SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
15. janvārī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tieslietas
19
19

Grozījumi Civilprocesa likumā ļaus taupīt tiesas resursus

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Civilprocesa likums, kas pieņemts 1998. gadā, līdz šim piedzīvojis 68 grozījumus.

FOTO: Evija Trifanova, LETA

Šī gada 15. janvārī spēkā stājas būtiski grozījumi Civilprocesa likumā, kas veikti ar mērķi celt tiesvedības procesa kvalitāti, panākt raitāku un efektīvāku lietu izskatīšanu. Ar grozījumiem tiek paaugstināts prasības summas slieksnis lietās, kuras tiek skatītas vienkāršotā procedūrā, kā arī ieviestas izmaiņas spriedumu pasludināšanas kārtībā. Saskaņā ar pārejas noteikumiem liela daļa no pieņemtajām likuma izmaiņām spēkā būs ar šā gada 1. martu.

īsumā
  • Civilprocesā konkrētos gadījumos tiek ieviesti saīsināta satura formas tiesas spriedumi un lēmumi.
  • Pilna sprieduma saņemšanai desmit dienu laikā jāiesniedz sprieduma sastādīšanas lūgums.
  • Jaunais regulējums paredz atteikšanos no sprieduma pasludināšanas tiesas sēdē, ja tajā uzreiz nav iespējams taisīt spriedumu.
  • Vienkāršotas procedūras lietās prasības slieksnis tiek paaugstināts līdz 2500 eiro.

Salīdzinot ar krimināllietām un administratīvajām lietām, civillietu izskatīšanas ilgums Latvijas tiesās līdz šim bijis visgarākais. Jauno Civilprocesa likuma grozījumu mērķis ir samazināt civillietu izskatīšanas termiņus, celt tiesu darba efektivitāti un atslogot tiesas darbu.

Ar grozījumiem Civilprocesa likuma 250.19 pantā maza apmēra prasības summas slieksnis tiek palielināts no 2100 līdz 2500 eiro. Turklāt lietas, kas agrāk tika dēvētas par maza apmēra prasībām, turpmāk tiks sauktas par vienkāršotas procedūras lietām.

Likuma izmaiņas, kas spēkā būs no 2018. gada 1. marta, civilprocesā ievieš saīsināta satura formas tiesas spriedumus konkrētos gadījumos, kas noteikti Civilprocesa likuma 194. pantā:

  • ja atbildētājs pilnībā atzinis prasību un tiesa prasību apmierina;
  • aizmuguriska sprieduma gadījumā, ja tiesa prasību apmierina pilnībā;
  • vienkāršotās procedūras lietās;
  • lietās par tiesībām, par kurām strīds izskatīts Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padomē.

Ar likuma 230.1 pantu no 1. marta civilprocesā tiek ieviesti arī saīsināta satura formas tiesas lēmumi. Tie paredzēti šādos gadījumos:

  • par pieteikuma par saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanu apmierināšanu;
  • par pieteikuma par saistību piespiedu izpildīšanu brīdinājuma kārtībā apmierināšanu vai apmierināšanu daļā – attiecībā uz apmierināto daļu;
  • par pušu noslēgta izlīguma apstiprināšanu.

Jaunais regulējums paredz arī atteikšanos no sprieduma pasludināšanas tiesas sēdē, ja vien tajā uzreiz nav iespējams taisīt spriedumu. Turpmāk Civilprocesa likuma 187. pants noteic: ja tiesa atzīst, ka šajā tiesas sēdē nav iespējams taisīt spriedumu, tā nosaka datumu, kad spriedums būs sastādīts un pieejams tiesas kancelejā.

Ar grozījumiem likumā tiek ieviests arī jauns institūts – sprieduma sastādīšanas lūgums. Tas piemērojams tikai vienkāršotās procedūras lietās un lietās, par kurām strīds izskatīts Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padomē. Pilna sprieduma sastādīšanas lūgumu rakstiski var iesniegt puse, kas vēlas pārsūdzēt spriedumu. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 250.25 pantu šāds lūgums tiesai jāiesniedz desmit dienu laikā no saīsinātā sprieduma sastādīšanas dienas, savukārt pilnajam spriedumam jābūt gatavam ne vairāk kā 30 dienas kopš saīsinātā satura formas sprieduma sastādīšanas.

Minētās izmaiņas saistībā ar saīsināto spriedumu, tā pasludināšanas kārtību un spriedumu sastādīšanas lūgumu spēkā būs no šā gada 1. marta. Šajā datumā spēkā stāsies arī grozījumi likuma 34. un 38. pantā, kas noteic visu Civilprocesa likumā paredzēto valsts un kancelejas nodevu noapaļošanu. Valsts nodevas tiks noapaļotas līdz veseliem eiro vai veseliem desmitiem eiro. 

Labs saturs
19
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI