SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Balode
LV portāls
08. septembrī, 2017
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Drošība
13
13

Kā darbojas pretterorisma vienība “Omega”

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijā ir vairākas struktūrvienības ar speciālu sagatavotību un ekipējumu, kuru ikdienas uzdevumi saistīti ar bīstamu noziedznieku aizturēšanu, tomēr pretterorisma vienība “Omega” atšķiras ar to, ka tās pamatfunkcija ir tieši terorisma apkarošana.

FOTO: Edijs Pālens, LETA

Daudzi noteikti būs dzirdējuši par vērienīgo Valsts policijas (VP) specoperāciju Saulkrastos, pēc tam arī Rīgā un tās apkaimē, kurā tika aizturēti 110 cilvēki un kuru īstenoja maskās tērpti un bruņoti policisti – pretterorisma vienība “Omega”. Cik daudz zinām par šo vienību? LV portāls skaidro, kas ir pretterorisma vienība “Omega”, kādi ir tās galvenie uzdevumi un ko darīt, ja minēto vienību sastop uz ielas darbībā.

īsumā
  • Pretterorisma vienība "Omega" ir Valsts policijas (VP) Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes pakļautībā esoša speciāli apmācīta un ekipēta VP struktūrvienība.
  • Vienība ir vadošais triecienspēks (speciālās intervences vienība) teroristisko situāciju neitralizēšanā.
  • Vienībai ir daudzi uzdevumi un pienākumi, taču galvenie no tiem ir bīstamu un sevišķi bīstamu noziedznieku aizturēšana, ķīlnieku un personu, kurām ir nelikumīgi atņemta brīvība, atbrīvošana, masu iznīcināšanas vai improvizēto spridzināšanas ierīču meklēšana un neitralizēšana.
  • Lai dienētu vienībā, ir nepieciešams atbilst noteiktiem kritērijiem, kā arī iziet atlasi.
  • Gadījumā, ja uz ielas sanāk sastapties ar pretterorisma vienības "Omega" amatpersonām, kuras acīmredzami piedalās kādā speciālajā operācijā, ir jāsaglabā miers un jādodas garām.

Pretterorisma vienības "Omega" darbības tiesisko pamatu regulē Latvijas Republikas Satversme, Iekšlietu ministrijas (IeM) sistēmas un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likums, likums "Par policiju", likums "Par valsts noslēpumu", Operatīvās darbības likums, citi Latvijas Republikas likumi, Ministru kabineta izdotie tiesību akti, starptautiskie līgumi, IeM un VP ārējie un iekšējie normatīvie akti, tostarp VP reglaments.

Kas ir pretterorisma vienība "Omega"?

"Pretterorisma vienība "Omega" (Vienība) ir VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes pakļautībā esoša speciāli apmācīta un ekipēta VP struktūrvienība, kas Latvijas tiesību aizsardzības un drošības iestāžu uzdevumā un normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā plāno un veic terora draudu novēršanu, ķīlnieku atbrīvošanu, improvizēto spridzināšanas ierīču neitralizēšanu, tiešu organizētās noziedzības un smagu un sevišķi smagu noziegumu apkarošanu, operatīvos pasākumus un speciālās operācijas," skaidro VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes pārstāvis.

Latvijā ir vairākas struktūrvienības ar speciālu sagatavotību un ekipējumu, kuru ikdienas uzdevumi saistīti ar bīstamu noziedznieku aizturēšanu, tomēr Vienība atšķiras ar to, ka tās pamatfunkcija ir tieši terorisma apkarošana. "Visos pretterorisma rīcības plānos miera laikā Latvijā un tās teritoriālajos ūdeņos Vienība ir vadošais triecienspēks (speciālās intervences vienība) teroristisko situāciju neitralizēšanā," norāda VP, papildinot, ka "Omega" ir arī Eiropas Savienības (ES) tiesībsargājošo iestāžu speciālās intervences vienību tīkla ATLAS sastāvā.

Statistikas dati – valsts noslēpuma objekts

Vienībai ir daudzi uzdevumi un pienākumi, taču galvenie no tiem ir bīstamu un sevišķi bīstamu noziedznieku aizturēšana, ķīlnieku un personu, kurām ir nelikumīgi atņemta brīvība, atbrīvošana, masu iznīcināšanas vai improvizēto spridzināšanas ierīču meklēšana un neitralizēšana.

"Pretterorisma vienība "Omega" ir arī ES tiesībsargājošo iestāžu speciālās intervences vienību tīkla ATLAS sastāvā. "

LV portāls mēģināja noskaidrot, cik bieži un kādos gadījumos Latvijā tiek izmantota pretterorisma vienība "Omega", taču, atbildot uz šo jautājumu, VP pārstāvis norāda, ka "Vienība regulāri piedalās ķīlnieku un personu, kurām ir nelikumīgi atņemta brīvība, atbrīvošanā, bīstamu, sevišķi bīstamu un bruņotu personu aizturēšanā, improvizētu sprādzienbīstamu priekšmetu meklēšanā un neitralizēšanā, kā arī citās speciālajās operācijās un operatīvajās darbībās, tomēr statistikas dati ir valsts noslēpuma objekts, tādēļ šādi dati nav izpaužami".

Kā zināms, šī gada 14. augustā pretterorisma vienība "Omega" Saulkrastos piedalījās specoperācijā ar maskās tērptiem policistiem un dienesta suņiem. Tajā policija aizturēja noziedzīgu grupējumu – 110 cilvēkus, kuri izkrāpa vairāk nekā 2 miljonus eiro no Ķīnas iedzīvotājiem. VP norāda, ka, neapspriežot konkrēto gadījumu, izmeklēšanā iekļūšanai telpās bieži un dažādās operācijās izmanto Vienību.

Prasības kandidātiem

Lai dienētu Vienībā, ir nepieciešams atbilst noteiktiem kritērijiem, kā arī iziet atlasi. Galvenie kritēriji kandidātiem ir laba veselība, laba fiziskā sagatavotība un psiholoģiskā noturība, kā arī 1. līmeņa augstākā izglītība.

"Šobrīd izglītība, balstoties uz normatīvajiem aktiem, ir šauri ierobežota uz tiesību zinātni, tomēr tuvākajā laikā taps izmaiņas normatīvajos aktos, kas ļaus personām ar dažādu izglītību kandidēt dienestam Vienībā. Protams, personai, kas kandidē dienestam, nedrīkst būt kriminālai sodāmībai, kā arī jābūt augstākajam valsts valodas līmenim. Kandidāts tiek detalizēti izvērtēts atlasē, kur vairāku dienu garumā ir jāveic gan individuāli, gan grupas uzdevumi paaugstinātas fiziskās slodzes un stresa apstākļos," stāsta VP pārstāvis.

"Lūgums ir nepulcēties speciālās operācijas norises vietas tuvumā, bet doties garām. "

Tāpat viņš uzsver, ka dienestam Vienībā ir augstas prasības, taču, izturot atlasi un sekojošo apmācību, kandidāts nonāk spēcīgā kolektīvā, viņam ir interesanti un daudzveidīgi ikdienas treniņi un apmācības process, viņš piedalās izaicinošās speciālajās operācijās, kā arī saņem konkurētspējīgu atalgojumu.

Kā rīkoties, ja redzi "Omegu" darbībā?

Gadījumā, ja uz ielas sanāk sastapties ar pretterorisma vienības "Omega" amatpersonām, kuras acīmredzami piedalās kādā speciālajā operācijā, ir jāsaglabā miers un jādodas garām. VP šādās situācijās lūdz nepulcēties un nefilmēt notiekošo.

"Ja darbojas Vienība, pastāv risks, ka tiek risināta situācija, kurā tiek aizturētas bruņotas un bīstamas personas, vai arī tuvumā atrodas sprādzienbīstami priekšmeti, tādēļ lūgums ir nepulcēties speciālās operācijas norises vietas tuvumā, bet doties garām. Mūsu pienākums ir nodrošināt sabiedrības drošību, un būtu apsveicami, ja iedzīvotāji izturētos ar sapratni pret Vienības darbībām, kas, iespējams, nav izprotamas vai īslaicīgi rada apgrūtinājumu," uzsver VP pārstāvis.

Vienība un tās personālsastāvs, kā arī taktika ir valsts noslēpuma objekts. VP ik pa laikam sociālajos tīklos ievieto videomateriālus un reportāžas par Vienību un tās dalību speciālajās operācijās, detalizēti izvērtējot, kādu informāciju izpauž, lai sabiedrībai atklātā informācija nesaturētu valsts noslēpumu.

Labs saturs
13
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI