SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
06. janvārī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Maksātnespējas administratoriem varēs piemērot disciplināratbildību

Stājas spēkā 06.01.2017.
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai nodrošinātu, ka maksātnespējas administratoru profesionālā kompetence tiek regulāri pārbaudīta, likumā noteikts, ka administratoriem ik pēc diviem gadiem būs jākārto kvalifikācijas eksāmens, ko pieņems eksaminācijas komisija.

FOTO: Freepik

Šodien, 6. janvārī, spēkā stājas grozījumi Maksātnespējas likumā. Tie paredz stingrāku uzraudzību pār maksātnespējas administratoru profesionālo kvalifikāciju, kā arī brīvā tirgus principa ieviešanu tiesiskās aizsardzības procesā.

Līdz ar grozījumiem tiks mainīts maksātnespējas administratoru uzraudzības un sertifikācijas modelis. Ja iepriekš administratorus uzraudzīja un sertificēja biedrība "Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesu administrācijas asociācija", tad līdz ar grozījumiem likumā šīs funkcijas tiek nodotas Tieslietu ministrijas pārraudzībā esošajai Maksātnespējas administrācijai (MNA), kuras vadītājam būs tiesības iecelt un atcelt no amata maksātnespējas administratorus.

Lai nodrošinātu, ka maksātnespējas administratoru profesionālā kompetence tiek regulāri pārbaudīta, likumā noteikts, ka administratoriem ik pēc diviem gadiem būs jākārto kvalifikācijas eksāmens, ko pieņems eksaminācijas komisija.

Maksātnespējas likums turpmāk paredzēs arī disciplināratbildību maksātnespējas administratoriem, ko piemēros par normatīvo aktu un profesionālo ētikas normu būtisku vai sistemātisku pārkāpumu, piemērojot vienu no šiem soda veidiem:

  • piezīme, piemērojot naudas sodu līdz 150 eiro apmērā vai bez tā;
  • rājiens, piemērojot naudas sodu no 150 līdz 15 000 eiro apmērā vai bez tā.

Ja administrators noteikto sodu nepildīs, MNA direktors varēs lemt par tā atbrīvošanu no amata.

Grozījumi Maksātnespējas likumā paredz arī to, ka tiesisko aizsardzības procesa pasākuma plānu uzraudzīs kreditoru vairākuma izvēlēta un tiesas apstiprināta uzraugošā persona. Par uzraugu varēs būt jebkura rīcībspējīga fiziskā persona, kurai uzraudzības laikā būs tiesības uzturēties un būt nodarbinātai Latvijā, kā arī tāda, kurai nepastāvēs likumprojektā noteiktie ierobežojumi, piemēram, sodāmība par tīša noziedzīga nodarījuma nodarīšanu. Tāpat, lai novērstu interešu konfliktu, par uzraugu nevarēs būt persona, kas jau piedalījusies parādnieka tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāna izstrādē.

Vairāk par grozījumiem Maksātnespējas likumā var lasīt LV portāla rakstā "Plāno stingrāk uzraudzīt maksātnespējas administratorus".

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI