SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
22. februārī, 2018
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Pensijas
20
20

Ja saņem tikai pensiju, nodokļa atvieglojumu par invaliditāti piemēro VSAA

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Zane Bitere, LETA

No šā gada personām ar invaliditāti papildu nodokļa atvieglojums automātiski jāpiemēro pensijai, ja pensija ir vienīgais ienākumu avots. Ne visi iedzīvotāji iepriekšējos gados šo atvieglojumu ir izmantojuši, arī nezināšanas dēļ. Lai atgūtu pārmaksāto nodokli, Valsts ieņēmumu dienestā jāiesniedz gada ienākumu deklarācija.
īsumā
  • Nodokļa papildu atvieglojums ir ienākuma daļa, no kuras nav jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis.
  • Personām, kurām noteikta I vai II invaliditātes grupa, politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem šī summa ir 1848 eiro gadā (154 eiro mēnesī), personām, kurām noteikta III invaliditātes grupa, – 1440 eiro gadā (120 eiro mēnesī). 
  • Sākot ar 2018. gada 1. janvāri, tie pensionāri, kuri saņem tikai pensiju, atvieglojumus saņem automātiski. Viņu algas nodokļa grāmatiņā VSAA automātiski tiek atzīmēta kā galvenā ienākumu gūšanas vieta.
  • Savukārt tie pensionāri, kuri strādā, var paši izvēlēties, kuru ienākumu gūšanas vietu algas nodokļa grāmatiņā atzīmēt kā galveno – VSAA (kura aprēķina pensiju un piemēro atvieglojumu) vai darba devēju.
  • Algas nodokļa grāmatiņa ir pieejama elektroniski VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā.
  • Personām, kuras nevar vai nav gatavas pašas veikt atzīmi elektroniskajā algas nodokļa grāmatiņā, to palīdzēs izdarīt speciālisti jebkurā VID klientu apkalpošanas centrā vai Valsts un pašvaldību vienotajā klientu apkalpošanas centrā.

Personām ar invaliditāti, politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem ir tiesības uz iedzīvotāju ienākuma nodokļa papildu atvieglojumu, kuru piemēro darba ienākumiem un pensijām. To paredz likums "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli".

Papildu atvieglojums ir ienākuma daļa, no kuras nav jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Personām, kurām noteikta I vai II invaliditātes grupa, politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem šī summa ir 1848 eiro gadā (154 eiro mēnesī), savukārt personām, kurām noteikta III invaliditātes grupa, – 1440 eiro gadā (120 eiro mēnesī).

No šā gada likumā ir izmaiņas un noteikts, ka atvieglojumus par apgādājamiem un papildu atvieglojumus personām, kurām piešķirta pensija, piemēro pensijas izmaksātājs, ja maksātājs algas nodokļa grāmatiņu nav iesniedzis citam ienākumu izmaksātājam.

Visām pensijām ir ar nodokli neapliekamā daļa, kas likumā definēta kā pensionāra neapliekamais minimums. Līdz šim gadam tas bija 235 eiro mēnesī (2820 eiro gadā). Šogad neapliekamais minimums ir lielāks – 250 eiro mēnesī (3000 eiro gadā).

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, izmaksājot pensiju, pensijai vienmēr piemēro pensionāra neapliekamo minimumu. Piemēram, ja pensija ir 350 eiro, tad ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (no šā gada likme ir 20%) apliek 100 eiro (350–250). Ieturētais nodoklis 20 eiro. Tātad izmaksājamā pensija ir 330 eiro.

Savukārt, ja pensijas saņēmējam ir tiesības arī uz atvieglojumu par 1. vai 2. grupas invaliditāti, ar nodokli neapliekamā summa ir 404 eiro (250+154 eiro). Līdz ar to 350 eiro aprēķinātā pensija nav apliekama ar nodokli vispār.

Kā rīkoties, ja atvieglojumi nav izmantoti

Pagājušā gada rudenī Valsts ieņēmumu dienests (VID) nosūtīja pensionāriem ar invaliditāti uz deklarēto dzīvesvietas adresi vēstuli, kurā informācija par atvieglojumiem tika izklāstīta. Tika arī paskaidrots, ka gadījumā, ja atvieglojumi nav piemēroti, ir iespējams tos piemērot un atgūt pārmaksāto nodokli, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Vienlaikus tika sniegts īss skaidrojums, kā rīkoties un līdz kuram gadam un datumam deklarācija iesniedzama, klāsta VID Sabiedrisko attiecību daļas speciāliste Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa.

Pieņemtie normatīvo aktu grozījumi paredz, ka, sākot ar 2018. gada 1. janvāri, tie pensionāri, kuri saņem tikai pensiju, atvieglojumus saņem automātiski. Viņu algas nodokļa grāmatiņā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) automātiski tiek atzīmēta kā galvenā ienākumu gūšanas vieta. Ja pensionāriem atvieglojums janvārī vēl netika piemērots, summa par šo mēnesi tiks izmaksāta pakāpeniski, nauda nekur nepazudīs, skaidro VID pārstāve.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pamatprocesu vadības daļas procesa vadības vecākā eksperte Aija Reinfelde LV portālu informēja, ka VSAA ir saņēmusi no VID informāciju par algas nodokļa maksātājiem, kuri nodokļu grāmatiņu nav iesnieguši citiem maksātājiem. Informāciju par personai piešķirtajiem nodokļu atvieglojumiem VSAA arī saņem no VID. Pamatojoties uz šo informāciju, aģentūra veic pensijas pārrēķinu no 2018. gada 1. janvāra tām personām, kurām ir tiesības uz nodokļu atvieglojumiem.

Šī likumā noteiktā jaunā kārtība attiecas uz iedzīvotājiem, kuri saņem tikai pensiju. Savukārt tie pensionāri, kuri strādā, var paši izvēlēties, kuru ienākumu gūšanas vietu atzīmēt kā galveno – VSAA (kura aprēķina pensiju un piemēro atvieglojumu) vai darba devēju.

Ko norāda algas nodokļa grāmatiņā

K. Augstkalne-Jaunbērziņa atgādina: kopš 2014. gada jūnija algas nodokļa grāmatiņa ir tikai elektroniskā formā, tas nozīmē, ka fiziski tā vairs nav jāsniedz un pārbaudīt tajā redzamo informāciju, kā arī veikt atzīmes var pati persona no jebkuras vietas, kur pieejams dators ar interneta pieslēgumu, – mājām, bibliotēkas, VID klientu apkalpošanas centra vai Valsts un pašvaldību vienotā klientu apkalpošanas centra. Algas nodokļu grāmatiņa ir VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) sadaļa. Cilvēki, kuri dažādu apsvērumu dēļ nevar vai nav gatavi paši veikt atzīmi elektroniskajā algas nodokļa grāmatiņā, joprojām var personīgi ierasties VID klientu apkalpošanas centrā vai Valsts un pašvaldību vienotajā klientu apkalpošanas centrā, kur speciālists palīdzēs veikt nepieciešamo darbību.

Svarīgi zināt, ka patlaban likuma norma dod personai pašai tiesības izvēlēties – rādīt darba devējam informāciju par invaliditāti vai nerādīt (atzīmēt vai ne), uzsver VID pārstāve. Nereti cilvēki nevēlas šo informāciju norādīt, taču katru gadu iesniedz deklarāciju un atgūst summu par atvieglojumiem. Ja persona dod priekšroku šādai kārtībai, viņa tā varēs rīkoties arī turpmāk.

Algas nodokļa grāmatiņa ir pieejama elektroniski VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā. Gadījumā, ja personai grāmatiņa vēl nav piešķirta vai persona vēlas tajā veikt izmaiņas, arī to var izdarīt elektroniski, klātienē jebkurā VID klientu apkalpošanas centrā vai iesniedzot iesniegumu papīra formā.

Detalizēta informācija par algas nodokļa grāmatiņas aizpildīšanu ir pieejama VID tīmekļa vietnē www.vid.gov.lv sadaļā "Privātpersonām"/"Algas nodokļa grāmatiņa".

Ja atvieglojumi nav iepriekš piemēroti un ienākumi ir aplikti ar nodokli, veidojas iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksa, kuru persona var atgūt, iesniedzot VID gada ienākumu deklarāciju.

Iesniegt deklarāciju un pieprasīt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli persona var:

  • par 2014. gadu līdz 2018. gada 18. jūnijam;
  • par 2015. gadu līdz 2019. gada 17. jūnijam;
  • par 2016. gadu līdz 2020. gada 16. jūnijam;
  • par 2017. gadu, sākot no 2018. gada 1. marta līdz 2021. gada 16. jūnijam.

Deklarāciju var aizpildīt arī papīra formā jebkurā VID klientu apkalpošanas centrā vai vienotajā klientu apkalpošanas centrā visā Latvijā. Visu klientu apkalpošanas centru adreses pieejamas VID tīmekļa vietnē sadaļā "Kontakti". Plašāka informācija pieejama VID tīmekļa vietnē "www.vid.gov.lv" sadaļā "Gada ienākumu deklarācija".

Jautājumu un neskaidrību gadījumā iedzīvotāji var zvanīt uz VID nodokļu un muitas informatīvo tālruni 67120000, vērsties ikvienā VID klientu apkalpošanas centrāā, vai arī uzdot jautājumus rakstiski VID mājaslapā sadaļā "Kontakti".

Ja kaut kādu iemeslu dēļ atvieglojumi nav piemēroti un deklarācija likumā noteiktajā laikā nav iesniegta, tiesības uz pārmaksāto nodokļa summu zūd.

Vēl jāatgādina, ka arī pensijas saņēmēji, ja no pensijas tiek ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis, var iesniegt gada ienākumu deklarāciju, lai deklarētu attaisnotos izdevumus, piemēram, par ārstniecības maksājumiem.

LV portāla e-konsultāciju sadaļā nereti ir jautājumi, kā strādājošam pensionāram nosaka  diferencēto neapliekamo minimumu, šogad – prognozēto neapliekamo minimumu.

Strādājošiem pensionāriem algai neapliekamā minimuma nav, tātad algu apliek ar nodokli no pirmā eiro. Pensijai piemēro pensionāra neapliekamo minimumu, tā neizmantoto daļu var attiecināt uz algas ienākumu, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Ja pensija ir mazāka, neizmantoto pensionāra neapliekamā minimuma daļu var attiecināt uz algu, iesniedzot deklarāciju, tādējādi tiks atgūta daļa nodokļa.

Labs saturs
20
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI