SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
26. aprīlī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Mājoklis

Papildināts likuma regulējums dzīvokļa palīdzības jautājumos

Stājas spēkā 26.04.2017.
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Likums nosaka personas, kuras ir tiesīgas saņemt dzīvojamo telpu kā pašvaldības palīdzību. Vienlaikus ir iedzīvotāju grupas, kas ar dzīvojamo telpu nodrošināmas pirmkārt.

FOTO: Zane Bitere/ LETA

Šodien, 26.aprīlī, stājas spēkā grozījumi likumā „Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā”, ar kuriem precizēts un papildināts regulējums palīdzības sniegšanai bērniem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem, sasniedzot pilngadību, vienreizējā pabalsta remontam piešķiršanā, palīdzībai dzīvojamās telpas iegādei ņemta aizdevuma problēmu gadījumā.

Ar grozījumiem likuma 27.1 panta pirmajā daļā noteikts, ka valsts sniedz palīdzību, daļēji sedzot aizņēmēja neizpildītās parādsaistības attiecībā uz dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai ņemto aizdevumu (iepriekš likums noteica, ka valsts nodrošina, ka tiek sniegts galvojums par šādam mērķim ņemtā aizdevuma atdošanu).

Ekonomikas ministrija (EM) norāda, ka ministrija sākotnēji iesniedza priekšlikumu aizstāt terminu "galvojums" ar terminu "garantija". Likumprojekta izskatīšanas gaitā tika nolemts jautājumus, kas saistīti ar konkrēta palīdzības veida noteikšanu, risināt MK 2014. gada 5. augusta noteikumos Nr. 443 "Noteikumi par valsts palīdzību dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai", veicot nepieciešamos grozījumus. Šāda iemesla dēļ termins "galvojums" no likuma redakcijas tiek izslēgts.

Pamatojums šādu grozījumu veikšanai ir nepieciešamība paredzēt akciju sabiedrības "Attīstības finanšu institūcija ALTUM" veikto garantijas izmaksu arī "nolikto atslēgu principa gadījumā", proti, gadījumos, ja aizņēmējs izvēlējies aizdevēja piedāvājumu, ka  nekustamais īpašums, kura iegādei ņemts aizdevums, kalpo par pietiekamu nodrošinājumu tam, lai saistības pret aizdevēju varētu tikt dzēstas pilnā apjomā. Pretējā gadījumā valsts sniegtā palīdzība būtu ierobežota programmas mērķgrupai – ģimenēm ar bērniem – gadījumos, kad patērētājs būs izvēlējies "nolikto atslēgu principu".

Ar grozījumiem no likuma izslēgts 25.1 pants (Valsts piedalīšanās dzīvokļa pabalsta finansiālajā nodrošināšanā). Kā skaidro EM, šis grozījums ir tehnisks, jo normas mērķis, kādam tā tika radīta, ir ietverts Elektroenerģijas tirgus likuma 33.1 pantā. Minētais pants šobrīd nosaka, ka aizsargātajam lietotājam viena elektroenerģijas tirdzniecības līguma ietvaros ir tiesības saņemt aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojumu. Minētā panta otrā daļa nosaka, ka aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma sniegšanas un sadales sistēmas pakalpojuma maksas kompensēšanas nosacījumus, kā arī finansēšanas apjomu un kārtību nosaka Ministru kabinets. Attiecīgi, pamatojoties uz deleģējumu Elektroenerģijas tirgus likumā, ir izdoti MK 2016. gada 12. jūlija noteikumi Nr. 459 "Aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma sniegšanas un sadales sistēmas pakalpojuma kompensēšanas kārtība", kā rezultātā līdz ar grozījumiem likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 251.pants un attiecīgi pārejas noteikumu 10.punkts ir izslēgti.

Par grozījumiem šajā likumā bāreņu sociālo garantiju nodrošināšanai LV portāls gatavo atsevišķu skaidrojumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI