SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
23. martā, 2017
Lasīšanai: 12 minūtes
1
18
1
18

E-darbnespējas lapa un iespēja pieprasīt VSAA pabalstu elektroniski

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Darbnespējas lapu obligāta izrakstīšana elektroniski pērn tika atlikta līdz šā gada septembrim. Tomēr e-darbnespējas lapu pacients var saņemt, ja viņa ārsts brīvprātīgi jau ir iesaistījies E-veselības sistēmā. Pārējo dakteru pacientiem ar izrakstīto A lapu vai B lapu jāstaigā parastais ceļš – attiecīgi iesniedzot darba devējam vai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.
īsumā
  • E-veselības sistēmas jeb Vienotās veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmas izmantošana ārstniecības iestādēm pagaidām ir brīvprātīga.
  • Darbnespējas lapu aprite elektroniskajā vidē nozīmē to, ka darbnespējas lapas tiek izrakstītas E-veselības sistēmā, informācija par tām elektroniski pieejama iesaistītajām pusēm atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām tiesībām un iespējām to saņemt un izmantot.
  • Piekļuve pacientam izrakstītajām darbnespējas lapām būs arī pašam pacientam, kurš var apskatīt sev izrakstītās darbnespējas lapas vai nu e-veselības portālā www.eveseliba.gov.lv, vai arī vienotajā valsts un pašvaldību pakalpojumu vietnē www.latvija.lv (izmantojot e-pakalpojumu "Saņemtās darbnespējas lapas").
  • Ja izrakstīta e-darbnespējas lapa, nav jātērē laiks, lai dotos uz VSAA pieprasīt slimības vai maternitātes pabalstu. Pabalstu VSAA var pieprasīt elektroniski portālā www.latvija.lv.
  • Ja cilvēks nelieto datoru un internetu, e-darbnespējas lapu var izdrukāt.
  • E-veselības sistēmu ārstniecības iestādēm un aptiekām obligāti jāsāk lietot no 2017. gada 1. septembra.

Aktīvi e-darbnespējas lapu popularizē Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA). Ārsta apliecināta darbnespēja darba ņēmējam un pašnodarbinātajam ir pamats sociālās apdrošināšanas pabalstu (slimības un maternitātes) saņemšanai. Savukārt tikai komplektā ar elektroniski izrakstītu darbnespējas lapu ir iespējams izmantot VSAA piedāvāto e-pakalpojumu – elektronisko iesniegumu pabalsta pieprasīšanai.

VSAA informācijā par e-darbnespējas lapu norādīts: Personām, kurām ārsts ir izsniedzis E-veselības sistēmā reģistrētu e-darbnespējas (e-DNL) lapu B, VSAA ir jāiesniedz tikai iesniegums pabalsta piešķiršanai. Iesniegumā obligāti jānorāda e-DNL numurs, kas jāpajautā ārstam.

Visērtāk aizpildīt iesniegumu portālā www.latvija.lv, izmantojot e-pakalpojumu "E-iesniegums VSAA pakalpojumiem". E-iesniegumu var izmantot tad, ja ārsts E-veselības sistēmā ir reģistrējis un noslēdzis e-DNL, bet nevar izmantot, ja ir izsniegta papīra formāta darbnespējas lapa B.

Ja izsniegta elektroniskā darbnespējas lapa, iesniegumam papīra darbnespējas lapu B pievienot nav nepieciešams, jo VSAA pabalsta piešķiršanai izmantos informāciju par noslēgtajām darbnespējas lapām B, kas saņemtas elektroniski no E-veselības sistēmas.

Ar VSAA lēmumu par pabalsta piešķiršanu var iepazīties tīmekļa vietnē www.latvija.lv sadaļā "Mana darba vieta".

Darba devējs E-veselības sistēmā noslēgto darbnespējas lapu redzēs Valsts ieņēmumu dienesta (VID) elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS).

Slimības un maternitātes pabalstu pieprasīšana attālināti - ērtāk

VSAA preses sekretāre Iveta Daine informē, ka no decembra sākuma līdz 10. martam VSAA ir saņēmusi 1939 klientu iesniegumus un elektroniskās darbnespējas lapas B.  No tiem, kuriem ārsti darbnespējas lapu B ir noslēguši E-veselības sistēmā, 37% ir izmantojuši iespēju iesniegumu slimības vai maternitātes pabalsta pieprasīšanai iesniegt elektroniski portālā Latvija.lv.

VSAA iesaka vairāk izmantot e-iesnieguma iespējas, uzsverot: ja pabalsts tiek pieprasīts www.latvija.lv, tas ir ātrāk un ērtāk visiem, gan klientiem, gan arī VSAA – slimības pabalstu piešķīrējai.  

Klientiem VSAA atgādina, ka iesniegums slimības pabalsta piešķiršanai jāraksta tikai tad, kad e-darbnespējas lapa tiek slēgta, bet nevis brīdī, kad ārsts to ir atvēris. Savukārt par e- iesniegumu pabalsta pieprasīšanai ir jāatceras, ka vienam e-iesniegumam var piesaistīt tikai tās e-DNL, kuras attiecas uz vienu apdrošināšanas gadījumu (pirmā DNL un tās turpinājumi). Taču vienam e-iesniegumam nevar piesaistīt, piemēram, divas e-darbnespējas lapas – vienu, kas izdota par slima bērna kopšanu, un vēl vienu, kas izdota par paša vecāka slimošanu. Tāpat ir jābūt atsevišķiem iesniegumiem, ja ir izsniegta darbnespējas lapa papīra formā un elektroniskā darbnespējas lapa.

Savukārt, ja ārsts izsniedz papīra formāta darbnespējas lapu, tad vēl arvien ir spēkā iepriekšējā darbnespējas lapas B iesniegšanas kārtība.

Tiktāl par procesu, ja pēc darbnespējas ir svarīgi zināt, kā iespējams saņemt pabalstu. Turpmāk par lapas saturu, formalitātēm un informāciju. 

E-darbnespējas B lapas numurs

Sākot kārtot oficiālas lietas e-vidē, cilvēkam nereti rodas jautājumi pat par vienkāršām darbībām (varbūt varētu salīdzināt ar ienākumu deklarācijas iesniegšanu VID EDS, ne katram taču ir izdevies ar pirmo piegājienu perfekti ievadīt datus, atrast vajadzīgās ierakstu ailes).

Slimības pabalsta piešķiršanai  iesniegumā VSAA obligāti jānorāda e-DNL numurs. Kā to uzzināt, jo cilvēks var arī neiedomāties to pajautāt ārstam?

Nacionālā veselības dienesta (NVD) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Agnese Jasenoviča skaidro, ka pastāv vairākas iespējas, kā noskaidrot e-darbnespējas lapas numuru:

  • gadījumā, ja iedzīvotājs aizpilda iesniegumu pabalsta saņemšanai, izmantojot valsts pārvaldes pakalpojumu portālu www.latvija.lv (e-pakalpojumu "E-iesniegums VSAA pakalpojumiem"), pie pabalsta iesnieguma tiek automātiski parādīti visi noslēgto e-darbnespējas lapu B numuri. Atliek tikai atzīmēt nepieciešamu lapu;
  • informāciju par visām savām e-darbnespējas lapām, tostarp e-darbnespējas lapas numuriem, iedzīvotājs var apskatīt savā e-veselības profilā (jeb darbavietā) un arī portālā www.latvija.lv (izmantojot e-pakalpojumu "Saņemtās darbnespējas lapas");
  • ja pacientam nav iespēju pieslēgties E-veselības sistēmai (netiek izmantots neviens no piedāvātiem autentifikācijas rīkiem, nav interneta pieslēguma u.tml.), tad ārsts pēc pacienta lūguma e-darbnespējas lapu var izdrukāt pacientam no E-veselības sistēmas;
  • ja pacientam nav iespēju pieslēgties E-veselības sistēmai, ārsts pēc pacienta lūguma e-darbnespējas lapas informāciju var nosūtīt uz pacienta norādīto e-pastu, kur būs redzams arī e-DNL numurs.

Dati par noslēgtajām e-DNL nonāk VID EDS, un tie pieejami arī darba devējam

Darbnespējas lapu aprite nav nekāda vienvirziena kustība – aizeju pie ārsta, man izraksta A slimības lapu, ja slimoju ilgāk par 10 dienām, izsniedz B lapu. Tas ir dokuments, pamatojoties uz kuru darba devējs par pirmajām 10 dienām maksā slimības naudu, no slimības 11. dienas un citos B lapas gadījumos VSAA maksā slimības vai maternitātes pabalstu. 

VID pērn savlaicīgi paziņoja, ka  no 2016. gada 1. septembra EDS lietotājiem pieejams jauns pārskats "Darbinieku darbnespējas lapu dati", kurā ikviens darba devējs var piekļūt informācijai par nodarbināto slēgtajām un anulētajām slimības lapām. Pārskats pieejams EDS sadaļā "Pārskati" un atrodas pārskatu grupā "Darba devēja pārskati". Pārskatā tiek attēloti dati no NVD uzturētās E-veselības sistēmas.

Vēl tikai piebilde: Minētie dati lietotājiem kļūs pieejami tikai tad, kad ārstniecības iestādes būs noslēgušas līgumus ar NVD un sāks elektronisko darbnespējas lapu izrakstīšanu pacientiem E-veselības sistēmā.

VID sabiedrisko attiecību daļas speciāliste Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa pastāstīja, ka VID ir izstrādājis informatīvo materiālu "EDS pārskats "Darbinieku darbnespējas lapu dati"", kas ievietots mājaslapā.

NVD uzsver, ka dati uz VID EDS tiek automātiski nosūtīti tad, kad e-darbnespējas lapa tiek noslēgta (saskaņā ar MK noteikumiem – ja informācija par noslēgto e-DNL jau nosūtīta uz VID EDS, taču e-DNL pēc tam tiek anulēta, arī tādā gadījumā uz VID EDS tiks nosūtīta informācija).

Dati par noslēgtajām darbnespējas lapām VID EDS var uzrādīties tikai gadījumā, ja ārsts šīs lapas ir izrakstījis E-veselības sistēmā, savukārt, ja ārsts darbnespējas lapu ir izrakstījis papīra formā vai citā informācijas sistēmā (kas nav salāgota ar E-veselības sistēmu), šādas informācijas VID EDS nebūs. Datu apmaiņa ar VID EDS tiek nodrošināta tikai un vienīgi par elektroniskā formātā sagatavotām un noslēgtām darbnespējas lapām E-veselības sistēmā.

NVD norāda, ka līdz 2017. gada 1. septembrim ārsti var izvēlēties, kā darbnespējas lapa tiek izrakstīta – papīra formā vai elektroniski E-veselības sistēmā, pēc šī datuma visas lapas obligāti būs izrakstāmas elektroniski E-veselības sistēmā.

Kāda informācija ir e-darbnespējas lapā, un kurš to redz?

Ja pa rokai ir papīra darbnespējas lapa, tajā redzams darbnespējīgās personas vārds, uzvārds, personas kods, ārstniecības iestāde, ārsta vārds, uzvārds, termiņi atbrīvošanai no darba: no – līdz, darbnespējas cēlonis – arodslimība, rehabilitācija, cits cēlonis u.c. E-darbnespējas lapā šī informācija neatšķiras. Līdz ar to ir neizprotami, kāpēc diskusijās izskan uztraukums par diagnozi, ko varētu ļaunprātīgi noskatīt nepiederošas acis. Kur un kad tā tiek norādīta, un kurš to redzēs?

NVD skaidro: E-darbnespējas lapā tiek attēlota informācija atbilstoši MK noteikumu Nr. 134 4. pielikumam. Jā, e-darbnespējas lapā atspoguļota tā pati informācija, kas jau iekļauta papīra e-darbnespējas lapā, izņemot informāciju par darbavietu un darba devēju (šī informācija tiks "pielasīta" VID pusē), bet ar diagnozi (kura būs redzama tikai pacientam un ārstējošajam ārstam).

Diagnozi ārsts norāda e-darbnespējas lapā, to noslēdzot. Diagnoze būs redzama tikai ārstam, kas izsniedzis un noslēdzis e-darbnespējas lapu pacientam, kā arī pašam pacientam. Arī e-darbnespējas lapas PDF izdrukā diagnoze nebūs redzama.

LV portāls, iepriekš rakstot par e-veselības projektu, ir informējis, ka pacientam izrakstītās darbnespējas lapas varēs redzēt arī citas ārstniecības personas.

NVD klāsta: Ja ārstam ir nepieciešams redzēt pacienta e-darbnespējas lapu ārstniecības nolūkos, tad viņam būs iespējams apskatīt pacienta darbnespējas lapas (arī tad, ja darbnespējas lapu ir izrakstījis cits ārsts). Taču diagnoze būs redzama tikai tam ārstam, kurš ir izrakstījis un kurš ir noslēdzis darbnespējas lapu. Citiem ārstiem informācija par diagnozi redzama nebūs.

E-veselības pakalpojuma lietošana iekustas pamazām

Elektroniski izrakstītai darbnespējas lapai (tāpat kā e-receptei) bija jāsāk "strādāt" no pagājušā gada 1. decembra. Taču tās ir pieejamas tikai tiem iedzīvotājiem, kuru ārsti iesaistās E-veselības sistēmā, kas nozīmē – vispirms noslēdz līgumu ar NVD. Tā kā interneta lielvalstī Latvijā (kurā ir vairāk nekā 1,5 miljoni internetbankas lietotāju) izrādījies, ka dažādu iemeslu dēļ tas ārstiem nav pieņemami, e-veselība joprojām kalpo tikai brīvprātīgo ārstu un farmaceitu salīdzinoši nedaudzajiem pacientiem.

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas 14. marta sēdē, kurā kārtējo reizi skatīja e-veselības projekta ieviešanas progresu, pieejamos e-pakalpojumus, Veselības ministrijas un NVD pārstāvji informēja arī par lietotāju iesaistes dinamiku.

Līdz 2016. gada 1. decembrim līgumu ar NVD par E-veselības sistēmas lietošanu bija noslēgušas 132 ārstu prakses, līdz šā gada 10. martam – 186. Latvijā kopumā ir 5359 ģimenes ārstu prakses. Tātad darboties E-veselības sistēmā pagaidām gatavi tikai 14,1% ģimenes ārstu prakšu.

Citi subjekti ir atsaucīgāki. Līgumus līdz 10. martam bija noslēguši visi stacionāri, 201 aptieka (84,8%), 580 (gandrīz puse) speciālistu prakses.

Kas attiecas uz e-darbnespējas lapām, līdz 10. martam bija izrakstītas 7822, noslēgta 5931.

Kā informēja Veselības ministrija, iedzīvotājiem ir pieejami 16 veselības nozares e-pakalpojumi, kurus var izmanot, gan pieslēdzoties e-veselības portālam www.eveseliba.gov.lv, gan portālam www.latvija.lv: "Manas e-receptes", "Pacienta saņemto medicīnas pakalpojumu rezultāti", "Kas skatījies manus medicīnas datus", "Saņemtie nosūtījumi", "Pieteikt Eiropas veselības apdrošināšanas karti (EVAK)" u.c.

Vēl jāuzsver, ka E-veselības sistēmas pārzinis ir Nacionālais veselības dienests un e-veselības portāla adrese ir www.eveseliba.gov.lv, nevis jebkura adrese, kurā iekļauts vārds "veselība". Domēnā saīsinājums "gov" (no angļu government) norāda uz to, ka tā ir valsts pārvaldes iestādes oficiālā adrese.

Labs saturs
18
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI