SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
11. novembrī, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes

Ierobežos vairāku ķīmisko vielu klātbūtni rotaļlietās

Stājas spēkā 11.11.2016.
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ik gadu Patērētāju tiesību aizsardzības centrs veic dažādu rotaļlietu veidu testēšanu, nosakot to atbilstību drošuma būtiskajām prasībām, galvenokārt pārbaudot mehāniskās un fizikālās īpašības un dažādu ķīmisko vielu klātbūtni.

FOTO: Evija Trifanova/ LETA

Šodien, 11. novembrī, spēkā stājas grozījumi MK noteikumos, kas paredz ieviest stingrākas prasības noteiktu ķīmisko vielu esamībai bērnu rotaļlietās. Piemēram, toksiskai vielai formamīdam, kas biežāk sastopams rotaļlietās – bērnu mīkstajās grīdas puzlēs, kuras izgatavotas no putu materiāliem.

Grozījumi MK noteikumos Nr. 132 "Rotaļlietu drošuma noteikumi" paredz noteikt stingrākas prasības atsevišķu ķīmisko vielu (benzizotiazolinons (BIT), formamīds, hlorometilizotiazolinons (CMI) un metilizotiazolinons (MI) gan atsevišķi, gan attiecībā 3:1) izmantojumam bērnu rotaļlietu ražošanā. Šīs prasības izriet arī no pagājušogad veiktajiem grozījumiem Eiropas Savienības Rotaļlietu drošuma direktīvā.

Ierobežojumi attiecas uz ķīmiskajām vielām, kas izmantotas rotaļlietās, kuras paredzētas bērniem vecumā līdz 36 mēnešiem, vai citās rotaļlietās, kuras paredzētas ievietošanai mutē. Šīs vielas uzskaitītas, un to ierobežojums, noteikts MK noteikumu 2. pielikuma 7.2. punktā.

Kā skaidro Ekonomikas ministrija, tad BIT ir ādu kairinoša viela, ko jau šobrīd nav atļauts izmantot kosmētikas ražošanā. Savukārt CMI un MI izmantojums kosmētikas līdzekļos rada spēcīgas alerģiskas reakcijas. Šīs trīs vielas bērnu rotaļlietās izmanto kā konservantus ūdens bāzes rotaļlietām, dažādās vaļasprieka krāsās – pirkstzīmēšanas krāsās, logu/stikla krāsās, līmēs un arī ziepju burbuļos.

Savukārt formamīds ir reproduktīvai sistēmai toksiska viela, ko izmanto plastmasas un polimēru rūpniecībā kā šķīdinātāju, plastifikatoru vai vielu, kas saistīta ar putu veidotāju vielu putu ražošanā. Vairākas Eiropas Savienības valstis ir konstatējušas formamīdu tādās bērnu rotaļlietās, kas izgatavotas no putu materiāliem – piemēram, puzles paklāji. Šī viela ir gaistoša, tāpēc bērns un arī pieaugušais to var ieelpot. Tas organismā var nonākt arī caur ādu, vai ja bērns piesārņoto rotaļlietu, piemēram, puzles gabaliņu, košļā.

Plānots, ka jaunās prasības attiecībā uz BIT un formamīda robežvērtībām tiks piemērotas no 2017. gada 24. maija, savukārt prasības attiecībā uz CMI un MI vielu robežvērtībām - no 2017. gada 24. novembra.

Vairāk par rotaļlietu drošību lasiet LV portāla skaidrojumā "Kas jāzina, iegādājoties bērnu rotaļlietas".

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI