SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
03. aprīlī, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Energoresursi

Noteikta kārtība atvērtā dabasgāzes tirgus lietošanai

Stājas spēkā 03.04.2017.
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 3. aprīļa dabasgāzes tirgus Latvijā ir pilnībā atvērts visiem lietotājiem, nodrošinot brīvu konkurenci, piegāžu drošību un stiprinot enerģētisko neatkarību.

FOTO: Freepik

Šodien stājas spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr. 78 "Dabasgāzes tirdzniecības un lietošanas noteikumi", kas nosaka nozīmīgākos dabasgāzes tirgus darbības principus pēc tirgus atvēršanas šā gada 3. aprīlī.

2016. gada 11. februārī apstiprinot grozījumus Enerģētikas likumā, Saeima noteikusi, ka no 2017. gada 3. aprīļa Latvijā visiem lietotājiem pilnībā tiek atvērts dabasgāzes tirgus, nodrošinot brīvu konkurenci, piegāžu drošību un stiprinot enerģētisko neatkarību. Līdz ar to visiem dabasgāzes lietotājiem tiks nodrošināta iespēja izvēlēties sev piemērotāko tirgotāju, un dabasgāzes cena tiks noteikta, tirgotājam un lietotājam vienojoties.

Noteikumi nosaka:

  • kārtību, kādā lietotājiem tirgo un piegādā dabasgāzi un pārtrauc tās piegādi, dabasgāzes sistēmas drošas lietošanas prasības, tirgotāja, publiskā tirgotāja, sistēmas operatora, lietotāja un gazificētā objekta īpašnieka tiesības un pienākumus dabasgāzes piegādē un lietošanā;
  • kārtību, kādā veicami norēķini par saņemtajiem pakalpojumiem, nokavējuma procentu apmēru, tirgotāju maiņas kārtību un lietotāju apgādi dabasgāzes piegādes traucējumu gadījumā;
  • kārtību, kādā dabasgāzes piegādi saistītajiem lietotājiem nodrošina publiskais tirgotājs;
  • kārtību, kādā izvēlas publisko tirgotāju;
  • kārtību, kādā nosaka un publicē pēdējās garantētās piegādes cenu Enerģētikas likuma 109. panta otrajā daļā minētajiem galalietotājiem.

Mājsaimniecības lietotājiem paredzēta pakāpeniska tirgus atvēršana – t.i., arī pēc 2017. gada 3. aprīļa tie mājsaimniecības lietotāji, kuri nevēlēsies mainīt tirgotāju, turpinās saņemt dabasgāzi no pašreizējā tirgotāja par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas regulētu cenu, tādējādi kļūstot par saistītajiem lietotājiem. Šādā gadījumā pienākums piegādāt dabasgāzi saistītajiem lietotājiem par regulētu cenu ir noteikts publiskajam tirgotājam, kas līdz 2019. gadam būs akciju sabiedrība "Latvijas Gāze".

Šā gada 3. aprīlī par aktīviem tirgus dalībniekiem kļūs komersanti un citas juridiskās personas, kurām līdz šā gada 15. jūnijam jāizvēlas dabasgāzes tirgotājs, ar kuru slēgt dabasgāzes tirdzniecības līgumu. Ja komersants nenoslēgs jaunu līgumu, līdz šā gada 1. jūlijam dabasgāzi tam piegādās pašreizējais tirgotājs, bet pēc 1. jūlija tas saņems dabasgāzi pēdējās garantētās piegādes ietvaros par SPRK apstiprinātu cenu plus 20%.

2017. gada 3. aprīlī par aktīviem tirgus dalībniekiem kļūs uzņēmēji, kuri, izvērtējot dabasgāzes tirgotāju piedāvājumus, var:

  • pieņemt lēmumu mainīt tirgotāju vai produktu, slēgt līgumu ar jauno tirgotāju un no 2017. gada 1. maija saņemt dabasgāzi pēc jaunā līguma nosacījumiem;
  • vai pieņemt lēmumu nemainīt tirgotāju un dabasgāzi saņemt:
    • līdz 2017. gada 1. jūlijam no pašreizējā tirgotāja;
    • no 2017. gada 1. jūlija pēdējās garantētās piegādes ietvaros par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas apstiprinātu dabasgāzes cenu + 20%.

Eiropas Savienības normatīvie akti dabasgāzes tirgus jomā paredz, ka arī Latvijā piegādātā dabasgāze būtu jāmēra nevis pēc tilpuma (kubikmetros), bet gan pēc enerģētiskās vērtības, piemērojot uzskaites mērvienību "vatstunda". Tādējādi MK noteikumos ir noteikta uzskaites rādījumu pārveidošana, izmantojot attiecīgu koeficientu. Tas nozīmē, ka sadales sistēmas operators klienta dabasgāzes patēriņu pārrēķinās enerģijas vienībās (kWh) un gala lietotājiem nebūs jāmaina gāzes patēriņa skaitītāji. Lai klients, saņemot rēķinu, neapmulstu, dabasgāzes patēriņš būs norādīts gan kubikmetros, gan enerģijas vienībās (kWh).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI