SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Balode
LV portāls
Aiga Dambe
LV portāls
12. jūnijā, 2017
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Noziedzība
8
8

Nepilngadīgo personu noziedzība Latvijā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ik gadu ievērojams skaits bērnu Latvijā saskaras gan ar krimināliem, gan ar administratīviem likumpārkāpumiem. Izdarīto administratīvo pārkāpumu skaits atšķiras no noformēto administratīvo protokolu skaita, jo personas bieži pārkāpj likumu atkārtoti. Arī noziedzīgo nodarījumu skaits, par kuriem iestājas kriminālatbildība, ir lielāks nekā likumpārkāpumus izdarījušo personu skaits. Tas nozīmē, ka bērni arī kriminālpārkāpumus bieži veic atkārtoti vai vienā noziegumā ir iesaistītas vairākas personas.

Biežākie nepilngadīgo izdarītie administratīvie pārkāpumi ir smēķēšana, alkoholisko dzērienu vai citu apreibinošo vielu lietošana un atrašanās reibuma stāvoklī vai citu apreibinošo vielu ietekmē, kā arī pašvaldības saistošo noteikumu pārkāpumi, sīkais huligānisms un maznozīmīga miesas bojājuma tīša nodarīšana. Savukārt bērnu biežāk izdarītie kriminālpārkāpumi ir zādzības, krāpšana un piesavināšanās nelielā apmērā, mantas tīša iznīcināšana un bojāšana, kā arī laupīšana un transportlīdzekļa vadīšana alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē.

Pētījumā "Bērniem draudzīga tiesiskā vide Latvijā: fokusā – likumpārkāpumu prevencija" ir identificēti faktori, kas var izraisīt bērna antisociālu uzvedību. Izplatītākie riska faktori, kas var ietekmēt bērna uzvedību:

  • Bērnam ģimenē nav nodrošināta labvēlīga vide viņa attīstībai:
    • vecāku problēmas ar atkarību izraisošo vielu lietošanu;
    • vecāku konflikti (tostarp laulības šķiršanas gadījumā);
    • bērna vecāki ir pārcēlušies uz dzīvi ārzemēs, kā rezultātā bērnu audzina citi radinieki;
    • bērna vajadzību apmierināšanai netiek veltīts atbilstošs laiks, kā arī vecāki neveido atbilstošu vidi tam, lai bērns attīstītu komunikācijas spējas ar līdzcilvēkiem;
    • bieža dzīvesvietas maiņa, kā rezultātā bērnam neveidojas sociāli noturīgas saiknes ar līdzcilvēkiem;
    • bērna tuvinieku veselības stāvoklis (smagas slimības);
  • bērns ir ticis pakļauts vardarbībai;
  • konflikti skolā;
  • bērna veselības stāvoklis (psiholoģiskās, neiroloģiskās saslimšanas).

Vairāk par nepilngadīgo personu noziedzību, prevencijas sistēmas trūkumiem un problēmām, kā arī risinājumiem lasiet LV portāla publikācijās "Nepilngadīgo personu noziedzība. Trūkumi prevencijas sistēmā (I)" un "Nepilngadīgo personu noziedzība. Trūkumi prevencijas sistēmā (II)".


 
Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI