SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
06. jūlijā, 2016
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: E-vide
2
3
2
3

Jauna apmācību atbalsta programma uzņēmējiem

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Avots: Ekonomikas ministrija

LV portāla infografika

Tā kā tirgū ir vērojams augsts pieprasījums pēc tā saucamajām horizontālām apmācībām jeb apmācībām, kuras nav specifiskas tikai vienai nozarei, valdībā apstiprināta jauna atbalsta programma uzņēmējiem "Atbalsts IKT un netehnoloģiskām apmācībām, kā arī apmācībām, lai sekmētu investoru piesaisti". Pirmoreiz šīs programmas ietvaros nauda atvēlēta arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai (LIAA) investoru piesaistei.
īsumā
  • Programmas ietvaros, kuru izstrādājusi Ekonomikas ministrija, būs trīs apmācību projekti, kurus īstenos LIKTA, LTRK un LIAA.
  • LTRK pieejamais finansējums šajā programmā būs 2 004 121 eiro.
  • Pieejamais kopējais ERAF finansējums LIAA ir plānots 2 900 000 eiro.
  • LIKTA apmācībām pieejamais finansējums plānots 2 004 121 eiro.
  • Atbalsts komersantiem būs pieejams šā gada beigās vai nākamā gada sākumā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 365 "Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 1.2.2. specifiskā atbalsta mērķa "Veicināt inovāciju ieviešanu komersantos" 1.2.2.3. pasākuma "Atbalsts IKT un netehnoloģiskām apmācībām, kā arī apmācībām, lai sekmētu investoru piesaisti" īstenošanas noteikumi" nosaka, ka kopējais Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums programmas ietvaros ir 6 908 242 eiro un komersantiem apmācības tiks nodrošinātas ar atbalstu 30–70% apmērā no kopējām apmācību izmaksām (ņemot vērā projekta specifiku un komersanta statusu).

Plānots, ka programmas ietvaros līdz 2023. gada 31. decembrim atbalstu saņems vismaz 740 komersanti un 11 080 nodarbinātie.

Trīs apmācību projekti

"Informācijas un komunikāciju tehnoloģiju nozare patlaban ir viena no konkurētspējīgākajām ar augstu pievienoto vērtību. Savukārt investīciju piesaiste ir kritiska valsts kopējai ekonomikas izaugsmes veicināšanai. Tādēļ mērķtiecīgs atbalsts uzņēmējiem apmācību īstenošanai tieši šajās jomās ir ļoti nepieciešams, vēl jo vairāk ņemot vērā apmācību programmu specifiku - tas veicinās inovāciju ieviešanu uzņēmējdarbībā," uzsver Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

Programmas ietvaros, kuru izstrādājusi Ekonomikas ministrija (EM), tiks īstenoti trīs apmācību projekti:

  • IKT apmācības pašnodarbinātām personām, sīkajiem (mikro) un mazajiem komersantiem, kāpinot to produktivitāti un darba efektivitāti, kā arī paaugstinot darbinieku kvalifikāciju un prasmes informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomā;
  • netehnoloģiskās apmācības, kas palīdzēs nodrošināt uzņēmumus ar atbilstošas kvalifikācijas darbaspēku un sekmēs netehnoloģisko inovāciju ieviešanu komersantos;
  • apmācības, kas veicinās investoru piesaisti valstij.

Iepriekšminētās apmācības komersantiem programmas ietvaros nodrošinās Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācija (LIKTA), Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA). Plānots, ka atbalsts komersantiem būs pieejams šā gada beigās vai nākamā gada sākumā, jo augustā vai septembrī šīs organizācijas gatavojas iesniegt projektus Centrālajā finanšu un līgumu aģentūrā (CFLA).

Apmācības - noderīgas

EM Inovāciju departamenta direktora vietnieks Gatis Silovs skaidro, ka līdzīgas apmācības, izņemot LIAA programmu, LIKTA un LTRK īstenoja arī iepriekšējā ES fondu plānošanas periodā un tās tika atzītas par sekmīgām. LIKTA par 1,1 miljonu eiro nodrošināja IKT apmācības sīkajiem (mikro) un mazajiem komersantiem. Kopumā projekta ietvaros atbalstu saņēma 890 komersanti, apmācīti tika 4643 nodarbinātie.

Savukārt LTRK par diviem miljoniem eiro nodrošināja atbalstu 325 komersantiem un apmācīja 4480 nodarbinātos. Projekta ietvaros tika īstenotas tādas apmācības kā Mazā un vidējā biznesa vadība (77%), Eiropas ekonomika un bizness (13%) un Kvalitātes nodrošināšana un vadība (4%).

Veicinās investoru piesaisti

Lai veicinātu investoru piesaisti valstij, ir nepieciešams radīt pietiekami plašu instrumentu grozu, kas investoru piesaistē konkurētu ar citām valstīm, rakstīts MK noteikumu anotācijā. G. Silovs saka: lai piesaistītu investorus, ir nepieciešami granti vai nodokļu atlaides. Viens no šādiem instrumentiem, ko iespējams nodrošināt, ir nepārtraukti pieejams atbalsts nodarbināto apmācībām komersantiem, kas veic noteikta apjoma investīcijas Latvijas tautsaimniecībā. Iespējas iegūt kvalificētu darbaspēku ir viens no būtiskākajiem aspektiem, ko vērtē ārvalstu investori, izvēloties savu investīciju mērķa valsti. EM ieskatā, šīs apmācību programmas ietvaros Latvija varētu piesaistīt ārvalstu ārpakalpojumu centrus.

"Lai piesaistītu investorus, ir nepieciešami granti vai nodokļu atlaides. "

Pieejamais kopējais ERAF finansējums LIAA ir plānots 2 900 000 eiro. Paredzēts, ka atbalstīti tiks 12 komersanti un apmācīti 350 nodarbinātie. LIAA Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Vineta Vilistere-Lāce skaidro, ka patlaban aģentūra pēc MK noteikumu apstiprināšanas izstrādā iekšējās kārtības noteikumus, kā tiks īstenota programma. LIAA apmācību projektu iesniegumu atlasi plāno izsludināt uzreiz pēc līguma noslēgšanas ar CFLA, proti, 2016. gada beigās.

Gala labuma guvēji būs vidējie komersanti (atbalsts 45%) un lielie komersanti (atbalsta intensitāte 35%).

Programmas ietvaros galvenie investoru atlases kritēriji ir:

  • uz apmācību projekta iesniegšanas brīdi uzņēmums Latvijā reģistrēts ne agrāk kā pirms 12 mēnešiem;
  • investora kopējais apgrozījums grupā pēdējā noslēgtajā pārskata gadā ir pārsniedzis 50 miljonus eiro;
  • tiks radītas vismaz 50 jaunas darbavietas vai tiks veikti ieguldījumi pamatlīdzekļos vismaz 3 miljoni eiro apmērā.

Papildus minētajam saskaņā ar MK noteikumos paredzēto programmas ietvaros atbalsts tiks sniegts komersantiem, kuri izstrādā produktus vai  tehnoloģijas kādā no viedās specializācijas stratēģijā noteiktajām specializācijas jomām vai nozares identificētā jaunā konkurētspējas nišā. Kā arī atbalsts tiks sniegts apmācībām, kas nepieciešamas produktu, procesu, mārketinga vai organizācijas inovāciju ieviešanai komersantam.

LTRK mācīs par 2 miljoniem eiro

LTRK pieejamais finansējums šajā programmā būs 2 004 121 eiro, tiks apmācīti 285 komersanti un 4707 personas. LTRK praktiskās darbības varētu sākt 2017. gadā.

"Apmācības būtiskas ir tieši mikro, maziem un vidējiem uzņēmumiem, kur nereti vienam cilvēkam ir vairāki, savstarpēji atšķirīgi pienākumi. "

Pasākuma mērķis ir veicināt pašnodarbināto personu, sīko (mikro), mazo, vidējo un lielo komersantu produktivitāti un darba efektivitāti, paaugstinot to darbinieku kvalifikāciju, un nodrošināt komersantus ar atbilstošas kvalifikācijas darbaspēku, sekmējot netehnoloģisko inovāciju ieviešanu komersantos, norāda LTRK ES projektu daļas vadītāja Līga Ābola.

Atbalstāmās apmācības:

  • efektīvākas uzņēmuma vai ražošanas procesa organizatoriskās un kvalitātes metodes;
  • inovācijas (jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādes) procesa uzņēmumā īstenošanas un pārvaldības metodes;
  • tirgvedība, mārketings un loģistika.

Viena apmācību kursa ietvaros jānodrošina vismaz piecu nodarbināto iesaiste.

Gala labuma guvēji un atbalsta intensitāte:

  • sīkajiem (mikro) un mazajiem komersantiem – 50%;
  • vidējiem komersantiem – 40%;
  • lielajiem komersantiem – 30%.

L. Ābola uzskata, ka "apmācības ir nepieciešamas, ja vēlamies mērķtiecīgi attīstīt gan uzņēmējus, gan tautsaimniecību kopumā, jo mūsdienās uzņēmumu konkurētspēja lielā mērā ir atkarīga no zināšanām – gan kā veiksmīgāk, efektīvāk ražot, pārdot, veidot produktu, gan kā ekonomiski izdevīgi vadīt uzņēmumu. Apmācības būtiski nozīmīgas ir tieši mikro, mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kur nereti uz viena cilvēka pleciem ir vairāki, savstarpēji atšķirīgi pienākumi, kas tiešā veidā ietekmē arī uzņēmuma spēju attīstīties. Galvenais secinājums, ka uzņēmumiem interese par darbinieku kompetenču celšanu ir liela, un tas rada būtisku ietekmi gan uz uzņēmuma ilgtspēju, gan konkurētspēju, nereti pat starptautiskos tirgos".

LIKTA apmācīs mikro uzņēmumus

LIKTA apmācībām pieejamais finansējums plānots 2 004 121 eiro. Pasākuma mērķis ir veicināt sīko (mikro) un mazo komersantu produktivitāti un darba efektivitāti, paaugstināt to darbinieku kvalifikāciju un prasmes IKT jomā. IKT apmācību īstenošana iespējama pašnodarbinātām personām, sīkajiem (mikro) un mazajiem komersantiem, kuru komercdarbības joma ir atbilstoša kādai no viedās specializācijas stratēģijā noteiktajām specializācijas jomām vai nozares identificētai jaunai konkurētspējas nišai.

LIKTA viceprezidente Māra Jākobsone stāsta, ka gala labuma guvēji būs visu nozaru pašnodarbinātās personas, sīkie (mikro) un mazie komersanti, kuri var saņemt atbalstu ar 70% atbalsta intensitāti. Programmas ietvaros varētu tikt apmācīti 443 komersanti un 6073 personas, katrs apmācāmais apgūtu divus, trīs kursus. Mācības būtu kā ceļa karte informāciju komunikāciju tehnoloģiju jomā, atzīst viceprezidente.

Atbalstāmās datorikas apmācības trīs tematiskajos blokos.

  • digitālās tehnoloģijas (jaunākās tendences – mākoņskaitļošana, tiešsaistes sadarbība, infrastruktūra un drošība);
  • uzņēmuma iekšējo procesu digitalizācija (biznesa un finanšu pārvaldības, tirgvedības un dokumentu vadības rīki);
  • digitālie rīki ražošanas un pakalpojumu attīstībai (digitālā dizaina rīki, klientu attiecību vadīšanas un komunikācijas rīki, ražošanas un procesu vadības digitālie rīki un programmas).
Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI