TIESĀS
>
Pazīsti tiesu varu!
TĒMAS
19. septembrī, 2016
Lasīšanai: 4 minūtes
4
4

Pilotprojekta ietvaros tiesās būs pieejamas bezmaksas mediācijas konsultācijas

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Mediācija ļauj strīda pusēm izprast savas patiesās vajadzības un intereses un sasniegt rezultātu, kas apmierina abas puses. To ne vienmēr ir iespējams panākt tiesas ceļā.

Tieslietu ministrijas infografika

Tieslietu ministrija, sadarbojoties ar Sertificētu mediatoru padomi, Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā un Rīgas rajona tiesā ir uzsākusi pilotprojektu. Tā mērķis ir veicināt mediācijas izmantošanu tiesvedībā esošajās civillietās, kas jo īpaši lietderīgi būs ģimenes konfliktu risināšanā.
īsumā
  • 15. septembrī Tieslietu ministrija uzsāk pilotprojektu, kura ietvaros tiesas ieteiktā sertificēta mediatora bezmaksas konsultācija būs pieejama Rīgas rajona tiesas telpās.
  • Ikvienam, kas nonācis līdz civiltiesiska strīda risināšanai tiesā, būs iespēja saņemt sertificēta mediatora bezmaksas konsultāciju.
  • Konsultācija ilgs līdz vienai stundai.
  • Mediācija ir brīvprātīgs un strukturēts sadarbības process, kas vērsts uz konflikta atrisināšanu.
  • Ja uzsākts mediācijas process, tiesa atliek lietas izskatīšanu līdz brīdim, kad ir saņemts apliecinājums par mediācijas rezultātu, bet šis laiks nevar būt ilgāks par 6 mēnešiem.

Pilotprojekta ietvaros tiesas ieteiktā sertificēta mediatora bezmaksas konsultācija būs pieejama Rīgas rajona tiesas telpās (Lomonosova ielā 10). Sertificēta mediatora klātbūtne tiesā tiks nodrošināta katru darba dienu no pulksten 10.00 līdz 15.00. Konsultācijas tiks sniegtas atbilstoši grafikam, kas tiks veidots saskaņā ar Latgales priekšpilsētas tiesas un Rīgas rajona tiesas tiesnešu iesūtītajiem pieprasījumiem. Savukārt Rīgas rajona tiesā Siguldā (Šveices ielā 27) un Rīgas rajona tiesas tiesu namā Jūrmalā (Zigfrīda Meierovica prospektā 1a) sertificēta mediatora konsultācijas tiks nodrošinātas saskaņā ar tiesnešu pieprasījumu vai pēc iepriekšējas vienošanās.

Proti, ikvienam, kas nonācis līdz civiltiesiska strīda risināšanai tiesā, būs iespēja saņemt sertificēta mediatora bezmaksas konsultāciju (līdz vienai stundai), kuras laikā personas tiks iepazīstinātas ar mediācijas procesa būtību, norisi un noteikumiem, kā arī tiks izvērtēta iespēja konkrēto strīdu risināt mediācijas ceļā.

Uzsākt mediāciju vai tiesāties - tā ir pušu brīvprātīga izvēle. Gadījumā ja puses izlems uzsākt mediācijas procesu, bet tiesas process jau būs uzsākts, Civilprocesa likums noteic tiesas pienākumu atlikt lietas izskatīšanu līdz brīdim, kad tiesā būs saņemts apliecinājums par mediācijas rezultātu, bet šis laiks nevar būt ilgāks par sešiem mēnešiem. Turklāt, ja mediācijas rezultātā tiks panākta abpusēja vienošanās un lietā tiesvedība izbeigta sakarā ar pušu izlīgumu vai prasības atsaukšanu, Civilprocesa likums paredz iespēju saņemt iemaksātās valsts nodevas atmaksu 50% apmērā.

Kas ir mediācija?

Mediācija ir brīvprātīgs un strukturēts sadarbības process, kas vērsts uz konflikta atrisināšanu. Mediācijas process ļauj strīda pusēm izprast savas patiesās vajadzības un intereses, kā rezultātā ir iespējams sasniegt rezultātu, kurā abas puses ir guvušas savu interešu un vajadzību apmierinājumu. Šāds rezultāts ne vienmēr ir panākams tiesājoties, kur strīda risinājuma iespējas ir atkarīgas no pušu pieteiktajām prasībām. Īpaši ģimenes strīdos, kuros ir iesaistīti bērni, svarīgi ir mediācijas ceļā ļaut konfliktējošajām pusēm atjaunot savstarpējo komunikāciju, tādējādi rodot iespēju arī turpmāk kopīgi risināt jautājumus, kas saistīti ar bērnu aprūpi. Ģimenes konfliktos šāda iespēja ir īpaši būtiska, jo atstāj ietekmi ne tikai uz konkrēto pāri, bet arī uz viņu bērniem.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI