SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
21. martā, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Energoresursi
1
2
1
2

Māju renovācijai – arī uzkrājumi un tehniskās dokumentācijas izmaksas

Stājas spēkā 21.03.2018.
Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Edijs Pālens, LETA

Šodien, 21. martā, stājas spēkā grozījumi Eiropas Savienības fondu līdzfinansētajā programmā par energoefektivitātes paaugstināšanu dzīvojamās ēkās, kas paredz arī dzīvokļu īpašnieku uzkrājumu izmantošanu renovācijas darbu izmaksu segšanai un to, ka attiecināmajās izmaksās varēs iekļaut arī projekta tehniskās dokumentācijas sagatavošanas izmaksas.

Līdz šim saskaņā ar noteikumiem dzīvokļu īpašniekiem energoefektivitātes pasākumu īstenošanai un atbalstam granta veidā "Attīstības finanšu institūcijā "Altum"" ("Altum"), kas administrē šo programmu, bija iespēja pieteikties, tikai piesaistot cita finansētāja finansējumu, vai gadījumos, kad finansējumu nodrošina energoefektivitātes pakalpojuma sniedzējs. Izmaiņas paredz, ka papildus turpmāk ir iespējams izmantot arī dzīvokļu īpašnieku brīvos finanšu līdzekļus energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu izmaksu segšanai pilnā vai daļējā apmērā.

Daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas energoefektivitātes paaugstināšanas īstenošanai nepieciešamās tehniskās dokumentācijas sagatavošanas izmaksas var pārsniegt pat 10 000 eiro, skaidrots noteikumu projekta anotācijā. Lai samazinātu dzīvokļu īpašnieku privātā ieguldījuma apjomu projekta realizēšanā, attiecināmajās izmaksās turpmāk varēs iekļaut arī projekta tehniskās dokumentācijas, tostarp būvniecības dokumentācijas, sagatavošanas izmaksas. Tehniskās dokumentācijas izmaksas būs attiecināmas uz energoefektivitātes paaugstināšanas projektiem, kas sabiedrībā "Altum" ir iesniegti no 2018. gada 1. janvāra, bet izmaksas var būt radušās jau projektiem, kas šobrīd tiek gatavoti, – no 2017. gada 1. janvāra.

Līdz ar grozījumiem tiek palielināts daudzdzīvokļu ēku energoefektivitātes pasākumu atmaksāšanās periods no 20 līdz 30 gadiem, novēršot šobrīd novēroto situāciju, kad daļa projektu izmaksu zemo siltumenerģijas tarifu dēļ jānorāda kā neattiecināmās izmaksas, skaidro Ekonomikas ministrija.

Turpmāk tiks nodrošināta vienlīdz liela atbalsta intensitāte – 50% no projekta attiecināmajām izmaksām – visām daudzdzīvokļu mājām, kurām plānotais siltumenerģijas patēriņš apkurei pēc energoefektivitātes pasākuma īstenošanas nepārsniedz 90 kWh/m² gadā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 161 "Grozījumi Ministru kabineta 2016. gada 15. marta noteikumos Nr. 160 "Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 4.2.1. specifiskā atbalsta mērķa "Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu valsts un dzīvojamās ēkās" 4.2.1.1. specifiskā atbalsta mērķa pasākuma "Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu dzīvojamās ēkās" īstenošanas noteikumi" atbalstīti valdības sēdē 13. martā.

LV portāls publikācijā "Daudzdzīvokļu ēku siltināšanas pieredze" jau rakstīja, ka atbalstam daudzdzīvokļu ēku renovācijai laika periodā no 2016. līdz 2023. gadam būs pieejami 166,5 miljoni eiro. Programmas gaitā plānots atbalstīt aptuveni 1000 ēku atjaunošanu, sniedzot iespēju gandrīz 13,5 tūkstošiem ģimeņu sasniegt būtisku enerģijas ietaupījumu.

Līdz šā gada martam "Altum" saņēmusi 295 projektu pieteikumus, no kuriem 210 ieguvuši pozitīvu atzinumu, kas ļauj turpināt projektu īstenošanu (pieprasīts publiskais līdzfinansējums grantu nodrošināšanai 30 miljonu eiro apmērā). Energoefektivitātes paaugstināšanas darbi sākti 51 daudzdzīvokļu ēkā, bet energoefektivitātes projektu īstenošana noslēgusies sešos namos. Sīkāka informācija par programmu ir pieejama šeit.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI