SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. aprīlī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Labklājība
1
1

Palielina apgādnieka zaudējuma minimālo pensiju

Stājas spēkā 01.04.2017.
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Šodien, 1. aprīlī, stājas spēkā normatīvie akti, ar kuriem tiek būtiski palielināts vecākus zaudējušiem bērniem izmaksājamā apgādnieka zaudējuma pensijas, valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta un atlīdzības par apgādnieka zaudējumu minimālais apmērs.

Grozījumi likumā "Par valsts pensijām" paredz, ka no 2017. gada 1. aprīļa apgādnieka zaudējuma pensijas minimālo apmēru nosaka Ministru kabinets. Likumā arī precizēts, ka par katru no mirušajiem vecākiem tiek piešķirta sava apgādnieka zaudējuma pensija. Līdz ar to tiks nodrošināts pensijas minimālais apmērs par katru mirušo vecāku, kā arī tiks atrisinātas problēmas, ja pensija tiek pārrēķināta saistībā ar izmaiņām vienā no mirušā vecāka ģimenēm, norādīts grozījumu anotācijā.

Ministru kabineta attiecīgajos noteikumos Nr. 156 noteikts minimālais apmērs apgādnieka zaudējuma pensijas, atlīdzības par apgādnieka zaudējumu un valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apgādnieka zaudējuma gadījumā no 2017. gada 1. aprīļa:

  • katram bērnam no viņa dzimšanas līdz septiņu gadu vecumam – 92,50 eiro mēnesī (bērnam ar invaliditāti kopš bērnības – 106,72 eiro);
  • katram bērnam no septiņu gadu vecuma – 111 eiro mēnesī.

Līdz šim apgādnieka zaudējuma pensijas un atlīdzības par apgādnieka zaudējumu minimālais apmērs katram bērnam bija 41,62 eiro, bet valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts apgādnieka zaudējuma gadījumā katram bērnam bija 32,02 eiro, norādīts Labklājības ministrijas informācijā.

Saskaņā ar  likuma "Par valsts pensijām" 23. pantu apgādnieka zaudējuma pensiju rēķina no mirušā vecāka iespējamās vecuma pensijas (vienam apgādājamam – 50% no pensijas; diviem apgādājamiem – 75%;  trim un vairāk apgādājamo – 90%). Arī apgādnieka zaudējuma pensijas gadījumā ir svarīgi, kāda vecākam bijusi alga un attiecīgi sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Minimālo apgādnieka zaudējuma un citu maksājumu apmēru noteikšana paredzēta  gadījumiem, kad apgādnieka zaudējuma pensijas apmērs ir ļoti neliels.

Apgādnieka zaudējuma gadījumā maksājuma minimālais apmērs tiek tuvināts tam, ko saņem bērni, kuru vecāki vēl ir dzīvi, bet par saviem bērniem nerūpējas un kuru vietā uzturlīdzekļus bērniem maksā Uzturlīdzekļu garantiju fonds.

Līdz 2017. gada 31. martam piešķirtās vai pārrēķinātās apgādnieka zaudējuma pensijas, valsts sociālā nodrošinājuma pabalstus un atlīdzības par apgādnieka zaudējumu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) pārskatīs līdz 2017. gada 30. septembrim un starpību no 2017. gada 1. aprīļa izmaksās ne vēlāk kā līdz 2017. gada 30. septembrim. Minēto pakalpojumu pārskatīšana notiks automātiski bez personas pieprasījuma.

Pēc VSAA datiem, 2016. gada pirmajā pusgadā apgādnieka zaudējuma pensiju saņēma 17 341 persona, vidējais piešķirtās pensijas apmērs bija 136,84 eiro (par vienu apgādājamo – 130,51 eiro, par diviem apgādājamiem – 165,91 eiro, par trim un vairāk apgādājamo – 212,43 eiro).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI