SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
03. maijā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Nodokļi
1
5
1
5

Nekustamā īpašuma nodokļa likumā jaunas atlaides daudzbērnu ģimenēm, bet sankcijas valstij par graustiem

Stājas spēkā 03.05.2017.
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Nākamgad tiesības uz nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumiem būs arī daudzbērnu ģimenes bērnu vecvecākiem. Savukārt no 2020. gada valsts, pašvaldību, to kapitālsabiedrību, arī citu valsts pārvaldes iestāžu nekustamie īpašumi vairs netiks atbrīvoti no nodokļa, ja īpašums būs vidi degradējošs, sagruvis vai cilvēku drošību apdraudošs. To paredz grozījumi likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli", kas stājas spēkā šodien, 3. maijā.

Nodokļa atvieglojumu daudzbērnu ģimenes bērnu vecvecāki varēs saņemt, ja attiecīgais īpašums, kur dzīvesvieta deklarēta arī daudzbērnu ģimenei, ir viņu īpašumā. Ar grozījumiem arī noteikta lielāka maksimālā atvieglojuma summa (līdz šim 427 eiro, turpmāk – 500 eiro) un atvieglojuma termiņa pagarinājums līdz bērna 24 gadu vecumam, ja bērns turpina mācības.

Līdz ar to likuma 5. panta (Atvieglojumi nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem) 1.2 daļa ir izteikta jaunā redakcijā: "Nekustamā īpašuma nodokļa summa ir samazināma par 50 procentiem no aprēķinātās nodokļa summas, bet ne vairāk par 500 euro, par šā likuma 3. panta pirmās daļas 2. punktā minētajiem nekustamā īpašuma nodokļa objektiem – dzīvojamām mājām neatkarīgi no tā, vai tās ir vai nav sadalītas dzīvokļu īpašumos, dzīvojamo māju daļām, telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, un tām piekritīgo zemi personai, ja šai personai (pašai vai kopā ar laulāto) vai tās laulātajam taksācijas gada 1. janvārī ir trīs vai vairāk bērnu vecumā līdz 18 gadiem (arī aizbildnībā esoši vai audžuģimenē ievietoti bērni) vai bērni līdz 24 gadu vecumam, kuri iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību, un ja personai vai tās laulātajam šajā objektā ir deklarētā dzīvesvieta kopā ar vismaz trim no minētajiem bērniem. Minētos atvieglojumus piemēro arī gadījumā, ja nekustamā īpašuma īpašnieks vai tiesiskais valdītājs ir kāds no šajā panta daļā minētajiem bērniem vai personas vai tās laulātā pirmās pakāpes augšupējais radinieks, kuram šajā objektā ir deklarētā dzīvesvieta."

Pašreiz ar nodokli neapliek valsts un pašvaldības īpašumus. Ar grozījumiem noteikts, ka ar nodokli apliks īpašumu, ja tas ir vidi degradējošs, sagruvis vai cilvēku drošību apdraudošs.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI