SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
02. decembrī, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Nodokļi
3
3

Aktualizēti un precizēti iedzīvotāju ienākuma nodokļa piemērošanas noteikumi

Stājas spēkā 02.12.2016.
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Šodien  stājas spēkā  grozījumi Ministru kabineta 2010. gada 21. septembra noteikumos Nr. 899 "Likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" normu piemērošanas kārtība", kuros precizētas normas atbilstoši grozījumiem likumā, kā arī aktualizēti piemēri noteikumu pielikumos.

Saskaņā ar likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 8. panta 2.9 daļu (spēkā no 2015. gada 1. janvāra) uzskata, ka kapitālsabiedrības valdes loceklis guvis ar algas nodokli apliekamu ienākumu, kas atbilst normatīvajos aktos noteiktajam minimālās mēneša darba algas apmēram kārtējā taksācijas gada mēnesī, kad kapitālsabiedrībā nav bijis neviena darbinieka vai valdes locekļa, kas gūst atlīdzību, kura nav mazāka par normatīvajos aktos noteikto minimālo mēneša darba algas apmēru, ja attiecīgā taksācijas gada mēneša apgrozījums ir lielāks par normatīvajos aktos noteikto piecu minimālo mēneša darba algu apmēru. Likuma 8. panta 2.9 daļā noteiktais attiecas uz visiem kapitālsabiedrības valdes locekļiem, neatkarīgi no to skaita kapitālsabiedrībā.

Šīs normas piemērošanas kārtības noteikšanai ar grozījumiem noteikumu 18.7 punkts izteikts jaunā redakcijā. Noteikumu grozījumu anotācijā paskaidrots: lai nodrošinātu likuma  vienveidīgu piemērošanu, 1. pielikumā (1. un 2. piemērs) tiek atrunāta arī iedzīvotāju ienākuma nodokļa piemērošanas kārtība gadījumos, piemēram, ja:

  1. kapitālsabiedrībā ir divi valdes locekļi, un vienam no viņiem ir slimības lapa "B" un ir maksāta alga, kas atbilst normatīvajos aktos noteiktajai minimālajai mēneša darba algai, savukārt otram valdes loceklim tiek maksāta alga, kas ir mazāka par minimālo mēneša darba algu;
  2. kapitālsabiedrībai ir viens valdes loceklis, kam nepilnu vai pilnu mēnesi ir darbnespējas lapa "B", un kapitālsabiedrības attiecīgā taksācijas gada mēneša apgrozījums ir lielāks par normatīvajos aktos noteikto piecu minimālo mēneša darba algas apmēru un nav cita darbinieka, kas saņem vismaz minimālo darba algu.

Noteikumu Nr. 899 18.2 punkts par  ienākumiem, par kuriem nav jāmaksā algas nodoklis, papildināts ar diviem apakšpunktiem, precizējot,  ka tās ir darba devēja dāvanas, kuru kopējā vērtība taksācijas gada laikā nepārsniedz 14,23 eiro; kā arī darba devēja darbiniekam piešķirtie apbalvojumi, kam nav atlīdzības nozīmes rakstura, bet ir morāla novērtējuma raksturs.

Atbilstoši likumam ir precizēts un papildināts noteikumu 35. punkts par fiziskās personas ienākumu neapliekamo apmēru – 3000 eiro gadā, kuru piemēro attiecīgās fiziskās personas gada kopējiem ienākumiem no lauksaimnieciskās ražošanas un lauku tūrisma pakalpojumu sniegšanas, kā arī no sēņošanas, ogošanas, savvaļas ārstniecības augu un ziedu vākšanas vai nemedījamās sugas indivīda – parka vīngliemezis (Helix pomatia) – ieguves.

Ar grozījumiem precizētas vēl dažas citas likuma piemērošanas normas un piemēri.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI