SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
20. oktobrī, 2016
Lasīšanai: 5 minūtes
5
5

No 1. decembra – Uzņēmumu reģistrā jauna valsts nodevu nomaksas kārtība

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jaunā valsts nodevu likmju kārtība uzņēmējiem būs daudz vienkāršāka un ērtāka.

FOTO: Freepik

No 1. decembra stājas spēkā jauna valsts nodevu nomaksas kārtība ierakstu izdarīšanai uzņēmumu reģistra žurnālā un komercreģistrā, kā arī iesniedzamo dokumentu reģistrēšanā. Tā paredz izmaiņas valsts nodevu likmēs, jaunu principu to piemērošanā, kā arī valsts nodevu noapaļošanu līdz veseliem eiro.
īsumā
  • Valsts nodevu likmes ir noapaļotas līdz veseliem eiro.
  • Nodevas un to apmēri ir sakārtoti tabulā, lai būtu ērti pārskatāmi un piemērojami.
  • No 1. decembra maksa tiks noteikta atkarībā no pieteikto izmaiņu skaita.

Izmaiņas apstiprinātas MK noteikumos Nr. 664 "Par valsts nodevu, kas maksājama par ierakstu izdarīšanu uzņēmumu reģistra žurnālā un komercreģistrā, kā arī iesniedzamo dokumentu reģistrēšanu".

Uzņēmumu reģistrs (UR) uzsver, ka jaunā kārtība uzņēmējiem būs daudz vienkāršāka un ērtāka, un tā ir izstrādāta ar mērķi atvieglot Uzņēmumu reģistra klientu un darbinieku ikdienu.

Būtiskākie ieguvumi - valsts nodevu likmes ir noapaļotas līdz veseliem eiro un sakārtotas tabulā, lai tās būtu ērti pārskatāmas un piemērojamas, kā arī skaidri noteiktas summas par pieteikuma iesniegšanu.

Uzņēmēji kļūdās valsts nodevu aprēķinos

Šobrīd, iesniedzot pieteikumu ar vairākām izmaiņām, bieži tiek pieļautas kļūdas valsts nodevu aprēķinos. Grūtības to piemērošanā rada summas, kas norādītas ar centiem - valsts nodevu likmes patlaban ir jānoapaļo līdz tuvākajam centam, ņemot vērā trešo zīmi aiz komata.

"Atsevišķos gadījumos valsts nodevu likmes palielināsies, tomēr populārākajiem pieteikumu veidiem apmaksājamās summas apmērs samazināsies."

Līdz šim gadījumos, kad SIA ir nepieciešams pieteikt vairākas izmaiņas, bija jāveic sarežģīts aprēķins, kur gala valsts nodevas apmērs mainījās atkarībā no pieteikto izmaiņu veida. No 1. decembra maksa tiks noteikta atkarībā no pieteikto izmaiņu skaita – veicot vairākas izmaiņas vienlaicīgi, tiks piemērota viena nodeva.

Nodevas gan palielināsies, gan samazināsies

Izstrādājot jaunās valsts nodevu likmes, UR tika veikta rūpīga statistikas datu analīze par iesniegto pieteikumu veidiem un piemērotajiem valsts nodevu apmēriem jauna subjekta reģistrācijas vai izmaiņu gadījumā, lai nodrošinātu, ka būtiski nepieaug izmaksas uzņēmējiem, skaidro UR pārstāve Baiba Danovska.

Atsevišķos gadījumos valsts nodevu likmes palielināsies, tomēr populārākajiem pieteikumu veidiem apmaksājamās summas apmērs samazināsies, piemēram, jauna mazkapitāla SIA (pamatkapitāls līdz 2800 eiro) reģistrēšanā pēc noteikumu spēkā stāšanās valsts nodeva būs 20 eiro (tagad – 21,34 eiro). Šogad deviņos mēnešos 62% no visām reģistrētajām SIA ir SIA ar samazināto pamatkapitālu.

"Līdz šim gadījumos, kad SIA ir nepieciešams pieteikt vairākas izmaiņas, bija jāveic sarežģīts aprēķins."

Lētāka no decembra būs arī, piemēram, akciju sabiedrības ierakstīšana komercreģistrā. Ja tagad valsts nodevas likme ir 355,72 eiro, tad no 1. decembra -  350 eiro.

Mazliet dārgāka kļūs individuālā komersanta ierakstīšana komercreģistrā - no 28,46 eiro tā mainīsies uz 30 eiro.

Valsts nodevas likmes par ierakstu izdarīšanu uzņēmumu reģistra žurnālā un komercreģistrā un iesniedzamo dokumentu reģistrēšanu no 1. decembra.

Ja veic vairākas izmaiņas

Līdz šim, SIA veicot vairākas izmaiņas vienlaicīgi, piemēroto valsts nodevu diapazons ir no 28,46 eiro līdz 64,03 eiro, kas ir atkarīgs no pieteikumu veida.

Pēc noteikumu stāšanās spēkā turpmāk maksa tiks noteikta atkarībā no pieteikto izmaiņu skaita, pēc jaunā cenrāža par divu vai vairāku izmaiņu veikšanu būs jāmaksā viena konstanta summa - 35 eiro. Piemēram, ja pašlaik SIA, iesniedzot pieteikumu par pamatkapitāla denomināciju uz eiro, kas sastāv no vairākām izmaiņām (ieraksta izdarīšanu par izmaiņām pamatkapitālā, statūtu grozījumu reģistrēšana, dalībnieku reģistra reģistrēšana (pievienošana lietai)), valsts nodevas maksa ir 42,69 eiro, pēc jauno noteikumu spēkā stāšanās atbilstoši jaunajam cenrādim tā būs 35 eiro.

Par ko nav jāmaksā

Tāpat kā līdz šim, līdz ar jauno noteikumu stāšanos spēkā valsts nodevu nemaksā par:

  • ieraksta grozīšanu uzņēmumu reģistra žurnālā vai komercreģistrā, ja grozījums ir saistīts ar administratīvo teritoriju pārveidošanu, robežu vai nosaukuma maiņu, kā arī ar ielas nosaukuma vai ēkas numerācijas maiņu;
  • reģistrācijas ieraksta izdarīšanu uzņēmumu reģistra žurnālā par uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību), kura likvidācijas procesā likvidatora funkcijas pilda valsts iestāde;
  • ieraksta grozīšanu uzņēmumu reģistra žurnālā vai komercreģistrā, ja ieraksts tiek izdarīts, pamatojoties uz tiesas nolēmumu;
  • ierakstu uzņēmumu reģistra žurnālā vai komercreģistrā, kas saistīts ar maksātnespējas procesu.

Der zināt

Ja pieteicējs iesniedz pieteikumu elektroniski, izmantojot Uzņēmumu reģistra pārziņā esošo speciālo tiešsaistes formu, un izsaka vēlēšanos arī valsts notāra lēmumu saņemt elektroniski, parakstītu ar drošu elektronisko parakstu vai izmantojot minēto tiešsaistes formu, valsts nodevu maksā 90 procentu apmērā no šo noteikumu pielikumā minētās valsts nodevas likmes.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI