SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
23. martā, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Pašvaldības
1
1

Bāreņus atbildīgāk paturēs redzeslokā

Stājas spēkā 23.03.2018.
Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Pilnveidojot vienoto informācijas sistēmu par atbalstu pilngadību sasniegušajiem bāreņiem, atbildīgajām institūcijām sadarbības iespējas ļaus operatīvāk apmainīties ar informāciju, lai sniegtu nepieciešamo sociālo un citu palīdzību bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem pēc ārpusģimenes aprūpes iestādes atstāšanas.

Jauno kārtību paredz Ministru kabineta 2014. gada 25. marta noteikumu Nr. 157 "Nepilngadīgo personu atbalsta informācijas sistēmas noteikumi" grozījumi, kas stājas spēkā šodien, 23. martā.

Informācija sistēmā tiks uzkrāta arī par bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem, kuri pēc pilngadības sasniegšanas līdz mācību gada beigām turpina uzturēties bērnu aprūpes iestādē, norāda Iekšlietu ministrija.

Grozījumi tiesību aktā paredz turpmāk sistēmā uzkrāt informāciju, kas nepieciešama sociālo garantiju, sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības nodrošināšanai bāreņiem un bez vecākiem gādības palikušajiem bērniem līdz 24 gadu vecumam.

Turpmāk informācijas sistēmā par bērnu tiks uzkrāta plašāka informācija, piemēram, tajā tiks atspoguļoti dati par institūcijā esošā nepilngadīgā fizisko un psihosociālo attīstību, lai nepieciešamības gadījumā, sniedzot sociālo palīdzību, iestādes pēc iespējas varētu ņemt vērā arī individuālas bērna pazīmes un vajadzības.

Līdz šim nebija vienotas informācijas sistēmas datu apstrādei par pilngadīgām personām, kuras kā nepilngadīgas bija nonākušas iestāžu redzeslokā saistībā ar dažāda veida riska faktoriem. Tas būtiski apgrūtināja gan turpmākā nepieciešamā atbalsta, tostarp sociālo garantiju, sniegšanu šīm personām pēc 18 gadu vecuma, gan iesaistīto iestāžu savstarpējo darbu šī atbalsta un sociālo garantiju sniegšanā.

Bērnu tiesību aizsardzības likuma 67.2 pantā noteikts, ka nepilngadīgo personu atbalsta informācijas sistēmā ir iekļauta bērnu tiesību aizsardzībai nepieciešamā informācija, integrējot valsts un pašvaldību institūciju, kā arī ārstniecības personu informāciju par nepilngadīgajiem, kuriem vajadzīgs atbalsts, un gadījumiem, kad veicami preventīvi pasākumi bērnu tiesību aizsardzībai.

Informācijas sistēmas mērķis ir veicināt bērnu tiesību un interešu aizsardzību, nodrošinot nepieciešamās informācijas apstrādi un sekmējot starpinstitūciju sadarbību nepilngadīgā tiesību un interešu aizstāvībai un uzraudzībai, profilaktiskajam darbam, sociālās palīdzības un sociālo pakalpojumu nodrošināšanai un citos jautājumos.

Likumā ir noteiktas institūcijas, kas to darbību reglamentējošos normatīvajos aktos noteikto funkciju izpildei ir tiesīgas apstrādāt nepilngadīgo personu atbalsta informācijas sistēmā iekļauto informāciju – Valsts un pašvaldības policija, bāriņtiesa, pašvaldības sociālais dienests, tiesībsargs, ārstniecības personas, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija, Valsts robežsardze, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde u. c.

MK nosaka kārtību un apjomu, kādā informācija iesniedzama nepilngadīgo personu atbalsta informācijas sistēmai un saņemama no tās, kā arī sistēmā iekļautās informācijas apstrādes kārtību.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI