SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. jūlijā, 2016
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Nodokļi

Grozījumi nodokļu likumā: VID varēs liegt šaubīgam komersantam reģistrēt izmaiņas

Stājas spēkā 01.07.2016.
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

VID tiesīgs noteikt aizlieguma atzīmes ierakstīšanu komercreģistrā nodokļu maksātāja reorganizācijai, likvidācijai, amatpersonu un daļu īpašnieka maiņai, ja nodokļu maksātāja adrese atbilst riska adresei; komercreģistrā kā nodokļu maksātāja vienīgais dalībnieks vai vienīgā amatpersona ir norādīta riska persona; nodokļu revīziju (auditu) uzsāk, lai izvērtētu nodokļa pārmaksas atmaksas pamatotību; nodokļu administrācija ir konstatējusi faktus, kas liecina par apliekamā objekta slēpšanu vai izvairīšanos no nodokļu maksāšanas.

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

Ar 2016. gada 1. jūliju Valsts ieņēmumu dienestam (VID) ir tiesības piemērot nodrošinājuma līdzekli – liegumu komersanta amatpersonu maiņai, reorganizācijai, likvidācijai pirms administratīvā procesa (nodokļu revīzijas (audita)) uzsākšanas vai to uzsākot, ja pastāv riski, ka komersants varētu savu darbību pārtraukt vai mēģināt izvairīties no atbildības. To nosaka jaunas normas nodokļu jumta likumā.

Ar 2015. gada 30. novembrī Saeimā pieņemtajiem grozījumiem likumā "Par nodokļiem un nodevām" Valsts ieņēmumu dienestam ir noteikts pienākums ziņot Uzņēmumu reģistram par nodokļu maksātājiem, kam plānots uzsākt nodokļu revīziju (auditu). Uzņēmumu reģistrs, saņemot šāda komersanta pieteikumu par izmaiņām komercreģistrā ierakstāmajās ziņās (amatpersonu maiņa, reorganizācija, likvidācija), informēs VID par saņemtajiem pieteikumiem, savukārt VID vērtēs nodokļu maksātājam konstatētos riskus un nepieciešamību piemērot izpildes nodrošinājuma līdzekli.

Likuma 26.1 pants (Nodokļu administrācijas lēmumu izpildes nodrošinājums) papildināts ar 3.1 daļu, nosakot aizlieguma atzīmes ierakstīšanu komercreģistrā, ja VID ir konstatējis kādu no šādiem apstākļiem:

  1. nodokļu maksātāja adrese atbilst riska adresei;
  2. komercreģistrā kā nodokļu maksātāja vienīgais dalībnieks vai vienīgā amatpersona ir norādīta riska persona;
  3. nodokļu revīziju (auditu) uzsāk, lai izvērtētu nodokļa pārmaksas atmaksas pamatotību;
  4. nodokļu administrācija, sagatavojot personas datu izvērtējumu nodokļu ieņēmumu risku jomā, ir konstatējusi faktus, kas liecina par apliekamā objekta slēpšanu vai izvairīšanos no nodokļu maksāšanas.

Uzņēmumu reģistra (UR) galvenā valsts notāre Guna Paidere intervijā LV portālam, atbildot uz jautājumiem par UR funkcijām, arī norādīja: "Šogad no 1. jūlija stājas spēkā kārtējās jaunās izmaiņas – UR būs piekļuve to uzņēmumu sarakstam, kurus VID auditēs. Gadījumā, ja tie vēlēsies veikt kādas izmaiņas – mainīs īpašniekus, valdi, – bez VID ziņas tas nevarēs notikt. Tad VID varēs UR pateikt, vai atļaut reģistrēt šīs izmaiņas. Šāds mehānisms tiek ieviests praksē konstatētās tendences dēļ, ka personām ir tieksme "pazust" no uzņēmumiem, kuros VID uzsāk auditu. Lai gan, manā ieskatā, šāda bēgšana neko daudz nepalīdz, jo atbildība ir jāuzņemas tām personām, kas pārkāpuma brīdī ir vadījušas uzņēmumu."

1. jūlijā stājas spēkā arī likuma 28.1 panta (Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošana nodokļu un nodevu aprēķināšanai) jaunā 4.1 daļa, kas nosaka – nodokļu maksātāji drīkst lietot elektroniskās ierīces un iekārtas, kuras atbilst nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu tehniskajām prasībām un kurām ir veikta atbilstības pārbaude. Elektronisko ierīču un iekārtu apkalpošanu drīkst veikt apkalpojošais dienests, kuram ir veikta normatīvajos aktos noteiktā atbilstības pārbaude.

VID informatīvajā materiālā "Prasības kases aparātu apkalpojošiem dienestiem" paskaidrots – atbilstoši Ministru kabineta 2014. gada 11. februāra noteikumu Nr. 96 pārejas noteikumiem 2016. gada 1. jūlijā stāsies spēkā prasības, kuras apkalpojošam dienestam būs jāizpilda papildus jau noteiktajām prasībām, lai tas tiktu reģistrēts Valsts ieņēmumu dienesta vienotajā datubāzē (reģistrā). T. i., apkalpojošajam dienestam būs jāiesniedz arī:

  • spēkā esošs līgums (vai tā kopija), kas apliecina, ka tiek nodrošināta drošības garantija (apdrošināšana vai bankas garantija), ar kuru tās sniedzējs pēc VID pieprasījuma apņemas samaksāt valsts budžetam nodarīto zaudējumu (budžetā nesamaksāto nodokļu un valsts noteikto maksājumu) summu, ja attiecīgais apkalpojošais dienests profesionālās darbības vai bezdarbības dēļ neizpilda normatīvajos aktos noteiktās prasības. Drošības garantijas summa ir 50 000 eiro pirmajā gadā, katrā nākamajā gadā pieskaitot 50 eiro par katru apkalpojamo kases aparātu, hibrīda kases aparātu, kases sistēmu, specializēto ierīci un iekārtu;
  • apliecinājums par apkalpojošā dienesta ieviestās nodokļu risku vadības atbilstību prasībām, kas noteiktas noteikumos par Padziļinātās sadarbības programmas darbību.

Ņemot vērā prasības, kas stājas spēkā 2016. gada 1. jūlijā, visiem līdz 2016. gada 30. jūnijam VID vienotajā datubāzē (reģistrā) reģistrētajiem apkalpojošajiem dienestiem būs jāveic pārreģistrācija līdz 2016. gada 31. decembrim.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI