TIESĀS
>
Pazīsti tiesu varu!
TĒMAS
01. martā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Tiesāšanās
TĒMA: Tiesu sistēma
1
1

Bezmaksas juridiskā palīdzība arī administratīvajā procesā sarežģītās lietās

Stājas spēkā 01.03.2017.
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Šodien, 1. martā, spēkā stājas grozījumi Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likumā. Turpmāk personām, kuras nevar atļauties juridisko aizstāvību sava mantiskā stāvokļa dēļ, valsts nodrošināta juridiskā palīdzība būs pieejama arī administratīvā procesa ietvaros sarežģītās lietās.

Līdz šim valsts nodrošināta juridiskā palīdzība personām, kuras mantiskā stāvokļa dēļ to nevar atļauties, ko apliecina, piemēram, piešķirtais trūcīgās vai maznodrošinātās personas statuss, vai kuru materiālās grūtības iestājušās pēkšņi (stihiskas nelaimes vai citu no personas neatkarīgu apstākļu dēļ), tika nodrošināta civillietās, savukārt administratīvā procesa ietvaros tikai noteiktu kategoriju lietās:

  • pārsūdzības procedūrās patvēruma piešķiršanas procesa ietvaros;
  • lēmuma par apstrīdēto izbraukšanas rīkojumu vai lēmuma par apstrīdēto lēmumu par piespiedu izraidīšanu pārsūdzēšanas ietvaros;
  • bāriņtiesas lēmuma par bērna tiesību un tiesisko interešu aizsardzību pārsūdzēšanas ietvaros.

Turpmāk šādas personas varēs pieprasīt valsts nodrošinātu juridisko palīdzību arī administratīvā procesa ietvaros, ja lieta tiks atzīta par sarežģītu. Juridisko palīdzību būs iespēja saņemt līdz brīdim, kad spēkā būs stājies tiesas galīgais nolēmums.

Saistītie grozījumi Administratīvā procesa likumā paredz, ka valsts nodrošināto juridisko palīdzību, ievērojot lietas sarežģītību un fiziskās personas mantisko stāvokli, pēc personas lūguma piešķir, pamatojoties uz tiesas (tiesneša) lēmumu. Lēmumu par lūgumu piešķirt juridisko palīdzību tiesa (tiesnesis) pieņem mēneša laikā pēc lūguma izteikšanas dienas, savukārt Juridiskās palīdzības administrācija valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības sniedzēju norīko septiņu dienu laikā pēc tiesas (tiesneša) lēmuma saņemšanas.

Kā norādīts likumprojekta anotācijā, lietas sarežģītība vērtējama katrā konkrētajā gadījumā, ievērojot personas individuālās īpašības (piemēram, vecums, izglītība, darbavieta u.tml.) kopsakarā ar konkrētās lietas būtību un apstākļiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI