SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. oktobrī, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes

Uzlabo veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību onkoloģijas pacientiem

Stājas spēkā 01.10.2016.
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Paredzēts, ka ģimenes ārsts pamatotu aizdomu par onkoloģisku saslimšanu gadījumā pēc diagnostisko izmeklējumu rezultātu izvērtēšanas, vienojoties ar pacientu, pats pieteiks pacienta vizīti specializētā onkoloģiskajā ārstniecības iestādē.

FOTO: Freepik

Šodien, 1. oktobrī, spēkā stājas grozījumi noteikumos, kas nosaka veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtību.1 Izmaiņas precizē primārās diagnostikas kārtību izplatītāko onkoloģisko saslimšanu gadījumos, kā arī noteic ģimenes ārsta un ārstniecības iestādes rīcību, lai nodrošinātu efektīvāku un savlaicīgāku pacientu, kuriem ir medicīniski pamatotas aizdomas par ļaundabīgu audzēju, izmeklēšanu un ārstēšanas uzsākšanu.

Jaunā kārtība paredz, ka turpmāk izmeklējumi, kurus pacientam ģimenes ārsts nozīmē veikt saistībā ar medicīniski pamatotām aizdomām par ļaundabīgu audzēju, ārstniecības iestādei tiks apmaksāti pēc fakta - virs līgumos ar Nacionālo veselības dienestu (NVD) noteiktā pakalpojumu apjoma (kvotas). Tas ļaus saņemt pacientam nepieciešamos izmeklējumus 10 darbadienu laikā no vēršanās ārstniecības iestādē.

Paredzēts, ka pēc diagnostisko izmeklējumu rezultātu izvērtēšanas pamatotu aizdomu par onkoloģisku saslimšanu gadījumā ģimenes ārsts, vienojoties ar pacientu, pats pieteiks pacienta vizīti specializētā onkoloģiskajā ārstniecības iestādē.

Šim nolūkam attiecīgajās ārstniecības iestādēs tiks izveidoti speciāli tālruņu numuri, uz kuriem piezvanot ģimenes ārsti varēs pieteikt pacientus speciālista konsultācijas saņemšanai prioritārā kārtībā. Arī šādā gadījumā izmeklējumi attiecīgai ārstniecības iestādei tiks apmaksāti pēc fakta - virs noteiktā pakalpojumu apjoma (kvotas). Jauna pacientu pieteikšanas kārtība ļaus novirzīt onkoloģijas pacientus no kopējās pacientu plūsmas, veicinās ātrāku pakalpojuma saņemšanu un palīdzēs plānot īpaši agrīnai onkoloģisko saslimšanu diagnostikai nepieciešamos resursus.

Palielināts finansējums ģimenes ārstiem

Atbilstoši noteikumu grozījumiem tiek palielināts ģimenes ārsta kapitācijas naudas apjoms, kā arī palielināts ikmēneša fiksētais maksājums ģimenes ārsta praksei. Izvērtējot ar nozares speciālistiem ģimenes ārstu prakses maksājumus, ar šā gada 1. oktobri tiks palielināts ģimenes ārsta kapitācijas naudas apjoms par vienu personu mēnesī no 1,18 eiro līdz  1,23 eiro. Tāpat, lai stiprinātu primāro veselības aprūpi, noteikumi paredz arī palielināt ikmēneša fiksēto maksājumu ģimenes ārsta praksei no 424,39 eiro uz 480,73 eiro mēnesī.

Uzlabota pakalpojumu apjoma plānošana

Noteikumos arī veikti precizējumi, lai pilnveidotu līgumu slēgšanas nosacījumus. Turpmāk NVD, plānojot līgumu apjomu ar pakalpojumu sniedzējiem par valsts apmaksāto veselības pakalpojumu sniegšanu, izvērtēs faktisko pacientu plūsmu, ņemot vērā pacientu plūsmas sezonālās izmaiņas 12 mēnešu, nevis 9 mēnešu garumā. Šāda kārtība uzlabos pacientu plūsmas organizēšanu gan NVD, gan katrai ārstniecības iestādei individuāli, plānojot pakalpojumu nodrošinājumu visa gada garumā.


 

1Ministru kabineta noteikumi Nr.1529 "Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība".

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI