SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
31. maijā, 2017
Lasīšanai: 9 minūtes
8
8

Ārzemēs pazudis cilvēks – kur tuviniekiem meklēt palīdzību

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

“Ģimene satraukta – pazudis vīrietis, kurš bija devies peļņā uz Vāciju”, “Anglijā pazudis Latvijas valstspiederīgais” – šādus un līdzīgus virsrakstus Latvijas mediju telpā pēdējos gados diemžēl redzam aizvien biežāk. Lai situācija pēc iespējas veiksmīgāk atrisinātos un pazudušo cilvēku izdotos atrast, ir ļoti svarīga tuvinieku un atbildīgo iestāžu operatīva rīcība. Tāpēc ir svarīgi zināt, kur vērsties pēc palīdzības gadījumos, kad piederīgais pazudis ārvalstīs, lai neveidotos lieki pārpratumi un neizpratne.
īsumā
  • Ik gadu pa Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta diennakts tālruni tiek saņemti vairāk nekā 50 zvani par pazudušām personām.
  • Tūlītēja Valsts policijas iesaistīšana var nodrošināt ātrāku lietas virzību. Vēstniecības var palīdzēt tuviniekiem sazināties ar attiecīgās valsts tiesībsargājošām iestādēm.
  • Biežāk pazūd personas, kas īslaicīgi vai ilgstoši strādā ārvalstīs, kā arī personas, kas dodas uz darbu ārvalstīs vai no darba ārvalstīs atpakaļ uz Latviju.
  • Lielākā problēma ir nevis patiesi bez vēsts pazudušās personas, bet personas, kas nav paziņojušas tuviniekiem par savu atrašanās vietu.

Neizplata informāciju bez policijas apstiprinājuma

"Saņemot zvanus vai e-pasta vēstules par personām ārvalstīs, ar kurām radiniekiem vai draugiem neizdodas sazināties, Ārlietu ministrija aicina par personas bezvēsts prombūtni informēt Valsts policiju, iesniedzot rakstisku iesniegumu tuvākajā Valsts policijas nodaļā, ņemot vērā, ka personu meklēšana ir Valsts policijas kompetencē," skaidro Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta pārstāve Diāna Eglīte.

Ik gadu uz Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta diennakts tālruni tiek saņemti vairāk nekā 50 zvani par bezvēsts prombūtnē esošām personām. Arī Konsulārais departaments e-pastā (palidziba@mfa.gov.lv) nereti saņem jautājumus par personām, kuras meklē radi vai draugi. Tomēr tieši tūlītēja Valsts policijas iesaistīšana var nodrošināt ātrāku lietas virzību. "Policija var izmantot starptautiskās sadarbības mehānismus, lai noteiktu meklējamās personas atrašanās vietu. Vienlaikus iesniegumu par bezvēsts prombūtni var iesniegt arī ārvalsts kompetentajā iestādē – policijā, ja cilvēks pazudis ārvalstīs. Ja persona atrodas, iesniegumu iespējams atsaukt."

"Bezvēsts prombūtnē esošu personu meklēšana ir Valsts policijas kompetencē."

"Pēdējā laikā lūgumus palīdzēt situācijās, kad cilvēks pazudis ārzemēs, "Bezvests.lv" brīvprātīgie saņem arvien biežāk. Konkrēti, cik bieži, ir grūti pateikt, jo pazušanas biežumu arī varētu raksturot kā sezonālu. Bieži pat nav īsti skaidrs, kurā valstī cilvēks ir pazudis, jo bijis ceļā no vienas valsts uz citu, ceļā plānojot šķērsot vairāku valstu teritorijas," atzīst portāla "Bezvests.lv" kontaktpersona Svetlana Gintere. Līdzīgi kā Ārlietu ministrija, arī portāla pārstāvji vispirms lūdz piederīgos sazināties ar Valsts policiju. ""Bezvests.lv" vispirms aicina pazudušās personas tuviniekus vērsties policijā Latvijā ar attiecīgu iesniegumu. Pēc policijas apstiprinājuma saņemšanas un pēc tam, kad personas tuvinieki ir snieguši visu nepieciešamo informāciju mums, "Bezvests.lv" izplata informāciju sociālajos tīklos, kā arī lūdz "Bezvests.lv" brīvprātīgos šo informāciju pārtulkot un ārvalstīs dzīvojošos latviešus publicēt to ārvalstu sociālajos tīklos. Mēs nekad neizplatām informāciju, kamēr nav saņemts arī policijas Latvijā apstiprinājums, ka persona uzskatāma par pazudušu bez vēsts," uzsver portāla pārstāve.

Vēstniecības pazudušos nemeklē

Gadījumos, kad kāds cilvēks pazudis ārzemēs, tuvinieki nereti palīdzību meklē arī Latvijas vēstniecībā attiecīgajā valstī. Tomēr vēstniecības kompetencē nav pazudušu cilvēku meklēšana. "Samērā bieži palīdzam arī sazināties ar Latvijas vēstniecībām ārvalstīs, bet būtu jāatceras, ka Latvijas vēstniecību ārvalstīs darba pienākumos nav un nevar būt pazudušo personu meklēšana. Vēstniecības var palīdzēt tuviniekiem sazināties ar attiecīgās valsts tiesībsargājošām iestādēm. Personu meklēšana ārvalstīs ir jāveic tās valsts policijai," stāsta S. Gintere.

Tā kā pazudušā meklēšanā izšķirīgi svarīgs ir laiks, tuviniekiem iesaka pašiem doties uz valsti, kurā cilvēks pazudis. "Lielākoties arī iesakām pazudušās personas tuviniekiem no Latvijas doties uz konkrēto ārvalsti un personīgi iesniegt iesniegumu par pazudušo personu, kā arī citu būtisko informāciju attiecīgajās ārvalstu iestādēs. Tas saistīts ar to, ka šādā veidā informācijas aprite notiek daudz ātrāk, nekā iesniedzot attiecīgu iesniegumu tikai vienā valstī. Ja persona ir pazudusi, tad ir svarīga katra minūte un nebūtu vēlams gaidīt dienas un nedēļas un tikai tad kaut ko sākt darīt," stāsta "Bezvests.lv" pārstāve.

Vaicāta, vai biežāk pazūd cilvēki, kuri tikai devušies ceļojumā uz konkrēto valsti, vai tie, kuri pārcēlušies uz dzīvi ārzemēs, viņa atbild, ka noteikti otrie. Gadījumi, kad ārzemēs pazūd ceļotāji no Latvijas, esot reti. "Mēs pat neatceramies, vai mūsu praksē ir bijis šāds gadījums, kad pazudis tieši ceļotājs no Latvijas. Mūsu tautiešus varētu raksturot kā bailīgus vientuļos ceļotājus, turklāt no organizētas grupas pazust ir grūtāk. Individuālie ceļotāji savukārt samērā labi plāno maršrutu un orientējas svešā vidē. Biežāk pazūd personas, kas īslaicīgi vai ilgstoši strādā ārvalstīs, kā arī personas, kas dodas uz darbu ārvalstīs vai no darba ārvalstīs atpakaļ uz Latviju."

Svarīgi kontaktēties ar tuviniekiem

Lai gan satraucoša var būt ikviena situācija, kurā nezinām, kas notiek ar ārvalstīs esošajiem tuviniekiem, svarīgi saprast, ka ne vienmēr cilvēks uzskatāms par bezvēsts pazudušu, ja nesazinās ar mājās palicējiem. Par bezvēsts pazudušām saskaņā ar Operatīvās darbības likumu uzskatāmas personas, kuras pēkšņi un bez acīmredzama iemesla pametušas savu pastāvīgo vai pagaidu uzturēšanās vietu, neievēro savu ierasto dzīvesveidu, turklāt sazināšanās ar tām nav iespējama, kā arī nepilngadīgie un personas, kuras vecuma, to fiziskā, garīgā stāvokļa vai slimības dēļ ir aprūpējamas, bet aizgājušas no mājām, ārstniecības iestādēm vai citām uzturēšanās vietām.

"Personu meklēšana ārvalstīs ir jāveic tās valsts policijai."

"Lielākā problēma ir nevis patiesi bez vēsts pazudušās personas, bet personas, kas nav paziņojušas tuviniekiem par savu atrašanās vietu, un tādēļ cieš gan personu tuvinieki, gan līdzcilvēki. Aicinām tomēr saviem tuviniekiem paziņot par savu atrašanās vietu vai saprotamu vēlmi, lai konkrētā persona netiktu traucēta," atzīst portāla "Bezvests.lv" pārstāve. "Jāsaka, ka ārvalstīs pazudušo personu gadījumos liels īpatsvars ir to lietu, kurās pazudušās personas tikai sev zināmu apsvērumu dēļ nav paziņojušas par savu atrašanās vietu tuviniekiem, izlādējies telefons, nokļuvušas nelielā, var teikt pat – nebūtiskā, nelaimes negadījumā un tamlīdzīgi. Samērā reti ir gadījumi, kad personas neizdodas atrast vispār vai to meklēšana ir ilgstoša. Daudz ir gadījumu, kad pazudušās personas vienkārši nevēlas kontaktēties ar tuviniekiem Latvijā un tāpēc izsludinātas kā bezvēsts pazudušas. Pēc apstākļu noskaidrošanas visbiežāk šādas lietas tiek slēgtas," viņa turpina.

Arī Ārlietu dienesta pieredzē ir gadījumi, kad personas ārvalstīs apzināti izvairījušās no saziņas ar ģimeni un radiem Latvijā, atklāj D. Eglīte. "Ārlietu dienests šādu vēlmi respektē. Vienlaikus dienests sniegs atbalstu un konsulāro palīdzību savas kompetences ietvaros jebkuram Latvijas valstspiederīgajam, ja persona skaidri paudīs šādu vēlmi. Tā var būt, piemēram, jauna personu apliecinoša dokumenta noformēšana, pagaidu ceļošanas dokumenta izsniegšana un/vai valsts materiālais atbalsts, lai cilvēks nokļūtu mājās," uzsver ministrijas pārstāve.

Uzziņai:

Par tuvinieka pazušanu iespējams ziņot Valsts policijai, zvanot pa tālruni +371 65202609, +371 65202600, 02, 110, 112 vai vēršoties tuvākajā policijas iestādē.

Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta diennakts tālrunis ārkārtas situācijām +371 26 33 77 11.

Konsulārā departamenta e-pasts: palidziba@mfa.gov.lv.

Iekšlietu ministrijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) piedāvā maksas pakalpojumu, kad nepieciešams sazināties ar radu, senu draugu vai paziņu, kura adrese ir pazaudēta vai aizmirsta. Detalizēta informācija pieejama PMLP mājaslapas sadaļā "Pakalpojumi" > "Informācija no Iedzīvotāju reģistra" > "Kā sazināties ar meklējamo personu?".

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI