SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
16. oktobrī, 2017
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Drošība
3
3

Papildināti kontrolējamo narkotisko un psihotropo vielu saraksti

Stājas spēkā 16.10.2017.
Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valstij ir tiesības pieņemt stingrākus pasākumus, nekā tas ir noteikts konvencijās par narkotiskajām un psihotropajām vielām.

FOTO: Freepik

Šodien, 16. oktobrī, stājas spēkā grozījumi, kas papildina kontrolējamo narkotisko un psihotropo vielu sarakstus ar apritē esošām un iepriekš sarakstos neiekļautām vielām.

Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu un psihotropo vielu sarakstus nosaka Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 847 "Noteikumi par Latvijā kontrolējamajām narkotiskajām vielām, psihotropajām vielām un prekursoriem". Savukārt likuma "Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību" 2. pielikumā ir noteikti kontrolējamo narkotisko vielu un psihotropo vielu apmēri, līdz kuriem vielu daudzumi atzīstami par nelieliem, un apmēri, sākot ar kuriem to daudzumi atzīstami par lieliem.

Valstij ir tiesības pieņemt stingrākus pasākumus, nekā tas ir noteikts konvencijās par narkotiskajām un psihotropajām vielām, ja tā uzskata, ka tie ir vēlami vai nepieciešami narkotisko un psihotropo vielu nelegālā apgrozījuma novēršanai vai likvidēšanai, kā arī, lai aizsargātu sabiedrības veselību un labklājību. Tāpēc kontrolējamo narkotisko vielu un psihotropo vielu saraksti jau vairākkārt ir papildināti ar apritē esošām, iepriekš sarakstos neiekļautām vielām.

Minētajos MK noteikumos un attiecīgā likuma 2. pielikumā vielas iekļauj ne tikai individuāli, bet arī pēc ģenēriskās sistēmas principa, t.i., kontrolei pakļauj vielu ķīmisko grupu pamatformulas ar aprakstiem, kas nosaka grupā iekļautās vielas.

Iekļautās vielas

Līdz ar to likuma "Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību" 2. pielikums ir papildināts ar sekojošo:

  • II nodaļā (attiecībā uz Latvijā kontrolējamo vielu I sarakstu):
    • pievienotas individuālas vielas U-51754 un dihlopropāns (dichloropane);
    • precizēts apraksts izžāvētam augu maisījumam, kas satur marihuānu, un pievienots jauns apraksts neizžāvētam augu maisījumam, kas satur marihuānu;
    • precizēti grupu "Amfetamīni", "1-arilcikloheksilamīni (1-arilcikloheksil)" un "Metānamīni" apraksti;
    • izveidotas jaunas ģenēriskās grupas: "Indolin-2-ona-3 hidrazīnkarbonilatvasinājumi", "Gamm-karbolin-1-oni" un "Acetilfentanili".
  • III nodaļā, IV nodaļā un V nodaļā atsevišķu punktu tabulas papildinātas ar jaunu kolonnu "CAS Nr.", kurā vielām pievienoti ķīmisko vielu reģistra numuri. Pasaulē katrai ķīmiskai vielai piešķir unikālu numuru (Chemical Abstracts Service) – CAS Nr., kas ir starptautisks, tādējādi viela ir viegli atrodama dažādās datubāzēs. Mūsdienās ķīmiskajām vielām ir vairāk nekā viens nosaukums, un starp dažādām valstīm šie nosaukumi var atšķirties. Tā kā CAS Nr. ir starptautisks ķīmisko vielu identifikators, bija nepieciešams papildināt arī Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru sarakstus ar šādu informāciju.

Iekļauto vielu apraksts

  1. Viela U-51754 ir opioīds, kas strukturāli līdzinās vielai U-47700, ar kuru ir saistīti vismaz trīs nāves gadījumi Eiropā.
  2. Viela dihlorpāns (dichloropane) ir 3-feniltropāns, kas strukturāli līdzinās kokaīnam, taču pagaidām nav zināms, vai tai piemīt kardiotoksicitāte, kā tas ir kokaīna gadījumā.
  3. Precizēts apraksts izžāvētam augu maisījumam, kas satur marihuānu, kā arī pievienots jauns apraksts nežāvētam augu maisījumam, kas satur marihuānu, un apmērs, līdz kuram maisījuma daudzumi atzīstami par nelieliem un sākot ar kuru – par lieliem.
  4. Grupa "Amfetamīni" precizēta, lai pakļautu kontrolei vielu NDTDI un citus šai vielai līdzīgus savienojumus. Viela NDTDI strukturāli līdzinās starptautiski kontrolētai vielai LSD.
  5. Grupa "1-arilcikloheksilamīni un (1-arilcikloheksil) metānamīni" precizēta, lai pakļautu kontrolei vielu 3-MeO-PCMMo un tai līdzīgus savienojumus. Viela 3-MeO-PCMMo ir disociatīvs NMDA receptoru antagonists.
  6. Iekļauta jauna grupa "Indolin-2-ona-3 hidrazīnkarbonilatvasinājumi", ar kuru kontrolei tiek pakļauta viela MDA-19 un tai līdzīgi savienojumi. Viela MDA 19 ir sintētiskais kanabinoīds.
  7. Iekļauta jauna grupa "Gamma-karbolin-1-oni", ar kuru kontrolei tiek pakļauta viela CUMYL-PeGACLONE un tai līdzīgi savienojumi. Viela CUMYL-PeGACLONE ir sintētiskais kanabinoīds, kas strukturāli līdzinās vielai CUMYL-PICA, taču satur jaunu līdz šim neidentificēta veida kodolu.
  8. Iekļauta jauna grupa "Acetilfentanili" ar mērķi novērst fentanila atvasinājumu apdraudējumu sabiedrības veselībai, jo nelegālajā apritē aizvien biežāk parādās gan fentanila atvasinājumi, gan tādi fentanila struktūranalogi, kuri nav atvasinājumi, bet kuriem ir līdzīga farmakoloģiskā iedarbība. Fentanili ir vairākkārt spēcīgāki par citām opioīdu narkotiskajām vielām, piemēram, morfiju un heroīnu.
Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI