SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
09. novembrī, 2016
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: E-vide
9
2
9
2

Kas ir e-recepte, un kas jāzina pacientam?

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Lai gan šā gada 1. decembris ir noteikts kā pēdējais datums, no kura jāsāk strādāt elektroniskajai receptei (e-receptei) un oktobra beigās jaunievedums piedzīvoja paraugdemonstrējumu – tika izrakstīta pirmā e-recepte, noliktajā datumā receptes elektroniski būs daļēji - pilotprojekts un brīvprātīgi. Tātad ārsti, kas neiesaistīsies, joprojām recepti izrakstīs ar roku uz veidlapas. Ja nu gadījumā, dodoties pie sava daktera, izrādīsies, ka viņš atbalsta e-recepti, pacientam būtu labi zināt, ko tā nozīmē.
īsumā
  • Ārsts izraksta e-recepti E-veselības sistēmā, un tai tiek piešķirts unikāls identifikators –identifikācijas numurs (ID).
  • E-recepte netiek izrakstīta uz konkrētu aptieku (iedzīvotājs pats izvēlas, uz kuru aptieku doties pēc izrakstītā medikamenta).
  • Zāles aptiekā var saņemt ne tikai pacients, kuram tās izrakstītas, bet arī cita persona.
  • Farmaceits E-veselības sistēmā e-recepti varēs atrast pēc identifikatora vai pacienta personas datiem.
  • Savas receptes katrs varēs apskatīties portālā "www.eveseliba.gov.lv".

Ārstiem, kuri pagaidām lielā vairākumā ir iebilduši pret  e-receptes ieviešanu no 1. decembra, un farmaceitiem ir bijis desmitiem apmācību semināru, pieejams bagātīgs informatīvo materiālu klāsts, tā ka, jādomā, profesionāļiem vairāk vai mazāk visam jābūt skaidram.

Savukārt pacientiem, pat ja negadīsies dakteris, kurš jau decembrī izrakstīs e-recepti, priekšstatam  sniedzam skaidrojumu par galvenajām lietām: ko nozīmē E-veselības sistēma un e-recepte, kas jāzina, dodoties uz aptieku pēc zālēm, kādas jaunas iespējas e-veselība pavērs cilvēkam vienkop uzzināt par savas veselības aprūpi un pacienta dokumentiem, no kuriem pirmie būs e-recepte un e-darbnespējas lapa. Jo agri vai vēlu e-receptes Latvijā būs pārsvarā, tāpat kā Igaunijā, kur 98% zāļu recepšu tiek izrakstītas elektroniski.

Receptes – daļa no E-veselības sistēmas

E-veselība ir elektroniska informācijas sistēma. 2014. gada 11. marta Ministru kabineta noteikumos Nr. 134 par vienoto veselības nozares elektronisko informācijas sistēmu paredzēts, ka E-veselības sistēmā atradīsies ne tikai e-receptes, bet arī citi pacientu datu kopumi, taču sistēmas divām funkcijām - e-receptēm (un e-darbnespējas lapām) ir jāsāk darboties šā gada 1. decembrī. Tā paredzēts noteikumos.

Nacionālais veselības dienests (NVD) ir uzsvēris: e-receptes izrakstīšanai E-veselības sistēmā ir vairākas priekšrocības. Saņemot e-recepti, nav jāuztraucas par ārsta rokraksta salasīšanu vai receptes nozaudēšanu, lai aptiekā saņemtu medikamentus. Informācija par visiem izrakstītajiem medikamentiem pakāpeniski uzkrāsies E-veselības sistēmā, un ikviens pacients to varēs apskatīt, autorizējoties e-veselības portālā www.eveseliba.gov.lv.

Kopumā varētu raksturot tā – pacientam (sauksim visus tā, jo retais tāds nav bijis), darbošanās portālā "eveselība.gov.lv" neizskatās sarežģītāka par internetbankas lietošanu. Tajā tāpat tikai retais izmanto visas banku piedāvātās iespējas, ikdienā pietiek ar to, ka apskatās konta pārskatu, veic maksājumus, protams, atceras paroli, bet, ja tā pierakstīta, - nemētā, kur pagadās. Tāpat kā bankas konta stāvoklis, arī informācija par veselību ir privāta lieta, un nav domāta svešinieku ziņkāres apmierināšanai. (Latvijā ir nepilni 2 miljoni iedzīvotāju, banku sektorā ir apmēram pusotrs miljons internetbankas lietotāju.)

Lai ieietu e-veselības portālā ("eveselība.gov.lv"), ir jāveic līdzīgas darbības, kā saņemot citus e-pakalpojumus. Atveras e-veselības lapa, tajā ir norāde Pieslēgties. Nākamā lapa piedāvā iespēju autorizēties - vai nu kā iedzīvotājam, vai kā veselības aprūpes profesionālim. Uzklikšķinām uz norādes Iedzīvotājs, seko obligātā noteikumu lapa – "E-veselības sistēmas lietošanas noteikumi iedzīvotājiem". Tie ir 15 noteikumi. Šī nu būtu tā reize, kad noteikumus vēlams izlasīt, pirms apstiprina, ka ar tiem iepazinies.

Nākošais solis ir autentifikācija, tātad tālāk – pie informācijas par savu veselību katrs tiek tikai ar saviem personiskajiem datiem – caur internetbanku (9 bankas) vai e-parakstiem.

Pēc autentifikācijas iedzīvotājs nokļūst savā profilā, kurā norādīti personas dati, kā arī saraksts ar paredzēto informāciju par pacientu: pacienta karte, receptes, darbnespējas lapas u.c. Pagaidām ir atrodams ģimenes ārsts un viņa kontaktinformācija. Ar laiku informācijas kļūs vairāk.

(Pacientiem nenāks par ļaunu izlasīt vēl vienus noteikumus - veselības aprūpes profesionāļiem. Lai zinātu, ko dakteris drīkst, ko ne, piemēram, darīt ar pacienta datiem.)

Iepriekšējais rakstīts, lai zinātu, kur krāsies informācija par pacientu un kā to katrs par sevi varēs atrast. Savukārt, lai nopirktu recepšu zāles, ja recepte ir izrakstīta elektroniski, to zināt nav obligāti, sasirgušajam cilvēkam nav jādarbojas internetā, lai aptiekā saņemtu ārsta izrakstītās zāles.

Ārsts izraksta e-recepti. Kurš to redz?

Ārsts izraksta e-recepti E-veselības sistēmā. Gan ārsts, gan pacients (pacients –autorizējoties E-veselības portālā "eveseliba.gov.lv") varēs redzēt visas izrakstītās e-receptes. Aptiekā neizmantotās e-receptes redzēs farmaceiti, izsniedzot zāles, skaidro Nacionālā veselības dienesta (NVD) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evija Štālberga.

E-veselības portāla atbildēs iedzīvotājiem uz jautāto, pēc cik ilga laika e-recepte nonāk aptiekā, skaidrots: tiklīdz ārstniecības persona e-recepti ir izrakstījusi, tā uzreiz ir pieejama E-veselības sistēmā. Arī aptiekas un farmaceiti piekļūst E-veselības sistēmai, tādējādi tiem ir pieejama informācija par izrakstīto recepti, tiklīdz tā ir nonākusi E-veselības sistēmā.

Kas norādīts e-receptē?

E-receptē tiks norādīta tāda pati informācija, kāda tā ir papīra formāta receptē, piemēram, pacienta un ārsta dati, izrakstītais medikaments, tā daudzums un lietošanas kārtība. Papildus būs iespēja norādīt zāļu saņēmēju (personu, kas zāles aptiekā izņems priekš pacienta).

Pacientam izrakstītas zāles. Vai par to iedod kādu zīmi?

Kā skaidro NVD pārstāve, standarta gadījumā, izrakstot e-recepti, pacientam nekas netiks izsniegts, jo farmaceits aptiekā E-veselības sistēmā tiešsaistē redzēs pacienta neizmantoto recepšu sarakstu. Aptiekā pacientam būs jāuzrāda personu apliecinošs dokuments, lai farmaceits varētu pārbaudīt pacienta identitāti un atbilstoši personas kodam izsniegt zāles.

Lai saņemtu e-receptes zāles, pacients varēs arī nosaukt e-receptes numuru (ID - datora ģenerētu skaitļu kombināciju, kas būs unikāla ikvienai izrakstītai e-receptei). Tādā gadījumā personu apliecinošs dokuments nav jāuzrāda. E-receptes numuru pacients vai ārsts var noskaidrot E-veselības sistēmā.

Zāles aptiekā pacienta vietā var saņemt arī cits cilvēks

Nav retas situācijas, kad pēc zālēm uz aptieku dodas nevis pats slimnieks, bet kāds cits cilvēks. Ja e-receptē izrakstītās zāles pacients varēs nopirkt, aptiekā uzrādot personas dokumentu, kā zāles varēs nopirkt, piemēram, hroniski slimam tuviniekam?

Ja zāles iegādājas persona, kurai e-recepte nav izrakstīta (piemēram, pacienta radinieks), tā aptiekā nosauc e-receptes identifikācijas numuru un nosauc tās personas vārdu un uzvārdu, kurai recepte izrakstīta, kā arī uzrāda personu apliecinošu dokumentu (lai farmaceits vai farmaceita asistents E-veselības sistēmā norādītu informāciju par cilvēku, kurš ir iegādājies e-receptē izrakstītās zāles).

Tātad aptiekā lūgs uzrādīt personu apliecinošu dokumentu. Ja pacients pats iegādājas zāles – lai viņu varētu identificēt; ja zāles iegādājas cits cilvēks – lai viņu varētu norādīt kā zāļu saņēmēju, paskaidro E. Štālberga.

Būs arī receptes izdruka

Pārejas posmā tās receptes, kuras tiks izrakstītas E-veselības sistēmā, tiks drukātas arī uz recepšu veidlapām.

Savukārt pēc pārejas posma receptes papīra formātā netiks drukātas, un pacientam aptiekā būs jāuzrāda tikai personu apliecinošs dokuments vai jānosauc e-receptes numurs.

Tā kā no 1. decembra e-receptes virtuālajā apritē būs tikai daļēji, tātad, iespējams, ka ne tikai daļa ārstu, bet arī ne visas aptiekas strādās E-veselības sistēmā. Taču, ja cilvēkam ir dakteris, kurš jau izrakstīs e-recepti, kā varēs zināt, kurās aptiekās pret to dos zāles? 

NVD pārstāve norāda, ka informāciju par aptiekām, kurās var iegādāties zāles, ja ir izrakstīta e-recepte, tiks apkopota un būs pieejama vienuviet.

Zināsim visas savas receptes pret visām kaitēm

Paredzēts, ka E-veselības sistēmā būs pieejams pacientam izrakstīto recepšu saraksts. Sākot ar kuru datumu izrakstītās receptes būs šajā sarakstā?

E-recepšu izrakstīšana ir jāuzsāk no šā gada 1. decembra. Dati par izrakstītajām e-receptēm E-veselības sistēmā uzkrāsies pakāpeniski. Visas izrakstītās e-receptes pacienti varēs apskatīt, autorizējoties E-veselības portālā www.eveseliba.gov.lv.

1. decembrī – daļējs starts

Nudien nevajag lieki satraukties cilvēkiem, kuriem būs nepieciešamas recepšu zāles pēc 1. decembra. Ja nu gadījumā viss sāk notikt, proti, jums ir ārsts, kurš izraksta elektronisko recepti, pēc zālēm tieši tāpat kā tagad ar papīra recepti jādodas uz aptieku. Formalitātes un prasības, kā e-recepte ievadāma sistēmā, kā tā ir jāaizpilda, ir jāpārzina farmaceitam.  Cilvēkam ir jāsaņem zāles.

Pašreizējās diskusijas par un ap e-veselību gan liecina, ka 1. decembrī recepšu elektronizācijas process sāksies, bet neaptvers visus pacientus, ārstus un farmaceitus.

Veselības ministre Anda Čakša rosinās grozījumus Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka, ka no šā gada 1. decembra e-veselības divu funkcionalitāšu – e-receptes un e-darbnespējas lapas – lietošana ir obligāta, paredzot to lietošanu noteiktu laiku pilotprojekta veidā, 8. novembrī informēja ministrijas preses dienests.

"E-veselības sistēma ir funkcionējoša, un gan ārstniecības personas, gan farmaceiti, ārstniecības iestādes un aptiekas, kā arī ikviens iedzīvotājs to var lietot, ko aicinām arī darīt, ņemot vērā tos ieguvumus, ko sniedz e-vide. Taču, apzinoties, ka 1. decembrī var būt  ārsti, kas nebūs sākuši lietot e-veselību, pacienti var nesaņemt tiem nepieciešamos pakalpojumus, un tas nav pieļaujams. Tāpēc mēs pārejas periodu noteiksim, pārrunājot to ar iesaistītajām pusēm, lai būtu droši, ka tas tiks ievērots," norāda veselības ministre.

Šādas izmaiņas ļautu ārstniecības iestādēm un ārstniecības personām pakāpeniski apgūt jauno E-veselības sistēmu, saglabājot iespēju medicīnisko dokumentāciju (e-DNL un e-recepti) aizpildīt arī uz papīra veidlapām kā līdz šim. Līdz ar to nebūtu apgrūtināta arī pacientu iespēja saņemt veselības aprūpes pakalpojumus saistībā ar ārstniecības iestāžu darbu jaunajā sistēmā (piemēram, nepietiekamas ārstniecības iestādes vai ārstniecības personas zināšanas par e-veselības funkcionēšanu).

Pašreiz turpinās līgumu slēgšanas process starp NVD un ārstniecības iestādēm par piekļuvi E-veselības sistēmai. Līdz šim ir noslēgti vairāk nekā 380 līgumi, un līgumu slēgšanas procesā ir vairāk nekā 2400 līgumi ar ārstniecības iestādēm. Līdz šim darbam e-veselības vidē apmācīti ir 3500 profesionāļi (ārstniecības personas un farmaceiti). Apmācības tiks turpinātas arī nākamajos mēnešos, informē VM.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI