SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. novembrī, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Stingrāki noteikumi autovadītāja apliecības saņemšanai

Stājas spēkā 01.11.2016.
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

No 1. novembra visiem topošajiem autovadītājiem jārēķinās ar ievērojami stingrāku kārtību transportlīdzekļa vadīšanas tiesību iegūšanai. Stājoties spēkā grozījumiem Ministru kabineta noteikumos Nr. 358 "Noteikumi par transportlīdzekļu vadītāju apmācību un transportlīdzekļu vadītāju apmācības programmām", būtiski paaugstinātas prasības arī autoskolām, teorētisko priekšmetu pasniedzējiem un braukšanas mācību instruktoriem.

Nolūkā paaugstināt transportlīdzekļu vadītāju sagatavotības līmeni, ir pārskatīta apmācības programmu norise un saturs. Piemēram, teorētiskās apmācības programmas ir papildinātas ar jautājumiem par bīstamības paredzēšanu, risku novērtēšanu, mazāk aizsargāto satiksmes dalībnieku drošību. Savukārt, lai iegūtās teorētiskās zināšanas vadītāji spētu pareizi pielietot praksē, par aptuveni 30% palielināts noteiktais minimālais nodarbību skaits. Precizēts apgūstamās tēmas "Braukšana nelabvēlīgos ceļa apstākļos" saturs, iekļaujot braukšanu slidenos ceļa apstākļos, izvairīšanos no sānslīdes, ekstrēmo bremzēšanu, šķēršļu apbraukšanu. Tāpat noteikts ierobežojums laika posmam eksāmena CSDD nokārtošanai - tas turpmāk jānokārto trīs gadu laikā kopš reģistrācijas autoskolā dienas.

Nopietnas pārmaiņas skar autoskolu darba organizāciju – teorētisko mācību programmās ietvertās tēmas sadalītas moduļos, kas vajadzības gadījumā ļaus apmācāmajai personai teoriju apgūt, apmeklējot dažādas mācību grupas.  Apmācību procesā turpmāk jāizmanto elektronisks, nevis papīra žurnāls. Tāpat autoskolām ieviesta prasība uzturēt pašām savu mācību braukšanas laukumu. Stingrākas prasības noteiktas arī teorijas pasniedzēju un braukšanas instruktoru kvalifikācijai un minimālajam vecumam.

Lai mazinātu nelegālo maksājumu problēmu transportlīdzekļu vadītāju apmācības jomā, būtiski mainīta turpmākā norēķinu kārtība. Piemēram, samaksu par teorētisko un transportlīdzekļa vadīšanas praktisko apmācību apmācāmajai personai turpmāk jāveic autoskolā, nevis instruktoram "uz rokas".

Personas, kuras reģistrētas mācību grupā autoskolā līdz grozījumu stāšanās spēkā dienai, apmācību varēs pabeigt saskaņā ar līdzšinējo kārtību ar priekšnoteikumu, ka eksāmens CSDD tiek nokārtots 3 gadu laikā no braukšanas apmācības pabeigšanas.

Plašāka informācija pieejama LV portāla skaidrojumā "Jauna autovadītāju apmācības sistēma no 1. novembra: ko tā dos un cik maksās".

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI