvēkam ir jāsniedz patiesa informācija par savām saistībām, mantu un algu, ja tāda ir. Bet daudzi, jau kredītus ņemot, ir noklusējuši informāciju par kredītiem citās bankās. Tātad nav izslēgts, ka nebūs vēlēšanās visu taisnību izklāstīt arī tagad, piesakoties maksātnespējai. Kas pārbaudīs informāciju, un kādas būs sekas, ja tā izrādīsies nepatiesa?

Nepatiesu ziņu sniegšana ir attiecināma uz fiziskās personas maksātnespējas procesa piemērošanas ierobežojumiem. Informāciju par parādnieku pārbaudīs administrators, taču arī kreditoriem ir tiesības iesniegt administratoram priekšlikumu izbeigt maksātnespējas procesu, ja to rīcībā ir šāda informācija. Tātad sekas ir tādas, ka tiek izbeigts fiziskās personas maksātnespējas process. Gribētu vērst uzmanību uz apstākli, ka Latvijas Bankā tiek kārtots Kredītu reģistrs un šādā situācijā faktiski nav iespējams noslēpt informāciju par kredītiem, kas ņemti citās bankās.

"Informāciju par parādnieku pārbaudīs administrators, taču arī kreditoriem ir tiesības iesniegt administratoram priekšlikumu izbeigt maksātnespējas procesu, ja to rīcībā ir attiecīga informācija."

Cik ilgu laiku maksātnespējas process noritēs?

Uzreiz jāpaskaidro, ka fiziskās personas maksātnespējas process sastāv no divām daļām -  no bankrota procedūras un saistību dzēšanas procedūras. Pēc bankrota procedūras pabeigšanas tiek uzsākta saistību dzēšanas procedūra. Bankrota procedūra tiek pabeigta tad, kad ir pabeigta parādnieka mantas pārdošana un atgūšana. Pēc tam tiks uzsākta saistību dzēšanas procedūra, kuras ilgums var svārstīties no viena gada līdz trīs gadiem un sešiem mēnešiem no saistību dzēšanas procedūras pasludināšanas brīža. Šis termiņš ir atkarīgs no parādnieka ienākumiem un iespējām segt saistības, kas palikušas pēc bankrota procedūras pabeigšanas.

Kādi pienākumi būs parādniekam?

Galvenais pienākums ir gūt ienākumus, lai pēc iespējas pilnīgāk izpildītu savas saistības, un godprātīgi pildīt citus pienākumus, kas noteikti likumā, tajā skaitā sniegt pilnīgu un patiesu informāciju.

Kāpēc neveiksmi piedzīvoja iepriekšējā likuma normas, saskaņā ar kurām arī fiziskā persona varēja pieteikt maksātnespēju?

Arī pēc iepriekšējā likuma normām, kas pašreiz vēl ir spēkā, ir pasludināti un norit fiziskās personas maksātnespējas procesi. Es pat teiktu, ka šie procesi norit visai veiksmīgi. Taču viens no galvenajiem argumentiem jaunu likuma normu izstrādāšanai bija tas, ka process ir jāpadara pieejamāks personām, kurām ir maksātnespējas procesa pazīmes, proti, jāsamazina procesa izmaksas, kas bez tam tiešā veidā attiecas arī uz administratora atlīdzību procesā. Otrs pamatojums – ir jāļauj personām ātrāk atbrīvoties no saistībām un atgūt maksātspēju, lai tās pēc iespējas atgrieztos ekonomiski aktīvajā vidē. Vai šīs jaunās likuma normas sevi attaisnos, rādīs prakse un laiks. Iespējams, ka jaunā likuma normas atkal būs jāgroza un jāpilnveido.

Ar kādiem izdevumiem jārēķinās maksātnespējas pieteicējiem? Vai izdevumi ir atkarīgi no parāda summas?

Ja cilvēks ir konsultējies pie speciālista, tad pirmās izmaksas būs par šo juridisko palīdzību. Nākamais, protams, ir jārēķinās ar tiesas izdevumiem. Pēc procesa pasludināšanas fiziskajai personai būs jāsedz administratora atlīdzība, izdevumi savai iztikai, nodokļu maksājumi, kā arī citi izdevumi procesa nodrošināšanai. Tātad izdevumus veido vairākas pozīcijas, ko katrs pats var paredzēt, proti, paša izdevumi (līdzekļi iztikai, uzturlīdzekļi, nodokļi, mantas uzturēšanas izdevumi u.c.), tad administratora atlīdzība, kas sastāv no atlīdzības divu minimālo mēnešalgu apmērā un atlīdzības no mantas pārdošanas (tiks segta no ieņemtās summas), un visbeidzot – izdevumi procesa nodrošināšanai, piemēram, mantas vērtēšana, izsoļu sludinājumi u.c. Izdevumi netiek rēķināti no parāda summas.

Ja maksātnespējas pieteicējam pēc kāda laika pietrūkst naudas, lai maksātu, piemēram, administratoram, kārtotu vēl kādus maksājumus, kas notiks tad?

Naudas līdzekļu pietiekamība administratora atlīdzībai divu minimālo mēnešalgu apmērā ir maksātnespējas procesa priekšnoteikums. Pārējā administratora atlīdzība ir paredzēta par mantas pārdošanu, un tiek ieturēta no mantas pārdošanas rezultātā ieņemtajiem līdzekļiem. Parādniekam ir jāpilda savas saistības. Ja fiziskā persona savas saistības nepildīs, var tikt izbeigts tās maksātnespējas process, taču katrā gadījumā ir atsevišķi jāizvērtē radusies situācija un jāmeklē tās risinājums.

"Ja fiziskā persona nepildīs savas saistības, maksātnespējas process var tikt izbeigts."

Vai fiziska persona jau tagad, pirms jaunais Maksātnespējas likums stājies spēkā, var doties uz tiesu un lūgt, lai skata viņas lietu atbilstoši tam?

Nē, tiesa nevar skatīt lietu atbilstoši normām, kuras nav stājušās spēkā. Jaunā likuma normas būs piemērojamas tikai pēc to stāšanās spēkā.

Vai maksātnespēju var pieteikt kādā konkrētā tiesā vai jebkurā? LV.LV ir informācija, ka parādnieki dodas uz Latgales tiesām, jo tur esot mazākas rindas.

Fiziskās personas maksātnespējas procesa lieta ir skatāma tiesā pēc fiziskās personas dzīvesvietas.

Vienlaikus ar Maksātnespējas likumu 1. novembrī stāsies spēkā arī grozījumi Civilprocesa likumā. Vai tie attiecas arī uz fiziskajām personām?

Civilprocesa likumā ir iekļautas procesuālās normas, kas attiecas arī uz fiziskās personas maksātnespējas procesu. Proti, tās nosaka maksātnespējas procesa lietas ierosināšanu un izskatīšanas procesu tiesā.

Vai Maksātnespējas likumu var saukt arī par bankrota likumu? Ja fiziska persona piesaka maksātnespēju, vai procesa rezultāts ir bankrots?

Tā varētu teikt, jo pēc fiziskās personas maksātnespējas procesa pasludināšanas tiek uzsākta bankrota procedūra. Bankrots ir procesa sastāvdaļa, taču nevarētu piekrist, ka tas ir procesa rezultāts. Procesa rezultāts ir tāds, ka pēc iespējas pilnīgāk ir apmierināti kreditoru prasījumi, persona tiek atbrīvota no neizpildītajām saistībām un tiek atjaunota personas maksātspēja.

No diskusijām par maksātnespējas procesu varēja saprast, ka, piesakot maksātnespēju, cilvēks atbrīvosies no parādiem un tātad varēs sākt dzīvot kā cilvēks, bez kredīta vai vairākiem, kā tas nereti ir. Vai likums tiešām paredz atbrīvoties no kredītu sloga, pašam neciešot zaudējumus?

Fiziskās personas maksātnespējas procesa mērķis ir pēc iespējas pilnīgāk apmierināt kreditoru prasījumus un dot cilvēkam iespēju atbrīvoties no neizpildītajām saistībām, kuru segšanai nepietiek mantas un ienākumu, un atjaunot personas maksātspēju. Izpildot visas likumā paredzētās procedūras, persona varēs atbrīvoties no, ja tā varētu teikt, kredītu sloga, taču būs izpārdota tās manta un izpildīti citi likuma noteikumi. Tāpēc, domāju, jautājumu par zaudējumu esamību vajadzētu atstāt pašas personas vērtējumam.

***
Šajā publikācijā paustais intervētās personas viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
19
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI