SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
19. jūlijā, 2017
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Sodīs par apzinātu transportlīdzekļa nobraukuma sagrozīšanu

Stājas spēkā 19.07.2017.
Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Automašīnas nobraukuma krāpnieciska grozīšana tiek izmantota, lai nepamatoti paaugstinātu auto pārdošanas vērtību un radītu maldīgu iespaidu par tā patieso tehnisko stāvokli, kā arī apietu līzinga noteikumus un saņemtu izdevīgākus apdrošināšanas nosacījumus.

FOTO: Freepik

Šodien stājas spēkā grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (LAPK), kas nosaka, ka personām, kas apzināti mainījušas transportlīdzekļa nobraukuma rādītājus, varēs piemērot administratīvo atbildību un naudas sodu.

Kodekss papildināts ar 149.41 pantu, kas nosaka, ka par transportlīdzekļa odometra rādījumu izmainīšanu, palielinot vai samazinot odometra uzskaitīto transportlīdzekļa nobraukumu, fiziskajām personām uzliekams naudas sods līdz 100 eiro, bet juridiskajām personām – līdz 1000 eiro.

Savukārt par transportlīdzekļa odometra rādījumu izmainīšanas pakalpojuma piedāvāšanu vai sniegšanu fiziskajām personām paredzēts naudas sodu līdz 200 eiro, bet juridiskajām personām – līdz 2000 eiro.

Jauno sodu ieviešana likumprojekta anotācijā skaidrota šādi: "Automašīnas nobraukuma krāpnieciska grozīšana, to samazinot, nepamatoti paaugstina automašīnas pārdošanas vērtību un rada maldīgu iespaidu par tās patieso tehnisko stāvokli. Tas savukārt rada paaugstinātu ekspluatācijas bīstamību. Tāpat odometra rādītāju grozīšanu izmanto automašīnu līzinga noteikumu apiešanai un izdevīgāku apdrošināšanas nosacījumu saņemšanai."

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) jau pašlaik veic automašīnu nobraukuma kontroli to reģistrācijas brīdī un tehniskās apskates laikā. Taču, kā norādīts anotācijā, veiktās likuma izmaiņas krāpniecības gadījumā ļaus vērsties Patērētāju tiesību aizsardzības centrā ar prasību atzīt automašīnas pirkšanas darījumu par spēkā neesošu, savukārt, vēršoties tiesībsargājošās institūcijās, tiks panākta soda naudas uzlikšana.

Likuma grozījumi veikti pēc Saeimas deputātu Kārļa Seržanta, Ingmāra Līdakas, Edgara Putras, Jāņa Trupovnieka un Jura Vectirāna ierosinājuma. To, ka visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm līdz 2018. gadam likumdošanā jānodrošina kontrole un atbildība par odometra rādījumu grozīšanu, paredz arī ES direktīva.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI