SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. martā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Ekonomika
3
2
3
2

Izmaiņas Ēku būvnoteikumos

Stājas spēkā 01.03.2017.
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Šodien, 1. martā, stājas spēkā grozījumi Ēku būvnoteikumos, kuri saistīti ar Civillikumā iekļautās apbūves tiesības realizāciju. Noteikumos ir izmaiņas virknē citu normu attiecībā uz būvniecības procesu, dokumentāciju, būvvaldes darbību.

Saskaņojot būvniecības noteikumus ar Civillikumā paredzēto apbūves tiesību, grozījumi Ministru kabineta 2014. gada 2. septembra noteikumos Nr. 529 "Ēku būvnoteikumi" nosaka pienākumu būvvaldei atteikt izdot būvatļauju vai akceptēt būvniecības ieceri, ja ēkai, kuru būvē, atjauno, restaurē, pārbūvē uz zemesgrāmatā ierakstītas apbūves tiesības pamata, paredz dzīvojamās telpu grupas (telpas) vai maina ēkas vai telpu grupas nedzīvojamo lietošanas veidu uz dzīvošanai atbilstīgu lietošanas veidu, norādīts noteikumu anotācijā.

Ēku būvnoteikumu 7. punktā ir noteikti gadījumi, kad nav nepieciešama būvniecības ieceres dokumentācija. Šis punkts ir papildināts ar iespēju mainīt ārdurvis, līdzīgi kā to var veikt ar logiem, kā arī atjaunot ārējās kāpnes, lieveņus un ārējo jumtūdeņu novadsistēmu. Noteikts, ka dokumentācijas izstrāde nav nepieciešama pirmās, otrās vai trešās grupas ēkas fasādes un (vai) jumta ieseguma krāsošanai, ja krāsu pase saskaņota pašvaldības saistošajos noteikumos noteiktajā kārtībā. Arī ārpus pilsētām un ciemiem varēs atjaunot jumta iesegumu bez dokumentācijas pirmās grupas ēkai vai otrās grupas viena vai divu dzīvokļu dzīvojamai ēkai, tās palīgēkai vai lauku saimniecības nedzīvojamai ēkai. Šādi atvieglojumi netiek paredzēti kultūras pieminekļiem.

Būvniecības ieceres dokumenti nav nepieciešami pirmās vai otrās grupas vienstāva ēkas bez pamatiem (piemēram, siltumnīca, nojume, lapene, paviljons) jaunai būvniecībai vai novietošanai ārpus publiskās ārtelpas, kā arī nojaukšanai, ja tās ekspluatācijas laiks nav ilgāks par vienu gadu un to nojauc līdz minētā termiņa beigām (ietverot nojaukšanas laiku). Noteikumos precizēts, ka sezonas ēkas ekspluatācijas laiks nav ilgāks par vienu gadu un tā jānojauc līdz minētā termiņa beigām, tajā ietverot nojaukšanas laiku.

Lielākai sezonas vienstāva ēkai ar/bez pamatiem publiskā ārtelpā, kas atbilst otrās un trešās grupas ēku kritērijiem, būs nepieciešams būvvaldē saskaņot vietu un vizuālo izskatu (noteikumu 29.1 punkts), iesniedzot paskaidrojuma rakstu (1. pielikums), kā arī par būvdarbu pabeigšanu jāpaziņo būvvaldei. Sezonas ēkas ir jānojauc sezonas beigās saskaņā ar paskaidrojuma rakstā (1. pielikuma 22. punktā) norādīto termiņu, un šo termiņu kontrolē būvinspektors (noteikumu 158.1 punkts).

Noteikumi papildināti ar 44.1 punktu, nosakot: Ja ekspluatācijā pieņemtas ēkas stāvoklis neatbilst Būvniecības likuma 9. panta otrajā daļā noteiktajām būtiskajām prasībām attiecībā uz būves lietošanas drošību, mehānisko stiprību un stabilitāti vai ēka nonākusi tādā tehniskajā stāvoklī, ka kļuvusi bīstama, bet pašvaldības lēmums par ēkas konservāciju nav pieņemts, personai ir tiesības ierosināt šādas ēkas konservāciju, piemērojot šajos noteikumos noteikto kārtību un iesniedzot attiecīgos dokumentus.

Noteikumos ir precizēts dažādu lēmumu pieņemšanas termiņš, kā arī veiktas izmaiņas virknē citu punktu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI