SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
25. oktobrī, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Nodokļi
1
1
1
1

Izmaiņas Valsts sociālās apdrošināšanas likumā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2014. gadā VSAA konstatēja pakalpojumu pārmaksu gandrīz 1,7 miljonu eiro apmērā. Lai efektīvāk atgūtu cilvēkam pārmaksātos pakalpojumus, likumā koriģēta to atgūšanas kārtība.

FOTO: Freepik

Šodien, 25. oktobrī, stājas spēkā grozījumi likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu", kas novērš nepilnības, kas konstatētas atsevišķu normu piemērošanā, kā arī lai salāgotu šo likumu ar citiem Latvijas normatīvajiem aktiem un Eiropas Savienības tiesību normām.

Praksē aizvien biežāk ir gadījumi, kad persona, par kuru sociālās iemaksas Latvijā veic valsts (piemēram, par bezdarba, maternitātes, paternitātes,  bērna kopšanas vai vecāku pabalsta saņēmējiem), vienlaikus minētajā periodā ir nodarbināta un nodokļus maksā citā valstī, līdz ar to tiek vienlaikus sociāli apdrošināta divās valstīs. Taču likums nosaka, ka sociālās iemaksas no valsts budžeta netiek veiktas, ja persona strādā ārvalstī. Ar grozījumiem Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA) paredzētas tiesības gadījumos, kad tā saņem informāciju par personas nodarbinātību vai sociālo apdrošināšanu ārvalstī, anulēt personai Latvijā reģistrētās iemaksas, kas veiktas no Latvijas valsts budžeta.

Lai efektīvāk atgūtu personai pārmaksātos sociālās apdrošināšanas maksājumus, likumā precizētas normas par pārmaksu atgūšanu. Ar grozījumiem likumā noteikts: ja personai nav piešķirts sociālās apdrošināšanas pakalpojums, valsts sociālais pabalsts vai izdienas pensija vai minēto pakalpojumu izmaksa ir pārtraukta, administratīvo aktu nodod izpildei tiesu izpildītājam piespiedu piedziņai, pamatojoties uz aģentūras amatpersonas izpildrīkojumu Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā un termiņā. Pārmaksas atgūšana tiek nodota tiesu izpildītājam piespiedu piedziņai arī tādā gadījumā, kad persona turpina saņemt pakalpojumu un pārmaksas konstatēšanas dienā pārmaksas summa piecas reizes pārsniedz sociālās apdrošināšanas pakalpojuma, valsts sociālā pabalsta vai izdienas pensijas apmēru mēnesī.

Grozījumi arī reglamentē obligāto iemaksu pārnešanu no citas Eiropas Savienības dalībvalsts un iemaksu nodošanu citai dalībvalstij.

Likuma izmaiņas paredz pašnodarbinātai personai tiesības vienu reizi mēneša laikā labot iesniegto pašnodarbinātā ziņojumu. Pašnodarbinātā valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objekts ir brīvi izraudzīti ienākumi, un šādu izvēli persona var izdarīt vienu reizi par pārskata ceturksni. Praksē ir konstatēts, ka pašnodarbinātās personas vēršas Valsts ieņēmumu dienestā, lūdzot labot ziņojumu. Līdzšinējā likuma redakcija neparedzēja tādu  iespēju. Likuma normas, kas atļauj precizēt pašnodarbinātā ziņojumu, stāsies spēkā 2017. gada 1. janvārī.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI