SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
16. decembrī, 2016
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Atkritumi
1
1

Noteiktas jaunas prasības atkritumu savākšanas un šķirošanas vietām

Stājas spēkā 16.12.2016.
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jaunie MK noteikumi nosaka pašvaldību pienākumu savā tīmekļa vietnē ievietot un nepieciešamības gadījumā atjaunināt informāciju par to, kur iedzīvotāji var nodot atkritumus.

FOTO: Ieva Lūka/ LETA

Šodien, 16. decembrī, spēkā stājas jauni MK noteikumi, kas nosaka atkritumu savākšanas un šķirošanas vietu veidus, atkritumu savākšanas un šķirošanas vietu ierīkošanas un apsaimniekošanas prasības, kā arī prasības bioloģiski noārdāmo atkritumu kompostēšanas vietu ierīkošanai un apsaimniekošanai.

MK noteikumi Nr. 788 "Noteikumi par atkritumu savākšanas un šķirošanas vietām" paredz, ka sadzīves atkritumu dalītās savākšanas punkts ir speciāli aprīkota vieta, kur konteineros dalīti savāc un īslaicīgi uzglabā dažādu veidu sadzīves atkritumus pirms to pārvadāšanas.

Savākšanas punktā nodrošina vismaz papīra un kartona, plastmasas, stikla un metālu atkritumu, tajā skaitā izlietotā iepakojuma, dalītu savākšanu. Vienlaikus noteikumos netiek noteikti ierobežojumi vienā atkritumu konteinerā vākt kopā divus vai vairākus dalīti savāktos sadzīves atkritumu veidus.

Noteikumos ir noteiktas prasības atkritumu savākšanas un šķirošanas vietu ierīkošanai, kā arī prasības informēt iedzīvotājus par iespējām nodot atkritumus. Pašvaldībām savā tīmekļa vietnē jāievieto informācija par tās administratīvajā teritorijā esošajiem savākšanas punktiem, savākšanas laukumiem, šķirošanas un pārkraušanas stacijām (ja šķirošanas un pārkraušanas stacijā atkritumus šķiro vai pieņem no apmeklētājiem), būvniecības atkritumu laukumiem, metāllūžņu noliktavām, bioloģiski noārdāmo atkritumu kompostēšanas laukumiem un zaļo un dārza atkritumu kompostēšanas vietām.

Pašvaldībai jānosaka tās administratīvajā teritorijā esošais savākšanas laukumu darba laiks, paredzot, ka apmeklētāju piekļuvi savākšanas laukumam nodrošina vismaz 20 stundas nedēļā, tajā skaitā vismaz vienu dienu nedēļas nogalē (sestdien vai svētdien), kā arī vismaz vienu darba dienu līdz plkst. 19.00.

Kā skaidrots MK noteikumu anotācijā, Latvijā 2015. gadā darbojās vismaz 3071 sadzīves atkritumu dalītās savākšanas punkts un 65 šķiroto atkritumu savākšanas laukumi, papildus šai infrastruktūrai 50 pašvaldībās tiek nodrošināta dalīto atkritumu savākšana, izmantojot savākšanas maršrutus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI