SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
31. martā, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses

No 1. aprīļa izmaiņas autorizācijai internetbankās

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Katra banka ir radījusi savus rīkus, kā nodrošināt drošu klientu autorizāciju internetbankā.

FOTO: Freepik

No 1. aprīļa Latvijā internetbanku lietošanā mainās noteikumi autorizācijai un darījumu veikšanai. Papildus daudziem parocīgajām kodu kartēm bankas ievieš jaunus un drošus risinājumus atbilstoši paaugstinātām IT drošības prasībām banku sektoram. Jauninājumi paredzēti, lai mazinātu riskus naudas drošībai.
īsumā
  • No 1. aprīļa paaugstinās drošības prasības informācijas tehnoloģijām banku sektorā. Klienta personas apliecināšanai papildus kodu kartēm tiks izmantoti vēl arī citi risinājumi autorizācijai.
  • Virknē lielāko Latvijas banku joprojām būs iespējams izmantot kodu karti, pievienojot papildu autorizācijas elementu – īsziņu uz klienta mobilo tālruni.
  • Katra banka jaunos drošības elementus izstrādā autonomi, līdz ar to ir jāiepazīstas ar paskaidrojošo informāciju savā internetbankā un bankas piedāvājumu izvēlei.

Banku veiktās izmaiņas piekļuvei internetbankām un  maksājumu veikšanā ir saistītas ar paaugstinātām IT drošības prasībām, kas iekļautas Eiropas Banku iestādes (European Banking Authority) vadlīnijās un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas noteikumos, norāda Latvijas Komercbanku asociācija (LKA).

LV portāls jau februārī skaidrojumā "No 1. aprīļa internetbankas maksājumiem vajadzēs papildu apstiprinājumu" uzsvēra – jauno prasību risinājumi nav unificēti un  katra banka piedāvās savus veidus un rīkus, kas paredzēti drošākai maksājumu veikšanai. Tālab visloģiskākais veids, kā uzzināt, kādas papildu darbības klientam būs jāveic un kādas ir piedāvāto jauno drošības risinājumu izvēles iespējas, ir izlasīt par to savā internetbankā – klientam sniegtajā informācijā –, jo viens būs ieinteresēts izmantot Smart-ID, bet cits neapgrūtinās sevi ne ar kādām inovatīvām gudrībām un kā pie pārbaudītas vērtības turēsies pie kodu kartes, pat ja tai papildus jāpiesaista vēl viens drošības solis – bankas paziņojums īsziņā.

Virknē lielāko Latvijas banku joprojām būs iespējams izmantot kodu karti, pievienojot tai papildu autorizācijas elementu – īsziņu uz klienta mobilo tālruni. Īsziņā tiks atsūtīts unikāls kods, kas derīgs konkrētajam darījumam internetbankā. Lai pēc 1. aprīļa varētu izmantot šo autentifikācijas veidu, klientiem ieteicams jau tagad apstiprināt bankā sava mobilā tālruņa numuru, skaidro LKA preses sekretāre Baiba Melnace.

Atsevišķos gadījumos tiek paredzētas arī iespējas veikt maksājumus tikai ar kodu kartēm, un šādas iespējas dažas bankas piedāvā īpaši maza apmēra maksājumiem līdz 30 eiro, maksājumiem starp saviem kontiem, iekšbankas maksājumiem vai maksājumiem saņēmējiem, kas iekļauti "baltajā sarakstā" – klienta paša izveidotā un apstiprinātā uzticamo maksājumu saņēmēju sarakstā, kurā var iekļaut, piemēram, komunālo pakalpojumu sniedzējus un citus regulāru maksājumu saņēmējus, kā arī ģimenes locekļus u.c. Klientiem arī turpmāk būs pieejami dažādi kodu kalkulatori, kas nodrošina brīvu darbošanos internetbankā.

Bankām ir atšķirīga gan limitētā summa, gan jauno noteikumu piemērošanas termiņi. Piemēram, "SEB banka" informē, ka darījumu limiti ar kodu kartēm stāsies spēkā pakāpeniski – no 1. jūnija darījumu dienas limits tiks samazināts līdz 500 eiro, bet no 1. augusta – līdz 150 eiro. Banka "Citadele" informē, ka no 1.aprīļa, veicot noteiktas darbības ar kodu karti internetbankā vai mobilajā aplikācijā, piem., veicot maksājumu uz citu banku par summu virs 30 eiro, papildus kodam no kodu kartes būs jāievada autorizācijas kods, kas bez maksas tiks nosūtīts SMS veidā uz internetbankas lietotāja bankā reģistrēto mobilā tālruņa numuru. Šāds limits – 30 eiro – noteikts arī "Swedbank" internetbankas klientiem.

Pēc LKA datiem, Latvijā 2016. gada beigās bija 1,44 miljoni internetbanku lietotāju. Arvien populārākas kļūst arī banku mobilās aplikācijas – 2016. gada beigās tās lietoja 270 tūkstoši Latvijas banku klientu, kas ir par 56% vairāk nekā 2015. gada beigās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI