SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Juris Kaža
neatkarīgais žurnālists
15. jūnijā, 2017
Lasīšanai: 8 minūtes
10
10

Jaunajiem mobilo sakaru tarifiem ir lētāka alternatīva, bet no Eiropas neizbēgt

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No šodienas visā Eiropas Savienībā tiek atcelti viesabonēšanas tarifi balss zvaniem, īsziņām un interneta lietošanai. Mobilo operatoru tarifu piedāvājuma izpēte liecina, ka nav obligāti jāmaksā divciparu tarifi, kurus operatori piedāvā par neierobežotiem zvaniem Eiropā un pienācīgu interneta apjomu. Var arī palikt tikai pie zvaniem Latvijā ar vai bez interneta.

FOTO: Edijs Pālens, LETA

No 15. jūnija visā Eiropas Savienībā (ES) tiek atcelti viesabonēšanas tarifi balss zvaniem, īsziņām un interneta lietošanai. To zinot, visi Latvijas mobilo sakaru operatori veikuši tarifu izmaiņas, sadārdzinājumus prezentējot kā “nelielu” papildu maksu par neierobežotiem balss zvaniem visā ES un vēl dažās Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstīs. Jaunajos tarifos iekļauts dažāda apjoma interneta patēriņš Latvijā un ārzemēs. Taču, rūpīgi izpētot tarifu plānus, var atrast tādus, kur par mobilajiem sakariem jāmaksā ļoti maz, protams, saņemot pretī arī minimālus pakalpojumus.
īsumā
  • Visiem mobilo sakaru operatoriem ir zemi tarifi bez zvaniem un bez interneta citās Eiropas valstīs.
  • Klientiem bieži jārīkojas pašiem, lai atteiktos no operatoru piemeklētajiem tarifiem, kas domāti biežiem zvanītājiem vai ceļotājiem uz citām Eiropas valstīm.
  • Arī vairāku zemo tarifu plānu gadījumā no "drusciņas Eiropas" – nedaudz zvanu minūšu un nelielas interneta jaudas – neizbēgt, bet tas var noderēt negaidītā situācijā.

Kamēr daļa mobilo sakaru lietotāju – biežāki ceļotāji vai tādi, kuriem radi un draugi dzīvo ārzemēs, – šos jaunos tarifus pieņēma zināšanai, iedzīvotāji, kuriem nav vajadzības zvanīt vai lietot internetu ārpus Latvijas, bija satraukti. Mobilo sakaru klienti, kuriem paaugstināja līdzšinējo pamata tarifa maksu, jutās apieti – mums neviens neprasīja! Arī Konkurences padome (KP) paziņoja, ka tā izpētīs operatoru tarifu izmaiņu pamatotību.

Savukārt operatori skaidroja, ka tiem joprojām jāmaksā vairumtirdzniecības cenas par svešu tīklu izmantošanu un šīs izmaksas sedz nedaudz augstākie "viss vienā" tarifu plāni, kas tagad ietver zvanus pa visu Eiropu. Taču, tikai īpaši paprasot vai papētot operatoru pilnu tarifu plānu klāstu, var konstatēt, ka par mobilajiem sakariem var maksāt ļoti maz, protams, saņemot tikai minimālus pakalpojumus.

Zemākais tarifs – divi eiro mēnesī

Skaitliski zemākais tarifs, visticamāk, ir "LMT Mini". Tas ir divi eiro mēnesī. Klientam ir mobilo sakaru numurs, un viņš ir sazvanāms. Savukārt par zvaniem Latvijā un ES ir jāmaksā 12 centi minūtē. LMT standarta piedāvājums – tarifs "Brīvība" – ir 12,90 eiro mēnesī, un "Mini" lietotājs par papildu 10,90 eiro var runāt 90 minūtes. "Mini" ir izdevīgs, atsaucoties uz agrāku LMT mārketinga lozungu, "sirsnīgām sarunām" ar lauku radinieci pensionāri, ja viņai piezvana kāds cits. Savukārt tiem, kuriem zvanīšana un kārtīga izrunāšanās ir vaļasprieks, "Mini" var izrādīties lamatas.

LMT arī piedāvā priekšapmaksas kartes, taču tās maksā divus eiro nedēļā un piedāvā neierobežotus zvanus un īsziņas Latvijā, kā arī 100 megabaitus (MB) interneta Latvijā.

"Tele2" lētākos tarifus iesaka meklēt pie "Zelta Zivtiņas"

"Tele2" zemākais tarifs ir "500 MB Zelts" par 8,49 eiro mēnesi, kas iekļauj neierobežotus zvanus Eiropā un 500 MB interneta lietošanu Latvijā un Eiropā. Vēl skaitliski zemākus tarifus "Tele2" iesaka meklēt pie "Tele2" tīklā strādājošās "Zelta Zivtiņas" (ZZ) priekšapmaksas pakalpojumiem. Uz LV portāla  jautājumiem "Tele2" ieteica priekšapmaksas plānu "ZZ VISI" par 4,99 eiro 30 dienām. Tas piedāvā bezlimita zvanus uz lielākajiem Latvijas tīkliem (piemēram, LMT, "Lattelecom", "Bite"), bet, izvēloties citus operatorus, kādu ir daudz, zvans maksā, sākot no 17 centiem minūtē. Pati lētākā "zivtiņa" ir "ZZ TRIO" – 150 sarunu minūtes ar lielākajiem tīkliem Latvijā, 150 īsziņas (SMS) un 150 MB interneta Latvijā uz 30 dienām. Pārsniedzot sarunu limitu, zvani Latvijā maksā 11 centus minūte. Abiem lētajiem ZZ plāniem zvani uz ārzemēm ir pārdesmit centu minūtē, piemēram, 27 centi, zvanot uz Igauniju, 49 centi zvaniem uz Beļģiju.

ZZ arī piedāvā pēcapmaksas tarifu plānus īpašām sociālajām grupām. "ZZ Seniori" par 4,99 eiro mēnesī piedāvā neierobežotus zvanus uz visiem tīkliem Latvijā, ka arī uz šiem tīkliem no Eiropas valstīm, atrodoties ārpus Latvijas, un starp Eiropas valstīm, ja atrodas ārpus Latvijas.

Savukārt zvani no Latvijas uz Eiropas tīkliem ir par atsevišķu maksu. Tarifu plānā arī iekļautas 100 īsziņas. Paralēli ir plāns "ZZ Juniori" bērniem un jauniešiem vecumā no sešiem līdz 17 gadiem. Tas ietver 100 minūtes zvanu, bezlimita īsziņas un 1 GB interneta, ko var lietot Latvijā un ceļojot EEZ valstīs. Tarifi zvaniem no Latvijas uz Eiropas un citām valstīm ir atbilstoši starptautisko zvanu tarifikācijai, teikts ZZ mājaslapā.

"Bitei" tarifu plāni bez Eiropas un interneta "ekstrām"

Arī mobilo sakaru operators "Bite Latvija" piedāvā tarifus, kas neiekļauj daļai klientu nevajadzīgos zvanus uz Eiropu un interneta apjomus. "Bites" mārketinga vadītāja Diāna Šmite pavēstīja, ka "cenas ziņā lētākais tarifu plāns "Bitē" ir pēcapmaksas plāns "Starts", kura ikmēneša abonēšanas maksa ir divi eiro. Šis tarifu plāns ir piemērots tiem, kuriem galvenokārt ir svarīgi būt sazvanāmiem, kā arī ārvalstīs dzīvojošajiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri uz mājām brauc laiku pa laikam. Tarifu plānā iekļautās 30 minūtes un 30 īsziņas ir paredzētas lietošanai gan Latvijā, gan EEZ. Tarifu plānā nav iekļauts noteikts interneta apjoms – par  patērētajiem datiem ir jāmaksā papildus".

Kā skaidroja D. Šmite, "Bitei" ir arī citi tarifu plāni, kas piemēroti lietotājiem, kuriem zvani un internets Eiropā nav īpaši svarīgs. "Izstrādājot tarifu plānus, esam padomājuši arī par klientiem, kuriem saziņa Eiropā nav aktuāla. Piemēram, priekšapmaksas tarifu plāniem "Bite Priekšapmaksa" un "Bite Priekšapmaksa Starts" viesabonēšanas pakalpojums nav pieejams, turklāt to nav iespējams pieslēgt papildus, kad lietotājs atrodas ārvalstīs. Tāpat tajos nav ietverti starptautiskie zvani. Internetu ietver tikai tarifu plāns "Bite Priekšapmaksa", kura cena par 30 dienām ir 4,75 eiro, bet šis apjoms nav liels – 100 MB. Tarifu plāna "Bite Priekšapmaksa" lietotājiem ir iespēja izmantot internetu, maksājot par katru patērēto MB atsevišķi."

Jāpiebilst, ka "Bites" klientiem līdz 1. jūnijam bija jāizlemj, vai pieņemt operatora piemeklētos (paaugstinātos) tarifus, vai veikt citu izvēli. No 1. jūnija jaunie tarifi stājās spēkā, taču D. Šmite norāda:  "Klientus, kuriem kāda iemesla dēļ nebija iespējas izvēlēties citu tarifu plānu un tāpēc šobrīd ir pieslēgts "Bites" piemeklētais tarifu plāns, kas viņus tomēr neapmierina, ir iespēja to nomainīt jebkurā brīdī. To var izdarīt, gan apmeklējot jebkuru "Bites" klientu apkalpošanas centru, gan arī zvanot uz bezmaksas klientu apkalpošanas tālruni."

"Amigo" tarifi senioriem un jauniešiem

Salīdzinoši zemus tarifus piedāvā arī operators "Amigo", kas darbojas LMT tīklā. Tā tarifu plāns "Amigo Senioriem" par 5,49 eiro mēnesī piedāvā neierobežotus zvanus uz visiem tīkliem Latvijā, 100 īsziņas Latvijā un Eiropā un zvanus uz Eiropu un ārzemēm, sākot no 13 centiem minūtē. "Amigo Junioriem" par 6,99 eiro mēnesī ietver 60 minūtes zvanu un 60 īsziņas gan Latvijā, gan Eiropas valstīs, zvanot uz Latviju un vietējiem numuriem, kā arī 1 gigabaitu (GB) interneta Latvijā un/vai Eiropā.

Kopumā jāsaka, ka nav obligāti jāmaksā divciparu tarifi, kurus operatori piedāvā par neierobežotiem zvaniem Eiropā un pienācīgu interneta apjomu, var palikt tikai pie zvaniem Latvijā ar vai bez jebkāda interneta. Vienlaikus jākonstatē, ka arī daļai zemo tarifu plānu ir neliels "Eiropas piemaisījums", kas dažādās situācijas var negaidīti noderēt. Kaut vai kārtējā izlaidumu laikā kādai taupīgai lauku vecmāmiņai var ienākt prātā paziņot draudzenei, kas dzīvo Vācijā, par to, ka mazdēls beidzis ģimnāziju un uzņemts universitātē Berlīnē.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI