SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. oktobrī, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes

Jauns regulējums civilās aizsardzības un katastrofu pārvaldījumam

Stājas spēkā 01.10.2016.
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Likums nosaka jaunus katastrofas pārvaldīšanas pamatprincipus un atbildīgās institūcijas par katastrofas pārvaldīšanu.

FOTO: Freepik

Šodien, 1. oktobrī, spēkā stājas jauns Civilās aizsardzības un katastrofas pārvaldīšanas likums. Tas ne tikai precizē civilās aizsardzības sistēmas darbības principus, bet arī nosaka jaunus katastrofu pārvaldīšanas principus un būtiski samazinās administratīvo slogu objektu īpašniekiem un tiesiskajiem valdītājiem.

Civilās aizsardzības un katastrofas pārvaldīšanas likuma mērķis ir noteikt tiesiskos un organizatoriskos civilās aizsardzības sistēmas darbības un katastrofas pārvaldīšanas principus, lai iespējami maksimāli nodrošinātu cilvēku, vides, infrastruktūras un īpašuma drošību un aizsardzību.

Likums precizē civilās aizsardzības definīciju un nosaka civilās aizsardzības sistēmas darbības principus, tās galvenos uzdevumus un vadību. Tāpat regulējumā iestrādāti jauni katastrofas pārvaldīšanas pamatprincipi un noteiktas atbildīgās institūcijas. Turpmāk atbilstoši savai kompetencei attiecīgu apdraudējumu katastrofu pārvaldīšanai koordinēs ministrijas un pašvaldības.

Jaunais regulējums paredz arī to, ka civilās aizsardzības sistēmas organizācijas pamatā ir teritoriju sadarbības princips. Līdz ar to, apvienojot civilās aizsardzības struktūras pamatvienības novadus un republikas pilsētas, valstī paredzēts veidot 16 sadarbības teritorijas.

Tāpat jaunais likums reglamentē starptautiskās palīdzības lūgšanu un sniegšanu katastrofas draudu un katastrofas gadījumā. Līdz šim bija noteikts, ka Latvija var sniegt palīdzību katastrofās cietušām valstīm, bet regulējums neparedzēja tiesības lūgt starptautisko palīdzību.

Tiek paredzēts, ka līdz ar jauno likumu būtiski samazināsies administratīvais slogs objektu īpašniekiem un tiesiskajiem valdītājiem gan publiskajā, gan privātajā sektorā saistībā ar civilās aizsardzības plāna projektu izstrādāšanu un saskaņošanu. Ja līdz šim Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests izskatīja civilās aizsardzības plānus par vairāk nekā 6000 objektiem, tad turpmāk šādi plāni būs jāizstrādā aptuveni 800 paaugstinātas bīstamības infrastruktūrām visā valsts teritorijā.

Jānorāda, ka līdz ar jaunā likuma spēkā stāšanos spēku zaudē Civilās aizsardzības likums, kas ir spēkā kopš 2007. gada 1. janvāra. Jaunais regulējums bija nepieciešams, jo iepriekšējā likumā bija vairākas neviennozīmīgi interpretējamas normas. Kā iepriekš ir norādījis Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, tad izmaiņas izstrādātas, arī ņemot vērā Zolitūdes traģēdijā gūto mācību par to, ka regulējums ir nepilnīgs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI