SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Balode
LV portāls
Aiga Dambe
LV portāls
22. septembrī, 2017
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Noziedzība
3
3

Narkotisko un psihotropo vielu kontrabanda

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Lai gan sodi ir drastiski, katru gadu ārvalstīs aiztur dažus desmitus Latvijas valstspiederīgo, kuri ir pārvadājuši narkotikas. Arī Latvijā atklāj narkotisko un psihotropo vielu kontrabandu. LV portāla infografikā – dati par Latvijā izņemto narkotisko un psihotropo vielu kontrabandu un valstspiederīgajiem narkotiku kurjeriem.

Aizturēto Latvijas valstspiederīgo skaits ārzemēs par narkotiku pārvadāšanu ir salīdzinoši neliels un stabils. Lielākais pieaugums ir novērojams 2011. gadā, kad Latvija saņēma informāciju par 67 valstspiederīgajiem narkotiku kurjeriem (2016. gadā – 40 valstspiederīgie), lai arī patiesais skaits varētu būt lielāks, jo Latvija nesaņem informāciju par visiem gadījumiem. Pārvadātās narkotikas un aizturēšanas vietas var būt dažādas, taču galvenokārt tās ir Eiropas Savienības valstis, Krievija un Dienvidamerika.

Līdzīgi kā citur Eiropā, Latvijā aizvien biežāk izmanto arī pasta pakalpojumus narkotiku pārvadāšanai. Tie var būt gan nelieli sūtījumi personīgai lietošanai, gan lielapjoma sūtījumi ar mērķi narkotikas realizēt. Lielākoties šādā veidā pārvadā marihuānu un ekstazī. "Visticamāk, pasta sūtījumi ir cieši saistīti ar slēpto interneta programmu izmantošanu narkotiku iegādei," norāda Iekšlietu ministrijas (IeM) Nozares politikas departamenta Politikas izstrādes nodaļas vecākā referente Agnese Zīle-Veisberga.

Iemesli, kādēļ personas iesaistās nelegālajās darbībās, var būt dažādi un kompleksi, taču visbiežāk tie ir saistīti ar vēlmi vai nepieciešamību nopelnīt. Vienlaikus jāatzīmē, ka iesaistīšanās narkotiku kontrabandā ir cieši saistīta ar sociālekonomiskajiem apstākļiem. A. Zīle-Veisberga uzsver: "Taču nevar apgalvot, ka, uzlabojoties Latvijas sociālekonomiskajiem apstākļiem, cilvēki vairs nevēlēsies iesaistīties nelegālajā kontrabandā, jo, piemēram, arī labklājīgo G7 valstu pilsoņi tajā iesaistās."

Narkotiku kontrabanda un realizācija ir cieši saistīta ar pieprasījumu, proti, būs pieprasījums, būs arī piedāvājums. "Ir sarežģīti cīnīties ar kontrabandu, jo vienmēr ir kāds, kurš vēlas narkotikas iegādāties, tādēļ ir jāīsteno pasākumi gan narkotiku piedāvājuma (nelegālās aprites un kontrabandas mazināšana), gan pieprasījuma (piemēram, profilakse, ārstēšana un rehabilitācija) samazināšanai," skaidro A. Zīle-Veisberga, norādot, ka svarīgs aspekts ir arī starptautiskā sadarbība kontrabandas apkarošanā, jo rīcība tikai Latvijas nacionālajā mērogā būtiski situāciju neuzlabos.

LV portāla infografika sagatavota, pamatojoties uz VID muitas, Valsts policijas un IeM informācijas centra sniegtajiem datiem.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI