SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
13. jūnijā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Energoresursi
2
2

Energoietilpīgi uzņēmumi iegūst tiesības uz samazinātu OIK

Stājas spēkā 13.06.2017.
Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Energoietilpīgi uzņēmumi turpmāk varēs pretendēt uz tiesībām saņemt par 85% samazinātu maksājumu par elektroenerģijas OIK atjaunojamo energoresursu daļu.

FOTO: Freepik

Šodien stājas spēkā grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos, kas paredz valsts atbalsta sniegšanu energoietilpīgiem apstrādes rūpniecības uzņēmumiem, lai mazinātu komersantu izmaksas par elektroenerģiju saistībā ar augsto obligātā iepirkuma komponentes (OIK) daļu kopējā elektroenerģijas gala cenā.

30. maija sēdē valdībā tika apstiprināti MK noteikumi Nr. 289 "Grozījumi Ministru kabineta 2015. gada 14. jūlija noteikumos Nr. 395 "Kārtība, kādā energoietilpīgi apstrādes rūpniecības uzņēmumi iegūst tiesības uz samazinātu līdzdalību obligātā iepirkuma komponentes maksājumam"".

Noteikumi stājas spēkā pēc gandrīz divus gadus ilga saskaņošanas procesa ar Eiropas Komisiju (EK).

Tādējādi energoietilpīgi uzņēmumi var sākt pretendēt uz tiesībām saņemt par 85% samazinātu maksājumu par elektroenerģijas OIK atjaunojamo energoresursu daļu. Tas paaugstinās uzņēmumu konkurētspēju Eiropas Savienības (ES) vai trešo valstu eksporta tirgos, kur elektroenerģijas izmaksas var būt pat divas trīs reizes zemākas nekā Latvijā.

Energoietilpīgi apstrādes rūpniecības uzņēmumi (elektroenerģijas galalietotāji) varēs iegūt tiesības uz OIK samazinājumu vienam kalendārajam gadam, ja tie vienlaicīgi atbildīs šādiem kritērijiem:

  • uzņēmums veic saimniecisko darbību Ministru kabineta 2015. gada 14. jūlija noteikumu Nr. 395 "Kārtība, kādā energoietilpīgi apstrādes rūpniecības uzņēmumi iegūst tiesības uz samazinātu līdzdalību obligātā iepirkuma komponentes maksājumam" 1. pielikumā noteiktā NACE nozarē un tā vidējā elektroenerģijas izmaksu intensitāte iepriekšējos trijos kalendāra gados ir 20% vai augstāka;
  • galalietotāja kopējais elektroenerģijas patēriņš komersanta vajadzībām vienā pieslēguma vietā  iepriekšējā kalendārā gadā ir pārsniedzis 0,5 gigavatstundas (GWh);
  • uzņēmumā darbojas energopārvaldības sistēma atbilstoši Latvijas standartam LVS EN ISO 50001:2012 "Energopārvaldības sistēmas. Prasības un lietošanas norādījumi (ISO 50001:2011)";
  • komersanta apgrozījums no saimnieciskās darbības, kas atbilst MK noteikumu Nr. 395 1. pielikumā noteiktajām NACE nozarēm, ir vismaz 30% no komersanta kopējā apgrozījuma iepriekšējā kalendāra gadā.

Lai iegūtu tiesības uz OIK samazinājumu, komersantam jāiesniedz iesniegums Ekonomikas ministrijā, pievienojot MK noteikumos norādītos dokumentus. Ja komersants un tā iesniegums atbildīs MK noteikumos noteiktajiem kritērijiem, Ekonomikas ministrija komersantam mēneša laikā izsniegs lēmumu, kurā tiks norādīts OIK samazinājuma apjoms. Minētais lēmums kopā ar izrakstītu rēķinu par lēmumā norādīto summu komersantam jāiesniedz publiskajam tirgotājam – AS "Enerģijas publiskais tirgotājs", kas apmaksās komersanta izrakstīto rēķinu mēneša laikā no tā saņemšanas dienas.

Komersants var pieteikties OIK samazinājumam par iepriekšējā gada izmaksām. Komersants, kas pretendē uz tiesību saņemšanu OIK samazinājumam par izmaksām, kas ir radušās no 2015. gada 1. jūlija līdz 2015. gada 31. decembrim, iesniegumu OIK samazinājumam Ekonomikas ministrijā var iesniegt līdz 2017. gada 31. oktobrim.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI